Investitorii s-au repezit la datoria unora dintre cele mai îndatorate țări din zona euro pentru a obține randamente atractive, în timp ce liniile de demarcație tradiționale dintre piețele de obligațiuni mai riscante și mai sigure ale blocului devin din ce în ce mai neclare.
Potrivit analiștilor, comercianții au fost încurajați de scăderea gradului de îndatorare în Italia, Portugalia, Grecia și Spania – așa numitele „țări periferice” .
Vine după o amplă creștere a datoriilor la sfârșitul anului trecut, pe fondul speranțelor de reducere a ratelor dobânzilor, și a contribuit la reducerea diferenței dintre costurile de împrumut ale Italiei și ale Germaniei – o măsură cheie a riscurilor din zona euro – la 1,56 puncte procentuale, aproape de minimul ultimilor doi ani. În octombrie, diferența era de peste 2 puncte procentuale.
Christian Kopf, șeful departamentului de venituri fixe de la Union Investment, al treilea cel mai mare manager de active din Germania, a declarat că a profitat „generos” de pe urma cumpărării datoriei Greciei și Portugaliei, adăugând că ratele datoriei publice ale acestora sunt în scădere.
Conform previziunilor FMI, datoria în raport cu PIB-ul va crește în Franța și Belgia în următorii doi ani, dar va scădea semnificativ în Grecia și Portugalia, fiind prevăzute reduceri modeste și în Italia și Spania.
Prețurile datoriilor din zona euro au scăzut în această săptămână, înaintea ședinței de joi a Băncii Centrale Europene de stabilire a ratelor de dobândă, în cadrul căreia investitorii vor urmări orice indiciu cu privire la momentul în care instituția va începe să relaxeze politica monetară. Piețele estimează reduceri de 1,3 puncte procentuale în acest an.
În pofida faptului că rata dobânzii la depozite a BCE se află în prezent la un nivel record de 4%, creșterea economică a fost mai mare în ultimul an în Spania, Grecia și Portugalia decât în Germania sau Franța, în timp ce economia Italiei a stagnat.
„Spania și Portugalia au suferit mai puțin de pe urma impactului războiului rusesc împotriva Ucrainei, deoarece peninsula iberică a fost mai puțin dependentă de importurile de energie din Rusia, în timp ce programul de emisiune a datoriei comune Next Generation UE a beneficiat cel mai mult de țările mai mici”, a declarat Oliver Eichmann, șeful departamentului de rate cu venit fix pentru Europa, Orientul Mijlociu și Africa la DWS.
Citi estimează că luna aceasta va fi emisă o sumă record de 165 miliarde de euro de datorie guvernamentală din zona euro, cu 13% mai mult decât în luna ianuarie a anului trecut.
Dar cererea a rămas robustă, piețele mizând pe faptul că BCE va reduce dobânzile în acest an, Spania atrăgând cel mai mare registru de comenzi pentru o obligațiune suverană de până acum, pe 10 ianuarie, în timp ce Italia a primit oferte de 91 de miliarde de euro pentru o vânzare de datorie pe 30 de ani.