Cauta

Moneda europeană rivalizează cu Bitcoin. BCE dă undă verde pentru euro digital

euro digital

Moneda europeană rivalizează cu Bitcoin. BCE dă undă verde pentru euro digital

Euro digital prinde contur. Banca Centrală Europeană a dat undă verde proiectului de reinventare a monedei europene în plină expansiune a plăților electronice. Noul euro este o variantă a activelor criptografice precum bitcoin și ethereum.

La nouă luni după ce BCE a lansat un prim proiect al abordării sale privind moneda digitală, instituția a decis să „facă un pas mai departe și să lanseze proiectul euro digital”, a declarat miercuri președintele instituției, Christine Lagarde.

„Eforturile noastre au rolul de a asigura că, în era digitală, cetăţenii şi firmele continuă să aibă acces la cele mai sigure forme de bani, la monede emise de bănci centrale”, a declarat Christine Lagarde, preşedintele BCE.

Proiectul euro digital cuprinde două faze. Într-o primă, care va dura doi ani, va fi efectuată o investigație care va aborda întrebări cheie legate de proiectarea și distribuția monedei. După această fază, va începe o perioadă de implementare, care se va extinde până în 2026.

Sistem asemănător cu cel al monedelor virtuale?

BCE se asigură că proiectarea monedei euro digitale va funcționa pentru a se asigura că moneda este un mijloc de plată și nu o formă de investiție, pentru a păstra stabilitatea financiară a zonei euro. Instituția subliniază că viitorul euro digital „trebuie să poată satisface nevoile europenilor și, în același timp, să contribuie la prevenirea activităților ilicite și să evite orice impact nedorit asupra stabilității financiare și a politicii monetare”.

Până în 2023, instituția se va concentra pe realizarea unui „design funcțional” bazat pe nevoile utilizatorilor și realizarea unei monede FIAT – susținută de o bancă centrală – „fără riscuri, accesibilă și eficientă”.

Euro digital, alternativa UE la criptomonede

Deocamdată, experții subliniază că există multe probleme cu care BCE va trebui să se confrunte în acest proiect, cum ar fi protecția vieții private, lupta împotriva spălării banilor și efectul pe care euro digital îl va avea asupra depozitelor.

Euro digital va fi complementar numerarului, nu va înlocui numerarul, subliniază Banca Centrală Europeană. BCE dorește, de asemenea, crearea unei monede virtuale care să respecte mediul și să se poziționeze împotriva bitcoinului, un criptoactiv care are un consum de energie mai mare decât în ​​multe țări.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • Burduja, în pole-position pentru șefia PNL!
  • Fisură în parteneriatul strategic. Nuclearelectrica, la un pas să iasă din proiectul SMR-urilor americane
  • Cum îti poți schimba numele pe cale administrativă?
  • Asistența medicală, noua visterie a inteligenței artificiale? Strategia companiei de 2 trilioane de dolari
  • Cum stau adversarii de la Euro
  • „Naționala” României, campioană la tupeu, nu la fotbal!
  • Comisia Europeană, pusă la colț. Fără hidroenergie, nu există regenerabile
  • Unifarm, băgată în faliment chiar de instituțiile statului
  • Șocant! Mamă și fiică, atacate și mușcate de un ciobănesc carpatin, într-un parc din Capitală
  • Exit mobile version