AcasăȘTIRI EXTERNECând vine euro digital

Când vine euro digital

Consiliul guvernatorilor BCE va decide în primăvară dacă va lansa sau nu euro digital, dar șefa instituției, Christine Lagarde, pare încrezătoare în acest proiect.

“Cred că vom avea un euro digital în cel mult cinci ani”, a declarat Lagarde, în cadrul unei conferințe economice virtuale organizate de agenția Reuters. “Cu această monedă se vor efectua plăți zilnice într-un mod eficient, rapid și sigur”, spune BCE. Instituția intenționează, de asemenea, să răspundă la lansarea mijloacelor de plată private globale, cum ar fi Libra, proiectul de criptomonedă lansat de Facebook și cele adoptate de alte bănci centrale, cum ar fi cripto-yuanul chinezesc, cu ambiții globale. Prioritatea pentru euro digital o reprezintă “confidențialitatea plăților” – potrivit unei anchete publice realizată de BCE –  și se situează pe primul loc printre caracteristicile solicitate ale unui potențial euro digital (41% din răspunsuri), urmată de securitate (17%) și acoperire paneuropeană (10%). „Numărul ridicat de răspunsuri arată marele interes al publicului în modelarea viziunii unui euro digital”, a declarat Fabio Panetta, membru al comitetului executiv al BCE și președinte al grupului de lucru pe această temă.

Bitcoin, o amenințare?

Totodată, Christine Lagarde a cerut o reglementare globală a Bitcoin, spunând că în unele cazuri moneda digitală a fost folosită în activităţi de spălare de bani iar orice deficienţe trebuie rezolvate: “Bitcoin este un activ extrem de speculativ, prin care s-au realizat  unele activităţi de spălare de bani interesante şi complet reprobabile. Trebuie să existe reglementări, ele trebuie aplicate şi implementate la nivel global deoarece orice scăpare va fi folosită”. Săptămâna trecută, cotaţia Bitcoin a urcat până la un nivel record de 38.655 dolari, ceea ce înseamnă o creştere de peste 900% comparativ cu valoarea de 3.859 de dolari înregistrată în luna martie a anului trecut, pe măsură ce guvernele au majorat cheltuielile pentru a contracara impactul economic al coronavirusului. Această majorare a cheltuielilor a alimentat temerile privind inflaţia şi devalorizarea dolarului american.În plus, criptomonedele câştigă teren şi în rândul investitorilor obişnuiţi, care sunt din ce în ce mai convinşi că Bitcoin va fi un activ de durată şi nu o bulă speculativă, cum se tem unii analişti şi investitori. În prezent, în Uniunea Europeană nu există reglementări specifice cu privire la monedele digitale, deoarece acestea au fost considerate prea mici pentru a pune în pericol sistemul financiar.

author avatar
Radu Jacotă
319 afisari

1 COMENTARIU

  1. Bitcoin = un caritas imbratisat de mafioti,retelele teroriste,retelele de droguri,pentru spalarea banilor ,dintr-un foc se pot derula sume exorbitante fara a se justifica in fata cuiva,au scos bancnota de 500 euro ca ar avea valoare mare si poate fi folosita de mafioti sa transporte sume mari intr-un volum mic,dar cu un bitcoin se pot rula de peste 80 de ori mai mare suma decat cu bancnota de 500 euro !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger