Cauta

Lăsăm Euroins să se ducă după City Insurance?

După situația de la City Insurance, apar noi informații de interes pentru șoferii din România.

De această dată s-a aflat că războiul dintre grupul Autocar, deținut de Florin Pandele, cel mai vocal patron de service din România, și Euroins, cel mai recent lider din RCA, intră într-o nouă etapă, titrează economica.net. Într-o reclamație adresată conducerii ASF, cele trei societăți din grup cer verificarea și sancționarea drastică a asigurătorului bulgar, care ar avea de plătit doar către grupul menționat banii pe aproximativ 1.500 de dosare de daună, sume pe care refuză să le achite, în ciuda faptului că a pierdut deja sute de procese.

În replică, bulgarii, rămași lideri de piață pe RCA după prăbușirea City Insurance, spun că nu vor accepta niciodată abuzurile service-urilor care practică tarife nejustificat de mari pentru ora de manoperă, deși plătesc sume importante pe daune, amintind că doar în primele nouă luni din 2019 au achitat peste 150 de milioane de lei către service-uri. Euroins subliniază, cu trimitere la susținerile Autocar, că nu poate tolera acuzații false, nefondate și bazate pe afirmații trunchiate.

Tripleta Autocar Grup 1 Service- Standocolor-Autocar&Trucks cere Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) să verifice încă o dată practicile Euroins, inclusiv modalitatea în care constituie rezerve penru plata daunelor precum și valoarea acestor rezerve.

Assen Christov

În document, petiționarii subliniază faptul că au de primit sume importante în baza a aproximativ 1.500 de dosare de daună cu care Euroins este restant de o perioadă lungă de timp. De asemenea, cei de la Autocar spun că au câștigat 700 din cele 1.000 de dosare în care se judecă cu Euroins și au pierdut doar 8, în timp ce restul sunt în diverse faze. Pentru o parte din cele 1.500 de dosare, Autocar reușise să obțină și o promisiune de plată, acceptând plăți eșalonate pe șase luni de zile, însă contractul agreat inițial inclusiv de conducerea din Bulgaria a grupului a fost denunțat și chiar contestat în instanță de asigurător. Potrivit informațiilor noastre, în contractul aflat acum în litigiu se stipulează penalități de 1% pe zi în caz de neplată, adică de 5 ori mai mari decât cei 0,2% prevăzuți de legea RCA.

Menționăm că nu este vorba despre dosare pe care Euroins nu le-a plătit deloc, ci despre dosare în care suma plătită de Euroins a fost cu mult sub cea solicitată de service-uri. Astfel de practici, uneori duse la extrem, au fost chiar sancționate de ASF în perioada vechii conduceri a Euroins, când au existat inclusiv ordine interne prin care inspectorilor de daună li se cerea să stabilească valorea plății nu la nivelul care reieșea din documentele unității reparatoare ci la un nivel considerat rezonabil de societate, în baza unei evaluări interne, folosind sistemele specializate, fapt care încălca legea RCA. De amintit, totuși, că astăzi politica Euroins, cel puțin la nivel de imagine, nu mai este aceeași, cum nu mai este nici conducerea, firma fiind monitorizată de către ASF, care i-a și impus un plan de măsuri.
Istoricul disputelor dintre Autocar și Euroins este unul foarte bogat, mai ales în ultimii 2-3 ani. Compania nu a fost ocolită nici de conflicte cu alte service-uri. De altfel, așa cum a mai arătat Economica.net, asigurătorului i s-a cerut și falimentul de către mai multe unități reparatoare, printre care cele membre ale grupului Autocar, car și nume mari din zona service-urilor de brand.

Patronul Autocar, Florin Pandele, este implicat și în discuțiile în care asigurătorii, inclusiv Euroins (ca membru al UNSAR și BAAR), insistă pentru modificarea legislației RCA astfel încât să poată controla nivelul daunelor. Punctul cel mai fierbinte este introducerea unei referințe pentru ora de manoperă din service, propunere pe care unitățile reparatoare o consideră ilegală și abuzivă și care, spun ele, ar conduce la plafonarea prețurilor și, implicit, la introducerea unei coplăți, adică o sumă suplimentară pe care păgubitul să o scoată din buzunar pentru a acoperi diferența dintre plafon și suma cerută de service. La rândul lor, asigurătorii insistă că este singura modalitate prin care se poate pune capăt abuzurilor unor service-uri care umflă facturile.

Redăm mai jos principalele observații ale grupului de service-uri Autocar precum și solicitările către ASF

Din cele aproximativ 1000 de litigii aflate pe rolul instantelor de judecata pana in prezent, aproximativ 700 au fost solutionate 100% in favoarea subscriselor, societatea de asigurari Euroins Romania Asigurare-Reasigurare fiind obligata la plata pretentiilor de despagubire;

Societatea de asigurari Euroins Romania Asigurare -Reasigurare a incalcat cel putin urmatoarele dispozitii legale: art. 10 alineaht 3), art. 11 alineat 1), alineat 2) lit.c) si d), art. 14 alineat 1) si 3), art. 21 alineat 1) lit.b) si alineat 2) precum si art.37 alineat 1) lit.a) din Legea 132/2017, art. 24 alineat 1) lit.a) si alineat 4) precum si art. 25 din Norma 20/2017;

Societatea de asigurari Euroins Romania Asigurare-Reasigurare nu a comunicat notificare privind respingerea partiala sau totala a pretentiilor de despagubire in termenul legal si cu respectarea dispozitiilor art. 21 alineat 1) lit.b) din Legea 132/2017, fiind obligata la plata integrala a despagubirilor conform art. 21 alineat 2) din Legea 132/2017 precum si a penalitatilor de intarziere in cuantum de 0,2%/zi conform art. 21 alineat 5) din Legea 132/2017

Va solicitam sa verificati daca societatea de asigurari Euroins Romania Asigurare-Resigurare a constituit rezervele de dauna pentru toate dosarele cuprinse in cele 3 anexe atasate prezentei in conformitate cu dispozitiile legale si sa ne comunicati rezultatul controlului/verificarilor;

Avand in vedere cele de mai sus, va solicitam sa aplicati urgent sanctiuni societatii Euroins Romania Asigurare-Reasigurare, inclusiv retragerea licentei intrucat aceasta societate de asigurari incalca legea de sute de ori pe zi;

Va solicitam sa aplicati urgent sanctiuni membrilor directoratului si membrilor consiliului de supraveghere ai societatii Euroins Romania Asigurare-Reasigurare, inclusiv retragerea aprobarilor acestor personae

Va solicitam sa fie contorizata cate o reclamatie pentru fiecare dosar din cele 3 anexe

Conform art. 21 alineat 1) din Legea nr. 132/2017 „ În termen de 30 de zile de la data înaintării cererii de despăgubire de către asigurat ori de către partea prejudiciată, asigurătorul RCA este obligat:

  1. b) fie să notifice părţii prejudiciate în scris, cu confirmare de primire, motivele pentru care nu a

aprobat, în totalitate sau parţial, pretenţiile de despăgubire.

 

 

 

In continuare, alineatul (2) al art. 21 din Legea 132/2017 prevede ca : „Daca in termen de 30 de zile de la depunerea cererii de despagubire de catre partea prejudiciata ori de catre asigurat, asiguratorul RCA nu a notificat partii prejudiciate respingerea pretentiilor de despagubire, precum si motivele respingerii, asiguratorul RCA este obligat la plata despagubirii”.

 

 

 

Art. 21 alineat 2) din Legea 132/2017 prevede doua conditii care trebuie indeplinite in CUMULATIV de catre societatea de asigurari:

 

sa notifice in 30 zile respingerea pretentiilor de despagubire in scris cu confirmare de primire sa notifice in 30 de zile „motivele respingerii”

Euroins  transmite că plătește sume importante către servic-uri, însă nu poate accepta abuzurile și tolera acuzații false fondate pe informații trunchiate

Redăm mai jos poziția integrală a companiei de asigurări, așa cum  fost ea remisă Economica.net. Înainte de aceasta, reamintim că firma trece printr-un  proces amplu de reorientare inclusiv în urma impunerilor ASF. Recent compania a a nunțat că a atras BERD în acționarit și că noul său partener va lucra pentru modificarea legislației RCA din România.

Euroins România apreciază și subliniază importanța relației, satisfacției și încrederii acordate de clienții și partenerii săi, care sunt vitale pentru succesul pe termen lung al companiei. Nu tolerăm însă acuzații nefondate și informații false, trunchiate.

Pentru transparență, specificăm faptul că doar în primele nouă luni ale acestui an, Euroins a achitat facturi către service-urile auto în valoare de peste 150 de milioane de lei.

Ne angajăm să lucrăm continuu pentru îmbunătățirea serviciilor, dar nu vom tolera practici abuzive ale anumitor service-uri auto și tarife de manoperă exagerate, situații pentru care vom apela mereu la instanțele de judecată. Aceste cazuri se referă strict la prețurile și tarifele invocate de atelierele auto, costuri exagerate care ajung să se reflecte în prețul asigurării RCA. În ceea ce privește litigiile care ajung în instanță, Euroins România a implementat întotdeauna decizia magistraților. Legislația nu este favorabilă întotdeauna, dar vedem progrese în instanțele românești, magistrații înțelegând din ce în ce mai mult aceste situații abuzive.

Euroins România își reiterează eforturile continue pentru scurtarea procesului de aprobare și rambursare a daunelor, de eliminare a birocrației și de reducere a timpului de plată pentru daune.

Ultimele stiri

  • Catastrofa Air India, o sinucidere?
  • Avertisment de la CNAS: „Atenție la înșelătorii! Casele de asigurări de sănătate nu solicită asiguraților informații despre conturi bancare”
  • „Școala românească nu are o direcție clară în fața consumului de droguri. Este grav” – Concluziile Conferinței Webdidactica, organizată de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României
  • COD GALBEN de ploi, vijelii și grindină. Atenționarea meteo vizează 16 județe – HARTĂ/Cum va fi vremea în București
  •  Admiterea la liceu 2025. A fost publicată ierarhia absolvenților de clasa a VIII-a/Ce urmează pentru elevi
  • Dacian Cioloș, refuzat de un taximetrist la Aeroportul Otopeni/Ce a pățit șoferul de taxi – FOTO
  • Ce spune Grindeanu despre relaţia cu Bolojan: „Eu cred că oamenii nu se aşteaptă să fim prieteni” – VIDEO
  • Ce presupune reforma pensiilor speciale și la cât ar putea crește vârsta de pensionare. Ministrul Muncii: „Magistrații știu foarte bine la ce mă refer”
  • Dezvăluiri de culise în privința măsurilor fiscale. Grindeanu: Pîslaru a mers la Bruxelles și a venit de acolo cu un to-do list – VIDEO
  • Comunicat de presă KABE BOYS SRL
  • Exit mobile version