AcasăOldToamna vine cu noi scumpiri la carne de porc. Soluția lui Petre...

Toamna vine cu noi scumpiri la carne de porc. Soluția lui Petre Daea salvează România

Fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea, a afirmat, duminică seară, că prețurile la legume nu ar trebui să se majoreze. Spre deosebire de legume, carnea de porc va suferi, totuși, unele majorări față de prețurile practicare de producători în toamna anului trecut.

Daea motivează această creștere a prețurilor din cauza secetei care a afectat foare mult agricultura. La aceasta se adaugă estinderea focarelor de pestă porcină în Europa ceea ce a afectat producția de carne de porc.

La legume nu sunt motive pentru care să ne aşteptăm la scumpiri. Asta pentru că, în general, legumele au fost şi sunt irigate, pentru că producătorii de legume nu-şi înfiinţează culturi în afara posibilităţilor de a fi irigate. Au fost irigate şi producţii de legume sunt. Am fost în toată ţara, sunt şi acum plecat, am fost prin pieţe, am văzut produsele legumicultorilor, sunt foarte bune.

Ceea ce ne lipseşte este reţeaua proprie de comercializare, Casa de Comerţ Unirea, care ar trebui să fie funcţională şi să poată să preia întreaga cantitate de legume de la producătorii români şi să stăpânească preţul pe piaţă, eliminând intermediarii. Dacă această verigă s-ar pune în funcţiune – şi păcat că nu s-a pus în funcţiune – lucrurile mergeau spre bine, pentru că producţia de legume din România e una stabilă, diversificată şi cu randamente mari la unitatea de suprafaţă.

În concluzie, un an legumicol cu rezultate pentru agricultura ţării”, a explicat Petre Daea.

Pesta porcină, cauza majorării prețurilor la carne de porc

Sigur că cu pesta porcină lucrurile se complică, pentru că iată că prinde din ce în ce mai multe teritorii şi afectează efectivele de animale. Reducându-se efectivele, se reduce şi oferta pe piaţă de carne de porc şi de preparate din carne de porc. Şi de aici scumpirile devin inevitabile. În primul rând trebuie pusă stavilă înaintării acestui virus prin măsurile de biosecuritate pe care trebuie să le implementeze autorităţile, Ministerul Agriculturii şi ANSVSA. Nu avem vaccin, nu avem medicamentele pentru a trata această boală şi rămâne numai să implementăm ca până acum, dar cu o rigoare pe care trebuie să o respectăm, planul de contingenţă al UE care este elaborat în această direcţie„, a declarat ministrul Daea.

 Soluții propuse de fostul ministru al Agriculturii

Întrebat dacă creşterea porcilor în gospodării şi micii producătorii care scot porci la vânzare în perioada sărbătorilor sunt o soluţie în contextul explicat mai sus, Petre Daea a răspuns:

Petre Daea susține că una dintre soluțiile viabile de redresare a pieței de carne din România este ca gospodăriile individuale și micii producători să scoată porci la vânzare în perioada sărbătorilor de iarnă.

Sigur că da. Evident că astfel se menţine o stare de echilibru. Pentru că, vă daţi seama, dacă unităţile de creştere şi de îngrăşare a porcilor au un regim strict şi măsuri sanitar-veterinare foarte rigide pe care trebuie să le respecte, iar în momentul în care a intrat virusul acolo, procedurile respective scot din activitate complexele, creşterea porcului în gospodărie cu atenţie şi cu minimum de condiţii sanitar-veterinare este o soluţie pentru carnea de porc în România.

Ştim foarte bine că gospodăriile populaţiei, în cvasimajoritatea lor cresc porci şi îşi asigură necesarul pe timpul iernii şi mai pot şi să valorifice acolo unde cantităţile exced consumului„, a conchis Petre Daea.

author avatar
Eli Dan Davidescu
531 afisari

1 COMENTARIU

  1. Strainii care conduc ROMÂNIA cu diversiuni ne-au desființat toata economia. Mangleala cu pesta porcina e pt. desființarea cresterii porcilor in ROMÂNIA și la oameni și in crescatorii.Așa cum diversiunea cu gripa aviara cind popescu tericeanu era prim.min. a omorît milioane de pasari sanatoase (și a pus industria avicolă pe butuci) la tarani , iar despagubirile au fost spre doi bani. Și acum/azi analizele din perioada gripei aviare (Tericeanu prim.min.!) sint secrete/secretizate -fapt ilegal ! Daca ar putea fi vazute toata lumea,românii ar vede ca s-au omorît numai pasari sanatoase degeaba in batjocura!!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger