Cauta

Davos în deșert: petrol, interese, prinți. O rupe SUA definitiv cu Arabia Saudită?

Ministrul Energiei din Arabia Saudită a avut câteva cuvinte obraznice pentru administrația Biden: nu ne învinovățiți pentru manipularea piețelor petroliere și începeți să vă comportați ca niște adulți.

Aflat pe scenă la Future Investment Initiative, organizată de Arabia Saudită și cunoscută sub numele de „Davos în deșert”, prințul Abdulaziz bin Salman a dat cu tifla oficialilor americani.

Nu numai că Washingtonul era responsabil pentru situația actuală a prețului petrolului, dar americanii se așteptau, în mod egoist, ca Arabia Saudită să își sacrifice propriile interese economice de dragul politicii externe a Occidentului.

Vă tot auzim „sunteți cu noi sau împotriva noastră”, dar există oare loc pentru „suntem cu poporul Arabiei Saudite?,  a spus cel mai mare petrolist al regatului.

Decizia din această lună a cartelului OPEC+ de a reduce producția de țiței cu două milioane de barili pe zi a tulburat o relație care se deteriora deja.

Pentru Washington, aceasta a fost cea mai recentă dovadă a lipsei de loialitate a Arabiei Saudite în calitate de custode al aprovizionării mondiale cu petrol.

Faptul că reducerea producției de țiței a venit la câteva luni după ce președintele Biden a călătorit în regat, cu un risc politic semnificativ, și i-a adus un omagiu prințului moștenitor arogant (același om pe care Biden a promis că îl va transforma în paria în urma asasinării lui Jamal Khashoggi) a fost văzut ca o insultă directă și premeditată.

Faptul că administrația Biden a crezut că a ajuns la o înțelegere cu Mohammed bin Salman pentru a menține stabilă producția de petrol, doar pentru a afla că, în ochii lui MBS, nu s-a ajuns la nicio înțelegere, nu a făcut decât să-i înfurie și mai mult pe americani.

Casa Albă a promis că va „reevalua” relațiile dintre SUA și Arabia Saudită, revenind la linia sa din campania pentru 2020, potrivit căreia acordul „petrol contra securitate” devine o relicvă.

Desigur, acest aranjament petrol contra securitate a fost întotdeauna mai mult mit decât realitate. Fie că a fost vorba de embargoul petrolier din 1973, de scăderea masivă a producției saudite la mijlocul anilor 1980 pentru a submina producătorii din America de Nord sau de încercarea saudită din 2014 de a falimenta producătorii de șisturi din SUA, Riadul nu se teme să supere America în urmărirea propriilor interese.

Cu toate acestea, familia regală saudită, care pare întotdeauna să ia în considerare cacealmaua Americii ori de câte ori oficialii de la Washington se enervează, rămâne încrezătoare că singura superputere rămasă în lume se va răzgândi în cele din urmă – are nevoie de Arabia Saudită la fel de mult cum Arabia Saudită are nevoie de SUA.

Relațiile dintre cele două țări nu au fost niciodată ancorate de legături interumane – americanii nu sunt atât de asemănători din punct de vedere cultural cu saudiții – și nu sunt  cu adevărat instituționalizate, cel puțin în afara domeniului combaterii terorismului și al apărării.

Parteneriatul este la vârf, susținut de președinții și regii de moment și condus de un set de interese foarte înguste, dar comune.

Dar Biden și MBS, doi bărbați de vârste, experiențe și medii diferite, nu se vor ține de mână, așa cum au făcut George W. Bush și regele Abdullah.

Analiștii de la The Economist cred că, oricât de rău ar sta lucrurile acum, Washingtonul și Riadul nu au de ales decât să reziste ca niște soți nefericiți care nu-și permit să divorțeze.

Ultimele stiri

  • Eșec de proporții: consolidarea clădirilor, pusă pe pauză de Nicușor Dan
  • Doi angajaţi ai unei bănci din România, acuzaţi că i-au sustras unui client de 64 ani suma de 140.000 de euro. Cum au acţionat
  • Ce amendă rişti să încasezi dacă faci grătar pe balcon, de 1 Mai. Autorităţile au tras un semnal de alarmă
  • Anunţ despre pensiile românilor, înainte de Paştele 2024. Răsturnare de situaţie. Când vin banii. Ce a transmis Poşta Română
  • Marcel Ciolacu a răspuns printr-un atac la Mircea Geoană când a fost întrebat dacă va candida la alegerile prezidenţiale 2024
  • Pelerinaj de Florii 2024 la București. Care va traseul procesiunii. Trafic restricţionat în Capitală
  • O stradă din Cluj-Napoca a dispărut peste noapte! Trafic restricţionat din cauza unei alunecări de teren (FOTO)
  • Pericol cu peştele din magazine, înainte de Florii 2024! Ce au descoperit inspectorii sanitari
  • Tragedie pe şoselele din România. Doi tineri au murit la faţa locului!
  • Horoscop – sâmbătă, 27 aprilie 2024. Chiar şi în weekend, mai mulţi naitivi îşi doresc să se dezvolte pe plan profesional
  • Exit mobile version