Cauta

Unde se duc banii României? Cheltuielile MApN, 21 miliarde de lei într-o singură lună

România cheltuie sume exorbitante pentru armament

După ce Guvernul a limitat cheltuielile instituțiilor la media din perioada ianuarie-septembrie, ministerele au întocmit, pe bandă rulantă, memorandumuri pentru suplimentarea plafoanelor. Cel mai determinat a fost Ministerul Apărării Naționale, care a cerut, doar pentru noiembrie, un plafon de 21 miliarde de lei. Comparativ, cele mai importante programe naționale de investiții au avut alocate, în total, pe tot anul 2023,  8,4 miliarde de lei.

Pentru Programului național de construcții de interes public sau social, Guvernul a alocat, pe 2023, 6,8 miliarde de lei, iar programul Anghel Saligny, care înseamnă investiții în drumuri, canalizări și alimentări cu apă, a primit doar 1,6 miliarde de lei. Comparativ, MApN beneficiază, doar pe luna noiembrie, de un buget de 21 miliarde de lei, ceea ce arată clar unde se duc banii țării. La ultima ședință de Guvern, Ministerul Apărării Naționale a constatat nevoia depășirii limitei de plăți aprobată pentru luna noiembrie, solicitând, în primă fază, un plafon de 18 miliarde de lei. Banii sunt necesari, conform MApN, pentru asigurarea fundamentului organizării și funcționării facilității de instruire a piloților pentru operarea aeronavelor F-16 la Baza 86 Aeriană Borcea, muniție, cheltuieli de deplasare privind misiunile interne și externe, echipamente speciale de protecție și de lucru, servicii de pază, mentenanța tehnicii militare, materiale sanitare și dezinfectanți, hrană pentru oameni, asigurarea serviciilor de telefonie și telecomunicații, polițele de asigurare auto, cheltuieli cu consumurile lunare de apă, energie, gaze, cheltuieli cu carburanți și lubrifianți necesari tehnicii din dotare și derularea activităților internaționale aprobate și organizate în România. Totodată, sunt necesare în noiembrie cheltuieli pentru transportor blindat pentru trupe 8×8 Piranha 5 – inclusiv TVA, Modernizare Oerlikon, Obuzier cal. 155 autopropulsat pe senile, Tanc principal de lupta, 3 sisteme PATRIOT, sisteme de protecție, mijloace fixe de resortul comunicațiilor, sisteme pentru decontaminare operațională, vânător de mine, radar de contrabaterie pentru sistemul Himars, sistem instalații mobile de lansare rachete anti-navă, sistem radio troposferic, radar dirijare elicoptere, precum și alte cheltuieli specifice ministerului.

Cheltuieli de deplasare

Alte 2,8 miliarde de lei au fost solicitate de MApN pentru plata la termenul stabilit a muniției, a cheltuielilor de deplasare privind misiunile interne și externe, a echipamentelor speciale de protecție și de lucru, a serviciilor de pază, mentenanței la tehnica militară, a materialelor sanitare și dezinfectanți, hrană oameni, asigurarea serviciilor de telefonie și telecomunicații, a polițelor de asigurare auto, a cheltuielilor cu consumurile lunare de apă, energie, gaze, cheltuieli cu carburanți și lubrifianți necesari tehnicii din dotare, precum și a derulării activităților internaționale aprobate și organizate în România. Din această sumă, tot pentru luna noiembrie, se vor face plăți pentru lucrările de consolidare a cazărmilor aflate în administrare, achiziții specifice sistemului de apărare, sisteme de protecție, mijloacelor fixe de resortul comunicațiilor, sistemelor pentru decontaminare operațională, vânător de mine, radar de contrabaterie pentru sistem Himars, sistem instalații mobile de lansare rachete anti-navă, sistem radio troposferic, radar dirijare elicoptere, achiziție pompă și cazan aburi.  Un al treilea Memorandum al MApN a fost inițiat pentru depășirea cheltuielilor pe noiembrie la unitățile sanitare din rețeaua proprie a MApN, solicitându-se un plafon pe luna aceasta de 260 milioane de lei.

Firimituri pentru programele naționale

La Memorandumul Ministerului Dezvoltării, Guvernul a răspuns prin acordarea unor sume infime principalelor programe naționale de investiții. Astfel, Executivul a alocat 300 milioane de lei pentru finanțarea Programului național de investiții „Anghel Saligny  și doar 200 milioane de lei pentru finanțarea Programului național de construcții de interes public sau social. Bani au cerut, prin memorandumuri, și Consiliul Legislativ, 156.000 lei, Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, 33 milioane de lei, Ministerul Sănătății, 150 milioane de lei, Camera Deputaților, 7,4 milioane de lei, Senat, 500.000 de lei, MAE, 3,5 milioane de lei, precum și Administrația Prezidențială și Ministerul Justiției.

Ultimele stiri

  • PSD continuă să aloce fonduri uriașe pentru a păstra ritmul investițiilor în infrastructură
  • Horoscop luna iunie 2024 – pentru toate zodiile. Noroc şi reuşite în multe activităţi. Planurile de călătorie ţin capul de afiş
  • Românii care îşi pot pierde „leafa” din cauza noilor prevederi din Legea Pensiilor 2024. Seniorii care riscă să rămână fără bani
  • Planul Oficial al lui Sebastian Burduja pentru București, dezvăluit românilor din Capitală
  • Zile libere legale pentru români în luna iunie 2024. Cei mai mulţi au 3, dar există şi norocoşi care primesc 4
  • Veşti proaste despre Kate Middleton după anunţul că se luptă cu cancerul!
  • Traian Băsescu, avertisment pentru Klaus Iohannis: „Liderii statelor NATO se feresc să fie șantajați”
  • Guvernul României, pus la colţ! Trebuie să plătească 42 de milioane de euro către băieţii deştepţi din energie
  • Mai este profitabil să investeşti într-un apartament, în 2024? Ce câştig îţi poate aduce o afacere în imobiliare
  • Breaking News: Donald Trump, condamnat! L-au găsit vinovat în procesul cu Stormy Daniels
  • Exit mobile version