Cauta

Sindicaliștii de la Fisc dau din casă: ”Nu are nimeni interesul să întărească structurile ANAF”

De câteva luni, sindicaliștii de la Fisc tot cer Guvernului să le indexeze salariile cu inflația și să le elaboreze un statut al profesiei. În schimb, Executivul le amenință acum locurile de muncă, deși deficitul de personal în sistem se vede clar în colectarea la buget. Sindicaliștii susțin că nu are nimeni interesul să întărească structurile ANAF și că, dacă s-ar reduce evaziunea cu doar 10%, ar fi bani pentru majorări salariale în toate domeniile.

Președintele Federației Sindicatelor din Administrația Fiscală ”Solidaritatea”, Dorin Modure, susține că este o greșeală a Guvernului să se împrumute cu dobânzi enorme ca să plătească pensiile, când ar putea majora salariile, crescând, astfel, și contribuțiile la fondul de pensii, dar și consumul în economie.

”Eu nu înțeleg un lucru. Ni se spune că trebuie ordonanță de austeritate, dar nimeni nu spune că astăzi se adună la bugetul de stat mai mult cu 10-12% față de anul trecut. Salariile sunt aceleași de anul trecut și atunci înseamnă că alte cheltuieli au crescut foarte mult în sistemul bugetar. Păi să ne spună care au fost acele cheltuieli. Solicitările noastre datează din luna mai și au vizat păstrarea veniturilor prin introducerea sporului în salariu, indexarea salariilor cu inflația și elaborarea unui statut al profesiei, iar ordonanța austerității a mai adus o revendicare, aceea de păstrare a locurilor de muncă. Nu are nimeni interesul să întărească structurile ANAF, în special cu forță de muncă, pentru că nu vor să mergem să le luăm lor banii și să-i băgăm în buget. Și atunci ne țin cu salarii de mizerie, deprofesionalizează instituția, ca să poată ei să decidă și să conducă cum vor”, ne-a declarat Dorin Modure, președintele Federației Sindicatelor din Administrația Fiscală ”Solidaritatea” . Acesta mai arată că, dacă s-ar reduce evaziunea fiscală cu 10%, ar fi bani să se majoreze salariile, nu să se scadă. ”Dacă noi ar trebui să colectăm 40%, cât e media europeană, și colectăm numai 25%, înseamnă că 15% nu s-au conformat voluntar și este evaziune fiscală, oricum am lua-o. Sau statul nu este în stare să meargă să ia nici măcar banii ăia pe care contribuabilii recunosc că-i au de plătit”, ne spune Dorin Modure.

Adevărul despre multinaționale

Sindicaliștii din ANAF semnalează faptul că multinaționalele fac la noi cele mai mari profituri din Europa și aici plătesc numai cât au ele chef. ”Nu face nimeni un calcul cât plătesc multinaționalele, că s-ar putea să ne îngrozim când aflăm că plătesc poate 0,1% sau 0,005% și nu este normal. Nu suntem toți proști. De asta nu vor cei din Guvern să vorbească cu noi, că pe noi nu ne pot prosti. Eu am reproșat guvernanților că nu sunt în stare să stopeze evaziunea și că nu sunt în stare să taxeze corect multinaționalele, nu sunt în stare să taxeze profiturile excepționale făcute din energie, cunoaștem celebrul caz cu miliardul de euro, și atunci ce fac, măresc impozite și taxe la fraierii ăia care plătesc, care sunt și mici, și mărunți, salariați și IMM-uri. Nu-mi place că nu văd nimic din partea patronatelor, că la IMM-uri le mărește impozitul de la 1%, la 3%. Am semnale că românii care au microîntreprinderi în România își vor muta afacerile în afara țării, dacă se va tripla impozitul, că nu au cum să supraviețuiască. Deci nu o să adune bani mai mulți la buget, ci mai puțini”, ne-a precizat Dorin Modure, președintele Federației Sindicatelor din Administrația Fiscală ”Solidaritatea”.

Digitalizarea, un dezastru

Acum 10 ani Guvernul a vrut să facă reformă cu vestitul sistem Ramp, un sistem informațional, luat din Vestul Europei, ne spun sindicaliștii de la Fisc. Astfel, s-au cheltuit zeci de milioane de lei pe consultanță și pe cursuri și după aia și-au dat seama că lectorii vorbeau în engleză și oamenii nu au înțeles nimic și s-a oprit tot sistemul. ”Dacă se mai digitalizează în ritmul ăsta eu vă dau scris că în doi-trei ani se blochează tot sistemul. Înaintea unei inspecții fiscale trebuia să faci adresele, să le trimiți la contribuabilul verificat, la director să semneze, la registrul contribuabililor. Păi eu terminam, îmi făceam raportul, puneam adresele acolo și îi dădeam drumul. Acum nu. Acum s-a digitalizat și trebuie să-l fac electronic. După ce îl semnez eu, trebuie să-l semneze colegul de echipă și numai după aceea pot să-l trimit la șeful de birou, apoi la director și numai după aceea trebuie să descarc următoarea adresă. De la 5 minute, procesul s-a lungit cam la 2-3 zile, în urma digitalizării. Păi dacă așa digitalizăm, mai bine să ne dea abace și tăblițe”, a mai afirmat președintele Federației Sindicatelor din Administrația Fiscală ”Solidaritatea”, Dorin Modure.

Ultimele stiri

  • România, ţară exotică! Ce au început să cultive agricultorii noştri
  • Pompierii, în alertă! Incendiu la o magazie din Portul Constanţa. Focul se manifesta pe o suprafaţă de peste 400 de metri pătraţi
  • Breaking news: Ebrahim Raisi, președintele Iranului, a murit în accidentul de elicopter! (VIDEO)
  • Poza Zilei
  • Horoscop 20 mai 2024 – Veți obține ceea ce doriți dacă vă folosiți seducția
  • Alege ce citești
  • USR – și falimentul este garantat!
  • SUA și China, pe cale să înceapă „decuplarea”?
  • Revoluția engleză anti-VAR se propagă în Europa?!
  • Ce înseamnă să te pui cu Rusia. Băncile occidentale trag ponoasele
  • Exit mobile version