Cauta

Se lichidează Fondul Proprietatea? Vânzări masive de acțiuni

Fondul Proprietatea își pregătește retragerea

După ce a decis să scape de pachetul de 20% din acțiunile deținute la Engie România, contra unei sume de 87 milioane de euro, Fondul Proprietatea anunță lichidări masive de active și la celelalte companii românești, pe care le va opera în acest an. Astfel, Fondul a transmis că va vinde în 2024 toate deținerile sau o parte dintre acestea de la CN Aeroporturi București SA, CN Administrația Porturilor Maritime SA, Societatea Națională a Sării SA și Alro SA. 

În 2022, Fondul Proprietatea și-a vândut participația de 3% la OMV Petrom, pe care a încasat 826 milioane de lei, pentru ca în 2023 să vândă integral participația de 19,94% din acțiunile Hidroelectrica, obținând uriașa sumă de 9,04 miliarde de lei. Ultima acțiune derulată la sfârșitul anului trecut este acceptarea ofertei de a tranzacționa 12% din acțiunile la Engie România, companie care se ocupă de furnizarea gazelor naturale.

”În data de 11 decembrie 2023, Fondul Proprietatea S.A. și-a informat acționarii că a primit o ofertă fermă de la GDF International S.A. în legătură cu deținerile Fondul Proprietatea la Engie România S.A. pentru o sumă de 87 milioane euro. Administratorul de Fond este autorizat să îndeplinească, iar AGEA aprobă și ratifică orice acte juridice sau acțiuni necesare, utile și/sau adecvate cu privire la vânzarea tuturor acțiunilor Engie România S.A. deținute de Fondul Proprietatea S.A. la data hotărârii, incluzând, dar fără a se limita la, negocierea, aprobarea și stabilirea termenilor și condițiilor oricărei tranzacții, act sau operațiune autorizată.  Prețul de vânzare de către Fondul Proprietatea a tuturor acțiunilor Engie România S.A. pe care le deține la data prezentei hotarari va fi de 432.616.167,75 lei”, se arată într-un comunicat al Fondului Proprietatea. Tranzacția urmează să fie aprobată de acționarii Fondului.

Tranzacții pe bandă rulantă

Tot la sfârșitul anului trecut, Franklin Templeton International Services S.À R.L., în calitate de Administrator Unic și Administrator de Fond de Investiții Alternative al Fondului Proprietatea S.A. a propus acționarilor aprobarea vânzării pe parcursul exercițiului financiar 2024 care se va încheia la 31 decembrie 2024 a oricăreia dintre acțiunile deținute în societățile de portofoliu ale Fondului Proprietatea, care, fie individual, fie cumulat, depășesc 20% din valoarea totală a activelor imobilizate ale Fondului Proprietatea, minus creanțele.

Astfel, Administratorul Fondului este autorizat să îndeplinească orice acte juridice sau acțiuni utile și/sau adecvate cu privire la vânzare în orice mod hotărât de către Administratorul Fondului (inclusiv prin ofertă publică sau prin intermediul uneia sau mai multor tranzacții private) a tuturor sau o parte din deținerile la CN Aeroporturi Bucuresti SA, CN Administrația Porturilor Maritime SA, Societatea Națională a Sării SA, Alro SA, inclusiv.

”Orice decizie de a vinde sau nu va fi luată de Administratorul Fondului, acționând discreționar și va depinde de orice oportunități disponibile și de condițiile relevante ale pieței. Valoarea tranzacției prevăzute aici individual sau cumulativ (dacă este cazul) efectuată în cursul exercițiului financiar 2024 care se va încheia la 31 decembrie 2024, nu va depăși 40% din activele financiare ale Fondului Proprietatea sub formă de acțiuni (tranzacționate pe o piață reglementată sau neadmise la tranzacționare)”, se precizează într-un anunț al Fondului Proprietatea.

Ce mai rămâne?

Practic, în 2024, Fondul Proprietatea își va lichida cele mai profitabile dețineri la companiile românești. După aceste tranzacții mai rămân în portofoliul Fondului acțiuni la Compania naţională “Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu – Constanţa”, Compania Naţională „Aeroportul Timişoara Traian Vuia”, Alcom Timișoara, Compania Națională Administrația Canalelor Navigabile SA (CNACN), Complexul Energetic Oltenia, Electrocentrale Craiova, World Trade Center SA, precum și alte dețineri la societăți fără anvergură.

Ultimele stiri

  • Gestul banal, dar extrem de periculos pe care îl fac şoferii la volan, îi poate descrie pe aceştia ca fiind psihopați, narcisiști sau machiavelici
  • Motivele pentru care Volodimir Zelenski nici nu vrea să audă de un armistiţiu cu Rusia pe durata Jocurilor Olimpice 2024
  • Horoscop – sâmbătă, 18 mai 2024. Nativii care trebuie să pună piciorul în prag şi să pretindă mai mult respect
  • Aeroportul București-Sud va deservi peste 11 milioane de pasageri/ Băluță: Împreună am făcut primul pas – GALERIE FOTO
  • Șeful Casei Naționale de Pensii, anunț de ultimă oră pentru pensionari. Hotărârea, publicată în Monitorul Oficial
  • Nicușor Dan, complice prin pasivitate și dezinteres la dezastrul și jaful de la Arena Națională
  • Speranța gimnasticii românești între cei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
  • Candidatul AUR la Primăria Capitalei: Procurorii ne-au anunţat că au început urmărirea penală în urma plângerii la DNA împotriva lui Nicuşor Dan
  • Un bărbat înarmat care a încercat să incendieze o sinagogă din Franța, ucis de poliţie
  • Comunicat de presă COLEGIUL ECONOMIC ”VIILOR”
  • Exit mobile version