Cauta

Republica Moldova ne fură de sub nas afacerea cu Azerbaidjan

Ai noștri, mai antinaționali decât moldovenii. Parlicov ”suflă” investiția din România

Fabrica de îngrășăminte care trebuia construită în România, în parteneriat cu Azerbaidjan, care asigura gazele necesare producției, va  fi construită acum în Republica Moldova. Pentru că fostul Guvern Ciucă a sabotat proiectul, România a pierdut o oportunitate uriașă, pe care iată, o prinde din zbor acum Republica Moldova. Ministrul moldovean al Energiei a bătut palma cu azerii și a anunțat că va exporta îngrășăminte în România și Bulgaria.

Autoritățile române au sabotat pur și simplu interesele naționale, abandonând un proiect cu Azerbaidjan, prin care urma să se construiască în țară cea mai mare fabrică de îngrășăminte din Europa, cu gaze azere. Proiectul fusese negociat în iunie 2022 de către fostul ministru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu, chiar cu președintele Azerbaidjanului, la o întâlnire facilitată de Ana Birchall, fost vicepremier și ministru al Justiției.

Propunerea a fost făcută după ce fusese obținut acceptul la nivel de coaliție și, după negocierile purtate de Adrian Chesnoiu cu oficialii din Azerbaidjan, urma să se discute condițiile în care se făcea această investiție, să fie validată prin Memorandum și apoi să se semneze acordul pentru gaze cu Azerbaidjan.

”Singurul lucru pe care pot să vi-l spun este că președintele Azerbaidjanului a fost foarte încântat și și-a dat acordul să începem negocierile. La masă erau ambasadorul nostru, ministrul Energiei din România și doamna Ana Birchall, fostul vicepremier al României, care are o relație foarte bună cu președintele Azerbaidjanului și care a facilitat această întâlnire”, ne declara Adrian Chesnoiu. Ce s-a întâmplat după negocierea cu președintele Azerbaidjanului? Absolut nimic. Guvernul a îngropat proiectul, ratând, astfel, o oportunitate uriașă pentru agricultura românească, dar și pentru balanța comercială a României, având în vedere că, în loc să importăm, ar fi trebuit să devenim principalul exportator pentru Europa.

Fabrica se mută peste Prut

Prezent la a 10-a reuniune a Consiliului Consultativ al Coridorului de Gaze Sud, care a avut loc la Baku, la 1 martie, Victor Parlicov, ministrul Energiei din Republica Moldova, a pus bazele unui parteneriat complex cu Azerbaidjan.

Cel mai important punct a fost o viitoare colaborare cu SOCAR, compania petrolieră de stat din Azerbaidjan, cu care va construi o fabrică de îngrășăminte în Republica Moldova. ”Având în vedere expertiza companiei petroliere de stat din Azerbaidjan SOCAR în producția de îngrășăminte, există potențialul de colaborare în acest sector. România și Bulgaria, fiind piețe semnificative pentru îngrășăminte, ar fi strategic să se înființeze unități de producție mai aproape de aceste piețe. Apropierea Moldovei de Ucraina, o altă piață majoră, este un element în plus. În ciuda producției anterioare substanțiale de îngrășăminte a Ucrainei, incertitudinile apărute în urma războiului ridică întrebări cu privire la producția sa viitoare. Prin urmare, suntem dornici să colaborăm cu SOCAR sau cu afiliații săi pentru a iniția producția de îngrășăminte în Moldova. Ca națiune agricolă, Moldova nu numai că utilizează aceste produse pe plan intern, ci servește și ca un centru logistic esențial pentru exportul către Țările UE și Ucraina”, a declarat Victor Parlicov, ministrul Energiei din Republica Moldova, citat de Trend News Agency.

Agricultura românească, în colaps

Cu o singură fabrică importantă de îngrășăminte care a stat mai mult oprită, agricultorii români au fost nevoiți să plătească pentru produse din import prețuri cu 40-60% mai mari. Consecințele au fost dramatice, având în vedere că, pe fondul importurilor masive din Ucraina, prețurile au scăzut sub costul de producție, provocând falimentul fermierilor români. Acum, probabil, vom sta la mâna Republicii Moldova, care a ”suflat” afacerea țării noastre, din cauza nepăsării și incompetenței de la nivel guvernamental.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • Iohannis joacă alba-neagra cu viitorul României
  • Jurnalul securiștilor de la Păltiniș se vinde ca pâinea caldă
  • Mbappe nu uită de PSG
  • FCSB ține cu Real Madrid în finala Ligii Campionilor. De ce?!
  • Producătorii au răbufnit. Hipermarketurile pun adaosuri uriașe
  • Se privatizează industria de armament. Guvernul trece la exproprieri masive
  • O nouă măsură a Guvernului PSD în sprijinul românilor. Amenzile de circulație nu se modifică prin creșterea salariului minim de la 1 iulie 2024
  • Trump devine coșmarul piețelor bursiere?
  • S-a creat precedentul. România, condamnată de CEDO pentru încălcarea drepturilor unui transgender
  • Exit mobile version