AcasăPoliticaAdrian Chesnoiu rămâne fără imunitate. Deputații au dat undă verde cererii DNA....

Adrian Chesnoiu rămâne fără imunitate. Deputații au dat undă verde cererii DNA. Rezultatul votului – VIDEO

Adrian Chesnoiu rămâne fără imunitate. Solicitarea DNA în cazul deputatului care, până recent, a condus Ministerul Agriculturii, a fost supusă, marți, votului plenului Camerei Deputaților.

Din totalul celor 330 de deputați, au fost prezenți 278. Iar, din câte s-a anunțat oficial, la finalul procedurii de vot – fiind vorba de un vot secret, cu bile – au fost 251 de voturi „pentru” ridicarea imunității, 25 de voturi „contra” și două voturi anulate.

Totodată, de la tribuna sălii s-a precizat că „se constată că a fost adoptată hotărârea privind urmărirea penală a unui deputat”.

Chesnoiu: „Nu sunt adeptul unei justiţii televizate”

Prezent la ședința de plen, înainte de a se supune votului cererea DNA-ului, fostul ministru al Agriculturii – suspectat de DNA de abuz în serviciu – a susținut că e nevinovat.

„Voi vota la vedere pentru încuviinţarea derulării şi verificării aspectelor de suspiciune care au fost ridicate la adresa mea. (…) Nu sunt adeptul unei justiţii televizate. Nu am comis nicio infracţiune de corupţie şi nicio altă faptă de natură penală. Sunt nevinovat și asta voi dovedi la finalul și la eliminarea suspiciunilor care planează asupra mea”, a susținut Chesnoiu, de la tribuna sălii Parlamentului.

Săptămâna trecută, mai exact joi, 23 iunie, de la vârful DNA s-a formulat o cerere privind ridicarea imunității deputatului, la acel moment ministru în Guvernul Ciucă. După ce s-a aflat de solicitarea DNA-ului, Chesnoiu a anunțat că se retrage din funcția de ministru al Agriculturii, dar și că se autosuspendă din PSD. „NU am săvârșit nicio faptă de natură penală sau de corupție și mi-am desfășurat mereu cu integritate și cu dedicare activitatea mea executivă!”, a susținut Adrian Chesnoiu, într-o postare pe Facebook, în după-amiaza zilei de 23 iunie.

Ce a anunțat DNA-ul

Reacția lui Chesnoiu a venit pe fonsul solicitării înaintate de DNA Parlamentului, în speță Camerei Deputaților. Redăm în cele ce urmează, integral, comunicatul DNA:

„În conformitate cu prevederile legale și constituționale, procurorul șef al D. N.A. Crin Nicu Bologa a transmis procurorului general al P.I.C.C.J referatul cauzei, în vederea sesizării Camerei Deputaților pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de o persoană, deputat în Parlamentul României, la data faptelor și în prezent având funcția de ministru, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
– instigare (sub forma participației improprii) la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite (patru infracțiuni),

Solicitarea Direcției Naționale Anticorupție referitoare la efectuarea urmăririi penale față de persoana respectivă are în vedere împrejurarea că, în acest moment, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 09 februarie – 11 aprilie 2022, ministrul ar fi determinat o persoană din subordine, la vremea respectivă membru în mai multe comisii de examinare, să-i furnizeze unui coleg (persoană de încredere a ministrului) o parte din subiectele concepute pentru probele scrise ce urmau a fi susținute cu ocazia organizării a patru concursuri pentru ocuparea unor posturi de: consilier clasa I, șef serviciu, director executiv adjunct și director executiv ai unor direcții județene.

Subiectele respective ar fi ajuns ulterior la patru candidați “agreați” dintre care, în urma susținerii probelor scrise și orale, doar trei au promovat concursurile respective.
De menționat este faptul că, la intervenția directă a ministrului, în cazul unuia dintre candidați, membrii comisiei ar fi fost nevoiți să-l promoveze pe acesta în condițiile în care nu obținuse un punctaj corespunzător. Ca urmare a acestui demers, persoana respectivă a fost numită în funcția de șef serviciu, obținând până în prezent venituri salariale în valoare de 33.782 lei.

Cererii transmise i-au fost atașate referatul întocmit de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, precum și un număr de șase volume cuprinzând copii ale dosarului de urmărire penală.

Prezenta cerere de efectuare a urmăririi penale intră sub incidența art. 305 alin 4 din C.P.P. În prezent, persoana față de care s-a solicitat sesizarea Camerei Deputaților pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale beneficiază de prezumția de nevinovăție.

Precizăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 1 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.”

171 afisari

2 COMENTARII

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri