Cauta

Nu au soluții. UE ne obligă să consumăm energie doar când produc regenerabilele

Consumul de energie, după cum bate vântul

Principala metodă de flexibilitate, care să contracareze intermitența energiei produsă de regenerabile, este să consumăm doar când acestea produc. Concluzia se regăsește într-un raport al Agenției pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER) din UE, care admite că, în fața exploziei din piață a fotovoltaicelor și eolienelor, nu prea există soluții viabile. 

Fluctuațiile în generarea energiei din fotovoltaice și eoliene (VRE) pun un stres foarte mare pe sistem, tocmai de aceea este nevoie de o dublare a resurselor de flexibilitate pentru a menține echilibrul, atenționează într-un raport de analiză Agenția pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER) din UE.

„Flexibilitate” înseamnă capacitatea sistemului de energie interconectat al UE de a gestiona, cu toate resursele sale conectate, variabilitatea și incertitudinea producerii de energie electrică și modele de consum în intervalele de timp relevante. Cererea de flexibilitate va crește brusc pe baze zilnice (de 2,4 ori), săptămânal (de 1,8 ori) și anuale (de 1,3 ori), comparativ cu 2021, susține ACER. Agenția consideră că soluțiile de flexibilitate nu trebuie să constea doar în stocare și interconectare între statele UE, ci în special în adaptarea comportamentului de consum.

Astfel, prin implementarea contoarelor inteligente, populația și agenții economici vor trebui să consume energie doar când regenerabilele produc foarte mult și să stopeze consumul când există un deficit. ”În prima jumătate a anului 2023, unele piețe angro europene au înregistrat de două ori mai multe evenimente de prețuri negative la energie electrică ca în aceeași perioadă din 2022. Aceste prețuri se întâmplă în situații de exces de VRE, de exemplu, atunci când o creștere a vântului de vară coincide cu vârful de generare solară și cu cerere scăzută”, se arată în raportul ACER.

Compromisuri majore

Realizarea unui sistem energetic sigur și decarbonizarea în același timp necesită totuși o politică puternică de angajament, coordonare și o înțelegere aprofundată a compromisurilor, consideră ACER. Rețeaua electrică europeană trebuie să fie echipată cu o gamă bine calibrată a resurselor de flexibilitate în acest deceniu pentru a se asigura că sistemul poate face față fluctuațiilor cererii și ofertei pe termen scurt, mediu și lung. Agenția cere statelor UE să maximizeze interconectarea, pentru a beneficia pe deplin de avantajele partajării energiei curate și de resursele de flexibilitate, eliberând, totodată, cel puțin 70% din capacitatea rețelei pentru a o face disponibilă pentru comerțul transfrontalier.

”Trebuie furnizate semnale de preț, prin facturile de energie și contoarele inteligente (inclusiv tarifarea carbonului și tarifele pentru timpul de utilizare), care informează consumatorii asupra costului real al energiei electrice și pot declanșa schimbarea comportamentului și adoptarea de noi modele de afaceri, ca răspuns la perioadele de penurie și surplus. Expunerea gospodăriilor la prețuri ar trebui să fie adaptată preferințelor lor de risc”, se precizează în raportul ACER.

Probleme nerezolvate

Dincolo de provocarea flexibilității, electrificarea rapidă din surse regenerabile se referă și la preocupări cu privire la funcționarea sistemului (de exemplu, scăderea inerției), disponibilitatea materiei prime, reciclabilitatea tehnologiilor și impactul asupra ecosistemelor (cum ar fi utilizarea terenurilor), semnalează ACER. Pe de altă parte, în situația de deficit VRE, reducerea cererii va deveni deosebit de eficientă. ”O reducere similară cu măsurile de economie de energie introduse în iarna anului 2022/2023 ar atenua deficitul VRE prin

231 TWh/an, care este egal cu producția anuală a 37 de centrale termice cu sarcină de bază sau consumul total de energie electrică al Spaniei în 2022. În viitor, situațiile de deficit VRE vor deveni esențiale pentru planificarea resurselor, așa cum, dacă nu sunt gestionate corect, ele reprezintă un risc pentru securitatea aprovizionării”, se mai arată în raportul ACER.

Ultimele stiri

  • Turcia declară doliu național cu ocazia morții președintelui Raisi
  • SUA prezintă condoleanțe Iranului, dar continuă să-i condamne
  • VIDEO| Incendiu puternic în Sectorul 2
  • Alege ce citești
  • ROMÂNIA, împinsă să intre în RĂZBOI cu RUSIA!
  • ȘOC la Barcelona: Gallardo în locul lui Xavi!
  • Rapidiștii beau Guinness
  • Laboratoarele acreditate RENAR analizează siguranța combustibililor și a calității apei
  • Panică totală în sistemul energetic. Burduja o dă înainte cu regenerabilele
  • Farmaciile, scăpate de sub control. Numărul uriaș al acestora face imposibilă supravegherea
  • Exit mobile version