AcasăEconomieViitor sumbru pentru regenerabile. Fotovoltaicele produc tot mai puțină energie

Viitor sumbru pentru regenerabile. Fotovoltaicele produc tot mai puțină energie

În plin avânt al încălzirii globale, producția de energie fotovoltaică în România a scăzut dramatic în 2023. Practic, producția a fost mai mică decât cea din 2014, când aveam cu peste 330 MW mai puține capacități instalate. În plus, trecerea pe regenerabile înseamnă o transformare totală a sistemului energetic, ceea ce presupune investiții enorme, spun specialiștii, în condițiile în care nu există nicio tehnologie matură la acest moment care să asigure tranziția. 

Pe primele nouă luni ale acestui an, fotovoltaicele au înregistrat cea mai scăzută producție din ultimii 10 ani. Și asta în condițiile în care capacitatea instalată a energiei solare în 2014 era de 1.230 MW, iar în 2023, de 1.552 MW, conform datelor ANRE. Practic, avem mai multe parcuri fotovoltaice și mai puțină energie produsă.

Astfel, pe primele 9 luni ale acestui an, fotovoltaicele au produs doar 1.378 GWh, comparativ cu aceeași perioadă din 2022, când s-au produs 1.492 GWh, din 2020, cu 1.506 GWh, sau din 2017, cu 1.590 GWh. Cea mai mare producție din fotovoltaice s-a realizat în 2015, când nu venise încălzirea globală și s-au raportat 1.688 GWh.

”Centrale fotovoltaice mari nu prea s-au mai pus în funcțiune, avem 1.300 MW putere netă. Pe mine mă deranjează că miniștri și secretari de stat fac comparație între puterea instalată a prosumatorilor, de 1.200 MW, și puterea instalată a energiei nucleare, de 1.413 MW. Asta în condițiile în care fotovoltaicele prosumatorilor produc cam 10-11%, și asta în lunile de vară, din puterea instalată, în timp ce nuclearul produce 90%. Adică dacă ai 1.000 MW la prosumatori, produci cam 100 MW și atunci poți să compari cu un grup de 100 MW. Factorul de încărcare a centralelor de fotovoltaice a fost, în primele 9 luni ale anului, fără lunile de iarnă, cu producție insignifiantă, de 15,8%. Deci se ajunge tot la 10-11% pe an”, ne-a declarat dr. ing. Nicolae Codreanu, fost director tehnic al Complexului Energetic Hunedoara.

Probleme nerezolvate

Cu problemele care apar la transformarea totală a sistemului energetic și adaptarea la regenerabile se confruntă toate țările, ne spun specialiștii din acest sector. ”Sunt probleme tehnice mari, care nu se rezolvă peste noapte. De exemplu, ca să ajungem în 2050 la net zero la nivel global, lungimea rețelelor trebuie să fie ca de la pământ la soare, adică aproape dublu decât este în acest moment. Deci trebuie investit în rețele, dar, pe urmă, sunt alte probleme legate de stabilitatea sistemului. Ca să faci o egalitate între puterea produsă și puterea consumată în orice moment este foarte complicat, mai ales când dorești să schimbi efectiv modul unui sistem energetic, adică să-l transformi în totalitate. La nivel global, este nevoie de trilioane de dolari, pentru interconectări, pentru asigurarea adecvanței sistemului. Regenerabilele sunt un factor perturbator, pentru că produc o energie intermitentă și imprevizibilă și, cel mai important, eolienele și fotovoltaicele urmăresc sistemul trifazat de tensiuni, nu formează sistemul, din cauza electronicii de putere. Şi atunci apar probleme legate de adecvanţa sistemului, care reprezintă comportarea sistemului la perturbaţii mari. Pentru a contracara acest fenomen, este nevoie de instalații și echipamente suplimentare, care, la ora actuale sunt în cercetare și nu există proiecte mature”, ne-a precizat fostul director tehnic al Complexului Energetic Hunedoara, dr. ing. Nicolae Codreanu.

Hidroenergia, punctul strategic

În 2022, producția de hidroenergie a fost una dintre cele mai scăzute din ultimii 13 ani. Specialiștii spun că principala cauză a fost legată de războiul din Ucraina, care a impus reținerea, pentru servicii tehnologice de sistem, pentru echilibrarea acestuia, a unei cantități mai mare de energie hidro, în condițiile reducerii producției pe combustibili fosili, cu importuri din Rusia. ”Hidrocentralele au un rol fundamental în asigurarea așa-numitului reglaj secundar, atunci când se întâmpină o perturbație, să intervină în a readuce egalitatea între puterea consumată și puterea produsă. Cea mai bună rezervă pentru un sistem energetic este rezerva hidro, pentru că este cea mai rapidă de pus în funcțiune și asigură o inerție foarte bună și se comportă foarte bine la deranjamente. Din cei 6.000 MW putere netă a hidroenergiei, aceasta dă în sistem cam 2.500 MW, restul sunt în rezervă, ori pentru reglajul secundar, ori pentru umplerea lacurilor de acumulare. Producția mare din 2023 poate fi explicată prin scăderea consumului, astfel că s-a mai putut consuma din rezervele hidro”, a mai afirmat dr. ing. Nicolae Codreanu.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
43.474 afisari

28 COMENTARII

  1. TEHNOLOGII EXPERIMENTALE FARA O EFICIENTA DEMONSTRATA AU INUNDAT PIATA .
    NISTE PRODUCATORI PROBABILI FUNCTIE DE CAT SOARE AVEM SI DE CAT BATE VANTUL AU AJUNS CA ELEMENTE DE DECIZIE !!,ASTA PENTRU NISTE PAFARISTI IN DOMENIUL PRODUCERII ENERGIEI.
    AZI ADEPTII ASA ZISELOR ENERGII REGENERABILE FAC VALURI ,SCANDALURI SI GAURI IN BUGETE ,IAR CONSUMATORII CAPTIVI PLATESC PROSTIA,SI CHELTUIELILE ASAZISILOR PRODUCATORI DE FASSSSSSSSSSSSSSSSSSSS.

    • Eu mi am pus pe banii mei si sint multumit oare tu ai incercat? Sau n ai avut curaj …ciinii latra caravana trece…

      • Și eu a fel. Am 3880 W instalați cu invertor de 5 kW off-grid și baterie de 2×3,5 kWh . E soare, totul e perfect ! Nu e…rețeaua ! 😁

  2. Bai gogule, în vara asta datorita fotovoltaicilor a fost evitată o criză energetică in Europa.

    • De ce a aparut criza energetica? De ce sunt lasati tot soiul de habarnisti sa-si dea cu parerea? Mariane, ți-ai facut foto fiindca ai bani si si pus-o pentru tine. Noaptea ce ai facut? Cat costa o baterie specil dacuta pentru fotov? Voi ati inteles articolul? Probabil ca nu. Electronica de putere, electronica poatestipoate stii ce e, desi nu cred, nu poate prelua suprasarcinile. Stocarea pe foto e ff scumpa, deocamdata si mai e si la chinezi, cum de fapt totul e la ei, (panouri, baterii, accesirii, invertori) ii ingrasam pe ei. Iarna eficienta fotovoltaiceloe e si mai scăzută ca ziua e mai scurta, chiar daca randamentul e ceva mai bun. Din pacate hidroenergia e mult mai buna ca orice alta energi, chiar nucleara. ….Discutiile sunt multe dar sunt intre si pentru cei ce se pricep la energie di producerea ei, nu habarnistii facuti la valahia, ovidiu, ….si ale asa zise facultati.

  3. Citeam ieri că verzile fac 1% (unu a sută) din curentul mondial. Despre ce net-zero vorbesc specialiștii? Nu se poate! Toți cei ce conduc știu dar ne mint, ne fură și-și bat joc de noi.

  4. UE ne impune distrugerea sistemului energetic national. Nu stiu ce interese au, dar guvernantii nostrii sunt complet imbecili pt ca urmeaza directivele de la Bruxelles.

  5. Chestia cu fotovoltaicele pare simpla si economica, dar nu este. Panourile depind de vointa lui Doamne, Doamne, cu care incercam din rasputeri sa ne punem rau, daca e soare, produc la capacitate, daca nu, mai usor. Iar noaptea, 0. Sau aproape 0, daca e luna plina 😊 Hai sa presupunem ca facem asa de multe fotovoltaice incat sa avem curent gramada ziua, mult mai mult decat ne-ar trebui (apropo, le importam din China?, adica ingrasam economia chineza?). Noaptea tot n-o sa avem. Ce facem cu surplusul produs ziua? Il exportam pe partea cealalta a globului unde e noaptea, urmand ca ei sa ne dea la randul lor curent cand e noaptea la noi? Haida de! Asta e de Stan si Bran! Il stocam? Cum? Curent la galeata nu merge decat in celebrul banc! In acumulatori?!? Ha, ha! Stocam in acumulatori cativa gigawatti?!?! Acumultorii aia ar trebui sa fie de marimea Everestului (??). De unde ii luam? Tot din China? Noi nu producem asa ceva. Hidrocentrale reversibile? O solutie buna! Dar maine vine UE si spune ca am deranjat arealul pastravului triunghiular cu cocoasa verde, care, ce sa vezi, traieste fix in balta aia si trebuie sa readucem totul la stadiul initial. Adica s-o daramam dupa ce am construit-o. Din aceasta dilema care e de fapt trilema numai o sclipire a AI ne mai poate scoate, noi fiind exagerat de prosti. Sau sa asteptam cu interes extraterestrii, poate au aia o solutie. Mai bine zis poate au un tratament eficace pentru dementa generalizata.

  6. Ce atata filozofie ?! Fotovoltaicele depind de soare, iar cele eoliene de vant, asa ca ponderea acestora in productia de energie este minima.

    • E ca în „Secretul lui
      Bachus „. Vin se poate face și din apă… Dar ma întreb Chinezii de ce importa la greu hidrocarburi pentru producerea energiei și exportă panouri solare. Ori sunt tâmpiți ori nu le place să bea decât vin
      veritabil…

  7. Nu știu prin ce manevre ajung să emită opinii și judecați aberante despre energia fotovoltaica, oameni care au avut deaface cu „curentul electric” în trecutul lor îndepărtat, dar habar nu au de fenomenul fotovoltaic. Scăderea producției în CEF este cauzată de degradarea prematură a panourilor fotovoltaice proaste, achiziționate în anii 2013…2014.

    • Și cele bune se degradează; e o caracteristică a semiconductorilor.
      Majoritatea fabricanților de oglinzi au apărut de nici 15 ani și dau garanție că-n 25 de ani eficiența e peste, parcă, 90%. Deeee…unde știu? Dacă mai ținem socoteala că de atunci fac alte oglinzi decît făcau la început treaba e foarte științifică. De ziceau că eficiența peste ics ani este ghicită/estimată și că nu știu de fapt cît o să mai fie era altceva. Chinezi ca chinezi dar specialiștii români de la guvern de ce tac și lasă să se vîndă gunoaie?

  8. Nu este logic ce am citit în acest articol. Din moment ce persoanele fizice care au panouri pe case care le produc necesarul de energie și mai dau și în rețea un surplus și parcurile fotovoltaice la fel ,nu vad cum s-a ajuns la această concluzie. ? Ăsta e doar un motiv de a pregati o nouă scumpire .

    • Fă, când dau ăia cu panouri curent în rețea? Cînd e frumos afară cumva? Și dau toți? Păi să-l dea noaptea, nu ziua. Lumea ziua este la muncă, spre exemplu. Lumea are nevoie de curent și noaptea. Sau cîn e înnorat afară. Când plouă nu e nevoie de curent?

    • Citeva concluzii.
      1. Ni se pregătește o nouă scumpire. Asta rezultă din afirmația că acele parcuri fotovoltaice nu produc . Oare de ce ?
      2. Valoarea acțiunilor hidroelectrica trebuie sa crească, cererea ce ei zic că este bine.
      3. Trebuie motivate instalarea noilor centrale cu reactoare atomice mici, prin diferite orașe. Proiect care a fost exclus din țări mari.

  9. „Viitor sumbru” ? Cataclism, dezastru, apocalipsă ! De unde luați aceste titluri alarmiste ? Adică Elon Musk este un prost ? Atunci cum a făcut miliardele ?
    Lui nu-i spune nimeni că se prevede un „viitor sumbru pentru mașinile electrice” ?
    Probleme au fost și când s-a inventat primul motor termic, și toate s-au rezolvat pe parcurs. Energia fotovoltaică e la început față de cea termo și hidro, și e normal să fie probleme. Dacă avem în România unități atomo, hidro, termo,eoliene,și fotovoltaice, adică din toate cât trebuie,atunci nu avem de ce ne teme. Va veni și ziua când vom fi încurajați să consumăm cât mai mult curent electric.

  10. Noaptea nu produc deloc și în rest după cum dă domnul. Iar costurile sunt mari, panouri, invertoare , instalații de stocare(baterii) toate sunt scumpe ,supraevaluate că doar de aia sunt acum în „trend” și li se face publicitate. Mai mult toate „regenerabilele” astea ( mai putin Hidro) și atomicele sunt foarte capricioase, acum merg de duduie și peste 5 minute te lasă-n baltă iar tu trebuie să compensezi că altfel cade sistemul. Cine preia ? Hidro, dar cum în ultimul timp investiții spre 0, apă din cer cam puțină , iar cele pe cărbune și hidrocarburi sunt la fier vechi preia importul care nu prea e ieftin ( nu că cea solară și eoliană e mai ieftină). Dacă priviți pe harta sistemului și vedeți câtă energie se importă ( și o comparați pentru cei ce cunosc cu cea de acum 2-3 ani) vă dați seama în ce r…t a ajuns producția de energie din România datorită unor „capete pătrate” care au coordonat domeniul. Asta cu producția casnică 3-5 kw putere instalată e doar o glumă, da poate la magazine mari sau intreprinderi să montezi panouri auxiliare pentru producție fotovoltaică ținând cont că ei o consumă constant mai ales vara când e producție mai mare pe aer condiționat, frigidere și alți consumatori de zi dar pentru cei care o produc ziua și nu o consumă atunci cum spuneam e o pierdere de bani și o autoamăgire .Mai trebuie să treacă câțiva ani ca să se ajungă la concluzia lui Dincă din procesul ceaușiștilor din 89.

  11. este simpla, daca ti le poi pe banii tai, costa mult.
    Se merita doar acolo unde nu ai retea electrica.
    Daca intri pe casa verde, se merita. Doar ca baietii destepti nu vor ca sa scape cateva sute de mii de consumatori din gheare.
    Adica, amaratii deregleaza sistemul national, gusterii cu zeci de hectare de panouri, nu?
    In tara noastra, totul este mangla si interese.

  12. Nici acest dispozitiv electronic (telefonul) nu a fost perfect de la început și nu și-au dat cu părerea mulțimea de utilizatori, totuși acum este util și uzual.Tot așa vor evolua lucrurile și cu sursele de energie regenerabila.Vor fi probleme,se vor rezolva.In Romania,in UE și în lume există destulă inteligență pentru a rezolva problemele prin care trece omenirea.Chiar daca,pe parcurs,se produc derapaje tehnice,sociale,politice,etc

    • Foarte bine punctat. As fi răspuns la fel. Dacă nu este perfect din prima zi mai bine nu facem. Cred ca e mai constructiv sa gândim ca Edison „Eu nu am greșit nimic, doar am arătat 10 000 de lucruri care nu merg”.

  13. Nu mai produc băieții deștepți suficient astfel încât dezinformează că nu mai sunt rentabile fotovoltaicele.

  14. Ce titlu. Spaima colectiva cuprinde sistemele de panouri la gandul viitorului trist ce le sta in fata.

  15. Se vorbea pe niște grupuri de prosumatori că se petrece o anomalie in sistemul lui.
    Ziua , soare. Produce sistemul electricitate , consumă, iar cînd consumul lui se oprește , producția scade la zero , adică rețeaua nu preia nimic. Invertorul din cite știu eu poate fi controlat de la distanță de proprietarul rețelei. Aici ar putea fi problema.
    Astfel se creează ideea falsă că fotovoltaicele nu sunt bune.
    Acțiunile hidroelectrica cresc, se justifică microcentralele nucleare, care vor sa nu le bage pe gît.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger