Cauta

Nouriel Roubini, un părinte al economiei mondiale, anunţă sărăcia cea mare: „Vine mama tuturor crizelor”

energie

CRIZA ENERGETICĂ. Facturile la energie îngroapă spitalele din Germania. Zeci de clinici în pragul falimentului

Nouriel Roubini, considerat unul dintre părinţii economiei mondiale, anunță o nouă criză financiară, care va fi mult mai mare decât cea din 2008. Mai mult decât atât, americanul o numește ”mama tuturor crizelor economice”.

”Mama” tuturor crizelor economice se profilează, iar factorii de decizie politică nu pot face nimic în privința asta, este de părere Roubini pentru Project Syndicate.

Cauza: inflaţiile şi deficitele naţionale

Specialistul în economie a identificat cauzele crizei uriaşe: explozia deficitelor, împrumuturilor și efectului de pârghie din ultimele decenii.

În sectorul privat, muntele datoriilor include pe cel al gospodăriilor (cum ar fi ipoteci, cărți de credit, împrumuturi auto, împrumuturi pentru studenți, împrumuturi personale), întreprinderilor și corporațiilor (împrumuturi bancare, datorii cu obligațiuni și datorii private) și al sectorului financiar (pasive ale instituțiilor bancare și nebancare)„, a scris Nouriel Roubini, preluat de ziare.com.

Diferenţe majore faţă de 2008

”Spre deosebire de criza financiară din 2008 și de primele luni ale COVID-19, simpla salvare a agenților privați și publici cu politici macro laxe ar arunca mai multă benzină pe focul inflaționist.

Aceasta înseamnă că va avea loc o aterizare dură – o recesiune profundă și prelungită – pe lângă o criză financiară severă. Pe măsură ce bulele de active izbucnesc, ratele datoriei cresc, iar veniturile ajustate în funcție de inflație scad în rândul gospodăriilor, al corporațiilor și al guvernelor, criza economică și prăbușirea financiară se vor hrăni reciproc.

Cu siguranță, economiile avansate care se împrumută în propria monedă pot folosi o criză de inflație neașteptată pentru a reduce valoarea reală a unor datorii nominale pe termen lung cu rată fixă„, a mai notat americanul.

”Mama tuturor crizelor” de datorii stagflaționiste poate fi amânată, nu evitată, a concluzionat Roubini.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • Iohannis – unealta lui Orban, marioneta lui Putin
  • Patinoarul Berceni Arena din Sectorul 4, desemnat să găzduiască Supercupa României la hochei pe gheață
  • Real Madrid nu știe cum să împartă 1 miliard de euro
  • Revoltă în vestiarul lui PSG!
  • Englezii ne-au luat drept țară africană. Ne exploatează resursele, nu plătesc angajații și raportează pierderi
  • Proiectele macheta, rețeta de (in)succes a lui Chirica. Balanișcu: Transform orașul machetelor într-unul al proiectelor realizate
  • Când vom avea alegeri prezidențiale și alegeri parlamentare. Ciolacu a anunțat datele – VIDEO
  • Rușii sunt maeștrii războiului hibrid. Ce face Occidentul, tot fricos?
  • Gardienii euro au întrecut măsura: relaxarea monetară se destramă înainte de prima mișcare
  • Exit mobile version