AcasăDIVERSEScapă Europa de criza gazelor? Vine o vară „îngrozitoare”

Scapă Europa de criza gazelor? Vine o vară „îngrozitoare”

Criza europeană a gazului a fost „potențial atenuată”, potrivit șefului unuia dintre cei mai mari comercianți de mărfuri din lume, iar perspectivele pentru anul viitor se îmbunătățesc datorită unei toamne călduroase și a stocării robuste.

În cadrul Financial Times Commodities Asia Summit, desfășurat miercuri în Singapore, directorul executiv al Trafigura, Jeremy Weir, a declarat că îngrijorările legate de lipsa de gaze în Europa s-au diminuat, iar regiunea ar trebui să aibă suficiente rezerve de gaze în această iarnă, atât timp cât fluxurile care traversează Ucraina rămân deschise.

Trafigura preconizează că, din cele 100 de miliarde de metri cubi de gaze depozitate în Europa, stocarea va scădea la aproximativ 30 de miliarde de metri cubi.

„În acest caz, s-ar putea să nu mai avem o problemă atât de mare în iarna următoare, ceea ce era de fapt adevărata îngrijorare”, a spus Weir.

Cu toate acestea, Gazprom a amenințat că va reduce săptămâna viitoare livrările trimise prin Ucraina, după ce producătorul rus și-a exprimat îngrijorarea cu privire la volumele care ajung în Republica Moldova.

Oficialii guvernamentali și ai serviciilor publice au avertizat că Europa se va confrunta cu o lipsă acută de gaze în iarna viitoare, când se așteaptă ca criza energetică globală să atingă punctul culminant. Rusia a oprit practic livrările de gaze către Europa, ceea ce va face mai dificilă refacerea stocurilor.

Pe de altă parte, Russell Hardy, directorul executiv al Vitol,   cel mai mare trader independent de energie din lume, a avertizat că în 2023 va avea loc o nouă vară „absolut îngrozitoare” pentru industria europeană, deoarece prețurile persistent ridicate la gaze vor prelungi sau vor reînnoi opririle de producție.

Prețurile de referință ale gazului în Europa au scăzut la 124 de euro pe megawatt/oră, de la un vârf de 343 de euro în luna august, dar sunt încă de peste șase ori mai mari decât media lor istorică – un nivel extrem de dureros pentru întreprinderi și gospodării.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
548 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger