Cauta

Fermierii cer introducerea taxelor vamale pentru produsele din Ucraina și Republica Moldova

S-au săturat de Ucraina. Fermierii români cer Guvernului să protejeze economia națională

Reprezentanții fermierilor români cer Guvernului să introducă taxe vamale pentru produsele agroalimentare provenite din Ucraina și Republica Moldova. Măsura ar egaliza prețurile de vânzare cu cele din țara noastră și ar reuși să-i scoată din faliment pe agricultori. Totodată, aceștia cer anularea supraimpozitării din sectorul agricol.

Măsurile cu licențele de import pentru firmele din România care vor să aducă produse din Ucraina și din Republica Moldova nu au avut niciun efect, susțin reprezentanții fermierilor. Aceștia arată că produsele intră, în continuare, masiv pe piața românească, făcând concurență neloială agricultorilor din țara noastră.

”Așa cum Zelenski a interzis exportul de îngrășăminte, ar trebui și România să pună taxe la exporturile din această țară. Acum ucrainenii își mai deschid și un lanț de supermarketuri în România – Aurora – și să nu îmi spuneți că vor vinde marfă românească în ele”, ne-a declarat Florin Platon, vicepreședintele Sindicatului Fermierilor Patrioți din România. Organizația a cerut Guvernului și Ministerului Agriculturii punerea în aplicare de urgenţă a legii calamităţilor naturale şi forţei majore pentru salvarea fermierilor în dificultate, anularea tuturor taxelor şi impozitelor suplimentare pentru agricultura din România, acordarea de subvenţie la îngrăşăminte chimice de 100 euro pe hectar la fermier, precum și stimularea creșterii zootehniei prin sistem integrat cu cultura vegetală, pentru a închide circuitul de producţie în cadrul fermelor şi a aduce plus valoare cerealelor şi produselor agricole.

Totodată, reprezentanții fermierilor din România au mai solicitat modificarea legii comerțului neloial, astfel că din preţul de raft toţi participanţii vor câştiga procentual după cum urmează: procesator 40%, producător 40% și 20% retailer.

Falimente pe bandă rulantă

În România sunt circa 500.000 de ferme cu suprafețe insignifiante, între 1 și 10 ha, însă cea mai importantă categorie o reprezintă cele 250.000 de ferme cu suprafețe de peste 10 ha, care, în procent de peste 90%, sunt astăzi în pragul falimentului, susține vicepreședintele Sindicatului Fermierilor Patrioți din România, Florin Platon.

”Această situație a fost cauzată de politicile nesustenabile ale Ministerului Agriculturii de-a lungul ultimilor ani. Toate legile au fost împotriva fermierilor români. Anul trecut, deși a fost secetă pedologică accentuată, ei nici măcar nu au declarat stare de calamitate naturală. Ajutorul de la UE, pentru pagubele aduse de importurile din Ucraina, de 30 de milioane de euro, a fost pierdut, din cauza bâlbelor autorităților române la Bruxelles. Comisia Europeană a urmărit datele din Portul Constanța, unde se aducea aproape exclusiv marfă ucraineană, și a zis că fermierii români au vândut de vreo trei ori cantitatea produsă”, ne-a mai precizat vicepreședintele Sindicatului Fermierilor Patrioți din România, Florin Platon.

Credite pentru multinaționale

Ministerul Agriculturii a mai emis un proiect de ordonanță de urgență prin care anunță că va subvenționa rata dobânzii formată din ROBOR la 3 luni din creditele pe care fermierii le vor lua de la bănci. Condiția esențială este ca agricultorii să nu aibă credite restante, în condițiile în care cei mai mulți sunt îngropați în datorii. De implementarea schemei de ajutor de stat, Ministerul Agriculturii estimează că vor beneficia maximum 3.500 de firme din acest sector. Ajutorul nu va depăşi 280.000 de euro pe întreprindere, bugetul schemei de ajutor de stat va fi de maximum 815,5 milioane lei, echivalentul în lei a aproximativ 164,1 milioane euro. Reprezentanții fermierilor susțin însă că de dobânda subvenționată la credite vor beneficia tot multinaționalele, agricultorii români fiind condamnați să dispară de pe piață.

Ultimele stiri

  • Plantele Care Vindecă Mintea: 7 Remedii Naturale Pentru Echilibru Emoțional
  • A fost semnat Memorandumul de Înțelegere între JP Srbijagas și SNTGN Transgaz SA – FOTO
  • „Conștient, nu dependent” – Fundația Dan Voiculescu a lansat campania națională antidrog la Școala Gimnazială Nr. 206 din București
  • Cartel Alfa: Nu vom accepta tăieri unilaterale care pun pe umerii angajaților din sectorul public întreaga povară a ajustărilor bugetare
  • BNS intră în stare de alertă față de măsurile Guvernului privind angajații din sectorul public: „La aproape 15 ani de la reforma toxică promovată în 2011 de Guvernul Boc…”
  • „40 de întrebări”-te duci la Rifai om, pleci meme pe TikTok
  • Aviația indiană în… alb și negru!
  • Proiect OUG: Plafonarea adaosului comercial la alimentele de bază, prelungită cu trei luni/Se așteaptă decizia Guvernului
  • Persoanele vulnerabile ar putea primi un TICHET ELECTRONIC de energie, de la 1 iulie. Suma oferită LUNAR ca sprijin
  • Călin Georgescu a ajuns, vineri, la Parchetul General
  • Exit mobile version