Cauta

Eșec și cu pistoalele Beretta. Măsuri in extremis la Ministerul Economiei

Bâlbele ROMARM au întârziat cu 5 ani fabricarea în România a pistoalelor Beretta

După ce a scutit, prin lege, compensările de armament în cazul SUA, Guvernul demonstrează că nu este capabil să deruleze niciun contract de compensare care să presupună transfer de tehnologie și producție în România. În timp ce industria de apărare este în moarte clinică, din 2020, după achiziția celor 25.000 de pistoale Beretta, nu s-a reușit construirea unei fabrici de armament ușor de infanterie, astfel că termenul s-a amânat pentru 2025.

Din 2020, italienii de la Beretta tot așteaptă să ne facă transferul de tehnologie, în acordul de compensare, offset, pentru cele 25.000 de pistoale cumpărate de MAI pentru polițiști. Tot de atunci ROMARM, aflată în subordinea Ministerului Economiei, se chinuie să înființeze o sucursală care să preia construcția unei fabrici de armament ușor de infanterie, unde să se producă pistoale Beretta.

În 2022, Oficiul de Compensare pentru Achiziții de Tehnică Specială (OCATS) din subordinea Ministerului Economiei anunța că sunt în derulare demersuri la Ministerul Economiei pentru obținerea aprobărilor de înființare în cadrul C.N. ROMARM S.A. a Fabricii de Armament Ușor de Infanterie, la data de 1.06 2023, transferul de tehnologie de la Beretta urmând să aibă loc până la sfârșitul acestui an. Între timp însă, ROMARM s-a sucit și a decretat că nu este oportună construcția acestei fabrici, după o tărăgănare de 3 ani.

”Înființarea unei noi Fabrici de Armament Ușor de Infanterie nu s-a demonstrat a fi o soluție fiabilă, inclusiv din perspectiva duratei de implementare, sens în care Compania Națională ROMARM S.A. a identificat alte soluții pentru realizarea transferurilor de tehnologie, aflate în desfășurare. Transferurile de tehnologie se vor realiza în capacitățile de producție ale Companiei Naționale ROMARM S.A.”, se arată într-un proiect de hotărâre de guvern, elaborat de Ministerul Economiei.

Analize prelungite

Urmare unei analize efectuate la nivelul CN ROMARM S.A., conducerea administrativă a societății a avizat realizarea transferurilor de tehnologii și licențe din programele de operațiuni compensatorii aferente Fabricii de Armament Ușor de Infanterie, în infrastructura industrială a  Uzinei Mecanice Cugir SA – filială a CN ROMARM SA, transmite Ministerul Economiei. Evident, lucrul acesta trebuia făcut încă din 2020, iar pierderile pentru economia națională cauzate de aceste întârzieri inexplicabile nu vor fi decontate de nimeni.

”În vederea reducerii potențialelor efecte negative asupra companiei privind derularea transferurilor de tehnologii și licențe reglementate prin contractele nr. 222/12.04.2022 si nr. 223/12.04.2022, menționate și de OCATS în adresa nr 1891/28.11.2023,  CN ROMARM SA și Societatea Uzina Mecanică Cugir SA au încheiat Acordul de cooperare industrială, nr. 1757/04.08.2023, pentru realizarea în facilitățile industriale ale Societății Uzina Mecanică Cugir SA a transferurilor de tehnologii și licențe care trebuie livrate de Beretta, și au finalizat convenirea Planului activităților – SOW (Statement Of Work) transferurilor de tehnologii și licențe. În plus, CN ROMARM SA a purtat corespondență cu Beretta, care însă a comunicat faptul că livrarea transferurilor de tehnologii și licențe până în termenul reglementat prin HG nr. 1425/2022 din 29 decembrie 2022 a devenit nefezabilă și imposibil de realizat din punct de vedere tehnic și operațional, deși a pregătit pentru livrare documentația tehnică și echipamentele ce fac obiectul transferurilor de tehnologii, livrările acestora și prestarea serviciilor aferente putând fi realizate pe parcursul a minim 5 luni”, se precizează în proiectul de act normativ.

Amânare până în 2025

Din analiza OCATS, a rezultat faptul că la baza întârzierilor înregistrate în derularea transferului de tehnologie, necesar pentru îndeplinirea obligațiilor asumate în cadrul celor 3 acorduri de compensare, ar fi stat motive obiective, care justifică extinderea duratei acestora până la data de 29.06.2025. Potrivit proiectului de hotărâre de guvern inițiat de Ministerul Economiei, neprelungirea termenelor acestor acorduri va conduce la lipsirea industriei naționale de apărare de transferurile de tehnologii pe care Beretta este obligată să le furnizeze și la sancționarea CN ROMARM SA și a filialelor sale, în sensul că acesta va fi exclus de la orice procedură de achiziție care implică și executarea unei obligații de compensare, cu consecințe asupra capacității industriei naționale de apărare de furnizare a necesarului de produse militare, sensibile și strategice într-un context geo-politic care reclamă acțiuni convergente ale statului român în domeniu.

Ultimele stiri

  • Descoperire misterioasă la Giza. Ce ascund piramidele egiptene
  • Băsescu, reacție tranșantă: „România reușește în ultima vreme să facă o figură de prostălăul Europei”
  • România, ţară exotică! Ce au început să cultive agricultorii noştri
  • Pompierii, în alertă! Incendiu la o magazie din Portul Constanţa. Focul se manifesta pe o suprafaţă de peste 400 de metri pătraţi
  • Breaking news: Ebrahim Raisi, președintele Iranului, a murit în accidentul de elicopter! (VIDEO)
  • Poza Zilei
  • Horoscop 20 mai 2024 – Veți obține ceea ce doriți dacă vă folosiți seducția
  • Alege ce citești
  • USR – și falimentul este garantat!
  • SUA și China, pe cale să înceapă „decuplarea”?
  • Exit mobile version