Cauta

Alertă în Occident – arabii pun monopol pe petrol!

Petrolul rămâne cea importantă sursă de energie și în prezent, de aceea nu-i de mirare că se încearcă monopolizarea acestei piețe. Cine stăpânește prețul țițeiului, dictează ordinea în lume, iar azi vedem că s-a format o alianță între prințul moștenitor saudit, Mohammad Bin Salman (MBS), și Vladimir Putin. Cartelul producătorilor de petrol (OPEC+) există pentru a menține controlul asupra petrolului într-un mediu energetic care a cunoscut, în ultimii 20 de ani, suficiente lovituri încât să vadă și reversul – prăbușirea prețurilor de trei ori.

Într-o lume geopolitică definită de concurența Chino – SUA, importanța OPEC+ începe să se extindă mult dincolo de granițele piețelor petroliere. Am mai scris că arabii au rămas rezistenți în fața presiunilor exercitate de americani, ba par să fii intrat pe orbita axei Beijing – Moscova – Teheran, vezi recenta apropiere, intermediată de China, între Arabia Saudită și Iran.

Mulți se întreabă dacă MBS nu a trecut, cumva, în tabăra anti-Washington. Tot ce se poate, dacă ne luăm fix după ce se întâmplă.

OPEC+ a apărut în niște circumstanțe geopolitice destul de diferite. La sfârșitul anului 2016, lumea a cunoscut o apropiere între cei mai mari producători de petrol, care până atunci erau doi jucători antagoniști ce căutau să se adapteze la șocul reapariției Statelor Unite ca producător de top. Crearea unei alianțe între Riad și Moscova a fost un act al disperării saudite, care a încercat din răsputeri să falimenteze sectorul american de șist; iar cu ajutorul rușilor, a putut influența piața gazelor, scăzând drastice prețurile.

Pas cu pas, diplomația s-a repoziționat, înțelegând că s-a pus la cale o convergență geopolitică mai largă, între Riad și Moscova, împotriva Washingtonului. Când regele Salman l-a vizitat pe Putin (octombrie 2017), prima vizită oficială a unui monarh saudit la Moscova, cei doi au discutat despre cooperarea militară și posibilitatea ca saudiții să cumpere arme rusești. Beculețul roșu s-a aprins instant la Casa Albă.

Evenimentele din ultimii ani și diplomația pumnului în masă a democratului Joe Biden au „conspirat” decisiv la consolidarea alianțeio OPEC+. La doar opt luni după preluarea mandatului, în plin conflict în Ucraina, Biden s-a văzut nevoit să ceară OPEC creșterea producției de țiței, pentru a detensiona piața, puternic lovită de sancțiunile la export impuse Federației Ruse. Călcându-și pe orgoliu, Unchiul Sam a mers la Riad să se roage de MBS, dar zarurile erau deja aruncate. În locul unei creșteri a producției, OPEC+ a decis că se impune o reducere majoră. Incapabil să influențeze piața, Joe Biden fost obligat să elibereze atât de mult petrol american din rezerva strategică încât, în martie 2023, tancurile (rezervoarele) americane de petrol mai conțineau doar 58% din cantitatea de acum trei ani!

Vladimir Putin a reușit, cumva, să sporească autonomia OPEC+. Mai mult de atât – China s-a grăbit să își aprofundeze relațiile cu toți principalii producători de petrol din Orientul Mijlociu, iar acum are contracte și angajamente ferme cu Arabia Saudită, EAU și Iran. Investiții de ordinul sutelor de miliarde, cooperare pe toate planurile pentru următorii 50 de ani!

Toate aceste schimbări au dat o lovitură puternică Americii, care se aștepta ca aliații săi din Orientul Mijlociu să-i țină partea în conflictul cu Rusia și China. Însă, cel puțin în războiul tehnologic, Arabia Saudită a trecut în tabăra cealaltă – la vizita lui Xi Jinping la Riad, în decembrie 2022, Huawei a încheiat o serie de parteneriate de investiții cu firme saudite.

Celelalte state din zonă au urmat și ele exemplul Casei Saud. Emiratele Arabe Unite au cumpărat avioane de vânătoare din China, renunțând la un acord încheiat cu SUA privind achiziția de avioane F-35. De asemenea, EAU s-a înțeles și cu Rusia pentru ca banii oligarhilor sancționați de Occident să fie transferați și plasați în siguranță în băncile din Emirate.

Cât mai rapid este de așteptat să se rezolve și cea mai spinoasă problemă – flota a V-a a Marinei SUA și Comandamentul Central al Forțelor Navale Americane din regiune este găzduită de Bahrain, care este deja pe orbita influenței sino-ruse. Semnalul este clar – Emiratele Arabe Unite s-au retras (în mai 2022) din alianța forțelor maritime combinate condusă de SUA. Cele mai noi informații din intelligence-ul militar spun că Beijingul va coordona, în curând, colaborarea unei forțe navale impresionante în Golful Persic, alianță din care și-au dat acordul să facă parte Arabia Saudită, Iran, Emiratele Arabe Unite și Oman.

Urmează ani dificili, în care se va testa și ambiția „davosiștilor” de a realiza tranziția energetică (renunțarea la țiței și gaze). Deocamdată, predicțiile Agenției Internaționale pentru Energie sunt că OPEC+ va domina producția de petrol pe termen mediu și lung, pe măsură ce câmpurile de șist (gaze obținute prin fragmentare hidraulică) sunt epuizate.

Chiar dacă omului de rând i se vântură prin fața ochilor un viitor care ar aparține exclusiv autovehiculelor electrice, adevărul este altul, iar realitatea va fi al naibii de dură. Nimeni nu spune un cuvânt despre faptul că interzicerea consumului de petrol înseamnă dispariția industriei petrochimice. La fel, lanțul de aprovizionare al omenirii va fi pus la pământ, transportatorii aflându-se în imposibilitate de a mai opera.

Ultimele stiri

  • România, ţară exotică! Ce au început să cultive agricultorii noştri
  • Pompierii, în alertă! Incendiu la o magazie din Portul Constanţa. Focul se manifesta pe o suprafaţă de peste 400 de metri pătraţi
  • Breaking news: Ebrahim Raisi, președintele Iranului, a murit în accidentul de elicopter! (VIDEO)
  • Poza Zilei
  • Horoscop 20 mai 2024 – Veți obține ceea ce doriți dacă vă folosiți seducția
  • Alege ce citești
  • USR – și falimentul este garantat!
  • SUA și China, pe cale să înceapă „decuplarea”?
  • Revoluția engleză anti-VAR se propagă în Europa?!
  • Ce înseamnă să te pui cu Rusia. Băncile occidentale trag ponoasele
  • Exit mobile version