AcasăUtileVezi cum poti sa dai statul roman in judecata la CEDO

Vezi cum poti sa dai statul roman in judecata la CEDO

CEDO va primeste doar reclamatiile la adresa autoritatilor statului

Romanii care considera ca autoritatile statului le-au incalcate drepturile, pot apela la Curtea Europeana  a Drepturilor Omului.  Pentru a avea succes, trebuie sa respecte reguli stricte.

CEDO va primeste doar reclamatiile la adresa autoritatilor statului

Daca ati avut un proces cu statul si ati epuizat toate caile de atac in justiitie, dar nu ati obtinut rezultatul scontat, CEDO ar putea fi instanta care v-ar putea da satisfactie. Pentru aceasta este necesara respectarea unei intregi metodologii, pentru ca dosarul dumneavoastra sa ajunga  la CEDO, sa fie luat in evidenta, apoi sa intre in procedurile juridice specifice.

Reguli de baza

CEDO poate cerceta numai cereri referitoare la incalcarea unuia sau mai multor drepturi enumerate in Conventia Drepturilor Omului.  Curtea nu este o instanta de apel impotriva instantelor nationale si nu poate anula sau modifica deciziile lor. Deci va puteti adresa Curtii numai cu privire la actele unei autoritati publice (tribunal, administratie, Parlament, etc.). CEDO nu se ocupa de cereri impotriva unor persoane particulare sau a unor institutii private si poate fi sesizata numai dupa ce au fost epuizate toate caile de recurs interne.

Cand si cum va adresati CEDO

Puteti sesiza  CEDO in termen de sase luni de la decizia pronuntata de cea mai inalta autoritate nationala competenta. Termenul curge de la  data la care ati luat cunostinta  de decizia finala. In acest termen trebuie sa adresati fie o scrisoare Curtii, in care precizati exact si succint  obiectul cererii, fie un formular de cerere care contine aceleasi detalii.  Puteti scrie scrisoarea in limba franceza sau engleza, si chiar romana, dar aceasta doar in prima faza.  Scrisoarea se poate trimite doar prin curier, nu pe e-mail sau fax.  Adresa pe care trebuie trimisa cererea si orice alt document adresat Curtii este:  Monsieur le Greffier de la Cour européenne des Droits de l’Homme,  Conseil de l’Europe F–67075 STRASBOURG CEDEX. Dupa primirea scrisorii, grefa Curtii va va raspunde, precizand ca a  fost deschis in numele dumneavoastra un dosar al carui numar va trebui mentionat in orice corespondenta ulterioara. Veti primi si un set de coduri de bare pe care trebuie sa-l utilizati in corespondenta  cu grefa CEDO. Examinarea cererii de catre CEDO este gratuita. Este obligatoriu sa raspundeti tuturor scrisorilor de la CEDO in termen de opt saptamani, altfel dosarul va fi anulat.

Completarea formularului

Formularul catre CEDO, pe care il puteti descarca de pe avocatnet. ro, trebuie completat lizibil, corect, cu un rezumat al faptelor, cu descrierea evenimentelor in ordinea si la datele la care s-au produs.  In formular trebuie sa mentionati care drepturi din Conventia drepturilor omului v-au fost incalcate, ce demersuri juridice ati intreprins, ce asteptati de la CEDO si daca ati mai sesizat si o alta instanta internationala in acest caz. La formular atasati o lista a tuturor hotararilor sau deciziilor pronuntate, precum si un borderou  al tuturor documentelor pe care le trimiteti la CEDO ca mijloc de proba (proces-verbal de audienta, declaratii de martori, etc.). CEDO nu va va returna niciunul dintre aceste documente, deci este absolut necesar sa  trimiteti numai copiile, nu originalele. Depunerea cererii dumneavoastre la CEDO nu trebuie sa fie facuta neaparat de catre un avocat. Daca doriti acest lucru, trebuie sa anexati la formularul de cerere o procura in favoarea acestuia.

author avatar
Arpad Dobre
1.747 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger