AcasăUtileSchimbări pe piața imobiliară din România, ce aduce nou finalul anului

Schimbări pe piața imobiliară din România, ce aduce nou finalul anului

Anul 2019 a fost catalogat de mulți experți imobiliari ca fiind unul de tranziție, în care prețurile vor înregistra mici fluctuații, iar numărul tranzacțiilor vor avea de suferit. Prognoza acestora s-a împlinit în prima jumătate a anului 2019. Prețurile locuințelor au înregistrat oscilații cu procente cuprinse între 1%-4%, iar numărul tranzacțiilor a scăzut cu circa 10% față de anul precedent.

Totuși, în a doua parte a anului 2019 piața imobiliară a dat semne de revenire și a recuperat din deficitul de tranzacții. Astfel, între ianuarie – octombrie 2019 s-au înregistrat 441.330 tranzacții, în timp ce în aceeași perioadă a anului 2018 au fost efectuate 480.798 de contracte imobiliare. 

Mai multe construcții, mai puține autorizații

Contrat datelor prezentate mai sus, numărul construcțiilor este în creștere. „În perioada 1.I-30.IX.2019, faţă de perioada 1.I-30.IX.2018, volumul total al lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a crescut cu 27,9%. Pe elemente de structură au avut loc creşteri la construcţiile noi (+34,0%), lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+22,0%) şi la lucrările de reparaţii capitale (+0,8%)”, precizează Institutul Național de Statistică.

În schimb, potrivit INS, numărul de autorizații noi de construcție clădiri rezidențiale înregistrează un mic deficit. „În perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2019, s-au eliberat 32.200 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, în scădere cu 2,5% faţă de perioada corespunzătoare a anului precedent”.

În prezent, în România sunt peste 600 de de ansambluri rezidențiale ce au spre vânzare locuințe. Lista cu noile complexe poate fi consultată pe site-ul de imobiliare Korter.ro. Acesta prezintă atât ansamblurile rezidențiale date în folosință, cât și cele care se află în curs de construcție. Tot de pe Korter aflăm și media prețurilor la locuințele noi. Clasamentul este condus de Cluj Napoca cu 1.251 euro/mp. Chiar dacă mai mult de jumătate din totalul ansamblurilor sunt realizate în București, capitala se situează doar pe locul secund cu o medie a prețurilor de 1.169 euro/mp. Ultima treaptă a podiumului este ocupată de Timișoara, care a ajuns la o medie de 1.143 euro/mp.

Conform ultimelor date furnizate de INS, în prima jumătate a anului 2019 au fost date în folosință 27.204 locuințe, în creștere față de perioada similară a anului trecut, 2018. Astfel, în prima parte a anului 2018 au fost date în folosință cu 4.189 mai puține locuințe, adică 23.015.

 

Piața imobiliară la finalul anului 2019

Ținând cont că în luna octombrie s-a înregistrat o creștere consistentă a numărului de tranzacții imobiliare, este de așteptat ca în ultimele două luni trendul să se păstreze. Oferta de vânzare a apartamentelor și caselor este în continuare una bogată și diversă, pe Flatfy.ro poți vedea anunțuri centralizate din toată țara. Pe lângă acestea, pe site puteți găsi și anunțuri de chirie.

În ceea ce privește ansambluri rezidențiale noi, acestea sunt în continuare la mare căutare, astfel că se așteaptă ca noi complexe să fie construite în principalele orașe.

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
268 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger