AcasăUtileMeteoZile „de foc” în România. Avertizări COD GALBEN și PORTOCALIU de caniculă...

Zile „de foc” în România. Avertizări COD GALBEN și PORTOCALIU de caniculă – HARTA/La cât urcă temperaturile

Valul de căldură nu doar că nu se domolește, ci se va extinde și se va intensifica, astfel că miercuri întreaga țară va fi „lovită” de caniculă.

Meteorologii au emis noi avertizări de caniculă și disconfort termic, valabile marți și miercuri – 9 și, respectiv, 10 iulie.

Prin intermediul unei atenționări COD GALBEN emise marți dimineață, pentru ziua de 9 iulie, specialiștii de la Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) atrag atenția că valul de căldură va continua să se extindă și să se intensifice în Maramureș, Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea continentală și în cea mai mare parte a Moldovei și a Transilvaniei.

foto: meteoromania.ro

Temperaturile urcă spre 38-39 de grade

„Temperaturile maxime vor fi de 33…37 de grade și local de 38…39 de grade în regiunile sudice, va fi caniculă și disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pe arii extinse pragul critic de 80 de unități”, conform ANM.

Meteorologii precizează că, local, minimele nu vor coborî sub 20 de grade, caracterizând o noapte tropicală.

Ce anunță meteorologii pentru ziua de miercuri

foto: meteoromania.ro

De asemenea, ANM a emis o avertizare COD GALBEN de caniculă și disconfort termic ridicat, pentru ziua de miercuri, 10 iulie.

„Valul de căldură va continua să se extindă și să se intensifice în toate regiunile. Temperaturile maxime vor fi de 33…37 de grade, va fi disconfort termic ridicat și local caniculă. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pe arii extinse pragul critic de 80 de unități.

Local, minimele nu vor coborî sub 20 de grade, caracterizând o noapte tropicală”, transmit meteorologii.

În mai multe județe din sud și vest va fi și mai cald, în a treia zi a acestei săptămâni, decât în restul țării. Astfel, miercuri, 10 iulie, județele Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, precum și Capitala se vor afla sub avertizare COD PORTOCALIU de caniculă.

„În județele Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, precum și în municipiul București valul de căldură va persista, va fi caniculă, iar temperaturile maxime vor fi de 37…39 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade (noapte tropicală)”, precizează ANM în textul avertizării COD PORTOCALIU.

Meteorologii atrag atenția că valul de căldură va persista în toată țara și în zilele următoare.

Prognoză specială pentru București

Nici Capitala nu va fi ocolită, așadar, de arșiță, în perioada următoare. Dintr-o prognoză specială pentru București emisă de ANM pentru intervalul 9 iulie ora 10-11 iulie ora 10 aflăm că vremea va fi caniculară în Capitală, disconfortul termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

„Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă va fi de 38…39 de grade, iar minima termică va fi de 19…23 de grade”, anunță meteorologii, în prognoza specială.