AcasăUtileMeteoVremea schimbă foaia! Alertă METEO de vânt puternic și ninsori. ANM a...

Vremea schimbă foaia! Alertă METEO de vânt puternic și ninsori. ANM a emis COD PORTOCALIU

ninsoareZăpada vine când pleacă turiştii acasă. Frustrare pentru românii care au mers pe Valea Prahovei

Vremea se schimbă radical, după atâtea zile cu temperaturi anormal de mari pentru această perioadă a anului. Meteorologii au emis în urmă cu puțin timp o avertizare cod galben de ploi abundente, intensificări ale vântului și ninsori însemnate cantitativ și viscolite.

De asemenea, un cod portocaliu de viscol puternic și ninsori abundente va intra în curând în vigoare.

Cod galben de ploi

Codul galben va fi valabil de luni, începând cu ora 14:00, până marți dimineață, ora 08:00, potrivit ANM.

În intervalul menționat, va ploua în toată țara, iar în vestul și nordul Olteniei, nordul Munteniei și sudul Banatului se vor acumula cantități de apă care vor depăși local 25…35 l/mp și izolat 40…60 l/mp.

La munte vor fi precipitații mixte, iar la altitudini de peste 1700 m, în Carpații Meridionali și Carpații de Curbură vor predomina ninsorile, se va depune strat de zăpadă consistent, iar vântul va avea instensificări cu rafale, în general, de 60…80 km/h, viscolind ninsoarea și determinând scăderea semnificativă a vizibilității.

Intensificări ale vântului vor fi și în Carpații Orientali, cu rafale de 60…80 km/h, precum și, local și temporar, în sudul, estul și centrul țării, cu viteze de 45…55 km/h.

foto ANM

Cod portocaliu de ninsori abundente

Codul portocaliu este valabil de luni seară, ora 18.00, până marți dimineață, ora 08.00.

În intervalul menționat, pe crestele Carpaților Meridionali, la altitudini de peste 1700 m, va ninge abundent, iar vântul va sufla tare, cu rafale de peste 80…110 km/h, viscolind puternic și troienind zăpada și determinând scăderea vizibilității sub 50 m.

În Carpații Orientali și Meridionali va continua să ningă și pe parcursul zilei de marți (5 ianuarie), dar în general slab cantitativ.

author avatar
Andreea Vlad