AcasăUtileMeteoVremea la extreme/ANM, avertizări COD PORTOCALIU de caniculă și vijelii. Zonele afectate...

Vremea la extreme/ANM, avertizări COD PORTOCALIU de caniculă și vijelii. Zonele afectate – HARTA

sursa foto: renasterea.ro

Meteorologii au emis, luni, noi alerte de caniculă și furtuni. În mai multe zone vor fi perioade cu vijelii, averse torențiale și grindină, în timp ce în sudul țării va fi caniculă.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis noi avertizări de caniculă, dar și de instabilitate atmosferică.

Astfel, o avertizare Cod galben transmisă de ANM vizează intervalul 10 iunie, ora 10 – 11 iunie, ora 10, în care. Conform meteorologilor, în cea mai mare parte a Moldovei, nordul Olteniei și al Munteniei, sud-vestul Transilvaniei, sudul Banatului și pe litoral se vor înregistra temperaturi ridicate pentru această dată.

ANM anunță că maximele se vor situa între 30 și 34 de grade, iar disconfortul termic va fi ridicat, indicele temperatură-umezeală (ITU) situându-se în jurul valorii de 80 de unități. „Totodată, pe alocuri nopțile vor fi tropicale, temperaturile minime atingând și depășind ușor 20 de grade”, potrivit meteorologilor.

foto: meteoromania.ro

COD PORTOCALIU de caniculă

Totodată, ANM a emis o avertizare Cod portocaliu de caniculă și disconfort termic accentuat. Avertizarea va fi valabilă de luni dimineață până marți dimineață, la ora 10. Mai precis, în intervalul 10 iunie, ora 10 – 11 iunie, ora 10.

Răstimp în care, conform ANM, „în sud-estul Olteniei, sudul și estul Munteniei și în partea continentală a Dobrogei, se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată, maximele se vor situa, în general, între 35 și 37 de grade, va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități”.

COD GALBEN și PORTOCALIU de averse torențiale, vijelii și grindină

foto: meteoromania.ro

Totodată, specialiștii ANM au emis, luni dimineață, o avertizare Cod galben de instabilitate atmosferică, ce va fi valabilă în intervalul 10 iunie, ora 10 – 10 iunie, ora 23.

Meteorologii anunță că, în intervalul vizat, în cea mai mare parte a țării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. „Aceasta se va manifesta prin averse, intensificări de scurtă durată ale vântului (rafale de 55…65 km/h), vijelii, căderi de grindină și descărcări electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 15…25 l/mp și izolat de peste 30…40 l/mp”, conform ANM.

Specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie atrag atenția că astfel de fenomene vor fi spre seară și în prima parte a nopții, local, în sudul Olteniei, în sudul și estul Munteniei, precum și în sudul Moldovei.

Totodată, ANM a emis și o avertizare Cod portocaliu de vijelii și averse torențiale, cu grindină de dimensiuni medii și posibil mari. Sub incidența căreia se vor afla, conform hărții, mai multe județe din nordul și vestul țării.

Codul portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată va fi valabil în perioada 10 iunie, ora 15 – 10 iunie, ora 23. Așadar, de luni după-amiază și până târziu după lăsarea serii.

„În intervalul menționat, în Banat, Crișana, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei și jumătatea de nord a Moldovei, precum și în Carpații Occidentali, vestul Carpaților Meridionali și nordul Carpaților Orientali vor fi perioade cu vijelii puternice, cu viteze la rafală de 70…90 km/h, grindină de medii și posibil mari dimensiuni, averse torențiale. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25…40 l/mp și izolat peste 50 l/mp”, se menționează în textul avertizării Cod portocaliu emise de ANM.