AcasăUtileMeteoVremea, la extreme. Alerte de caniculă, dar și de vijelii. Avertizări COD...

Vremea, la extreme. Alerte de caniculă, dar și de vijelii. Avertizări COD PORTOCALIU și GALBEN. Până la cât ajung temperaturile – HARTA

Vremea, la extreme. Alerte de caniculă, dar și de vijelii. Avertizări COD PORTOCALIU și GALBEN. Până la cât ajung temperaturile - HARTA (sursa foto: alba24.ro)

Veștile venite miercuri, 28 iulie, de la meteorologi nu sunt deloc bune, cel puțin pentru persoane care suportă cu greu temperaturile ridicate. Mai mult, sunt anunțate și furtuni.

Așadar, mai multe zone din țară vor fi afectate de caniculă, în această a treia zi a săptămânii. Însă se anunță zile ”de foc” atât în Capitală, cât și în alte câteva județe din sudul și sud-vestul țării, care se vor afla, de joi, 29 iulie, sub incindența unei avertizări COD PORTOCALIU. Pentru ziua de miercuri, sunt prognozate vijelii puternice, dar și grindină, în alte câteva județe, fiind emis, de asemenea, un COD PORTOCALIU.

În primul rând, specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie au actualizat avertizarea COD GALBEN de caniculă, valabilă miercuri, și au emis și un COD PORTOCALIU de disconfort termic deosebit de accentuat.

foto: meteoromania.ro

Astfel, s-a anunțat că pentru perioada 28 – 31 iulie este valabilă o avertizare COD GALBEN, prin intermediul căreia ANM menționează că ”în intervalul menționat valul de căldură va persista în cea mai mare parte a țării, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

În regiunile vestice, sudice și local în restul teritoriului va fi caniculă. Temperaturile maxime se vor situa, în general, între 34 și 39 de grade, iar noaptea, local, temperaturile nu vor coborî sub 20 de grade”.

Capitala se va afla sub COD PORTOCALIU

De asemenea, s-a emis și un COD PORTOCALIU, pentru finalul lunii iulie, mai precis pentru zilele de 29, 30, 31 iulie. Și Capitala intră sub incidența acestei alerte meteo.

Concret, reprezentanții ANM transmit că pe parcursul zilelor de joi, vineri și sâmbătă (29, 30 și 31 iulie) în județele Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, dar și în București și în sudul județului Caraș – Severin disconfortul termic va fi deosebit de accentuat. Iar indicele temperatură umezeală (ITU) se va situa peste pragul critic de 80 de unități.

Temperaturile maxime se vor situa frecvent între 38 şi 40 de grade, atrag atenția meteorologii.

Mai mult, apar vești și despre vremea de la începutul lunii august. Concret, din direcția ANM se precizează că în zilele de 1 și 2 august ”valul de căldură va persista în regiunile sudice și sud-estice, unde disconfortul termic se va menține deosebit de accentuat”.

Zonele ce se vor afla sub COD GALBEN de instabilitate atmosferică

foto: meteoromania.ro

Pe lângă lupta pe care o au de dat locuitorii mai multor zone din țară cu valul de căldură, aflăm că vor fi și episoade cu vreme instabilă. Tot miercuri, 28 iulie, ANM a transmmis o avertizare COD GALBEN, ce va intra în vigoare peste doar câteva ore, respectiv la ora 13:00, și va fi valabilă până joi dimineață, respectiv până pe 29 iulie, ora 02:00.

Conform precizărilor meteorologilor, în intervalul avut în vedere, local în nordul, centrul și estul țării, în zonele montane și în dealurile subcarpatice vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Acest lucru va însemna că se vor produce frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii, izolat averse ce vor avea și caracter torențial și grindină.

Meteorologii spun că astfel de fenomene vor fi și în restul teritoriului, dar pe arii mai restrânse.

COD PORTOCALIU. ANM: vijelii puternice, grindină

Pentru intervalul 28 iulie, ora 13:00 – 28 iulie, ora 23:00 va fi în vigoare o avertizare COD PORTOCALIU de vreme severă.

”În județele Maramureș, Bistrița-Năsăud, Mureș, Harghita, Suceava, Neamț, Bacău, Botoșani, Iași și Vaslui vor fi perioade cu instabilitate atmosferică deosebit de accentuată. Vor fi vijelii puternice, intensificări ale vântului cu rafale de peste 70…80 km/h, frecvente descărcări electrice și grindină. Pe alocuri aversele vor fi torențiale, iar cantitățile de apă vor depăși izolat 25…30 l/mp”, atrag atenția specialiștii ANM.

166 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger