AcasăUtileMeteoVremea extremelor: caniculă, dar și vijelii! Avertizări de la ANM. Ce au...

Vremea extremelor: caniculă, dar și vijelii! Avertizări de la ANM. Ce au anunțat, vineri, meteorologii – HARTA

Căldura puternică și disconfortul termic continuă să le dea bătăi de cap locuitorilor din mai multe zone ale țării.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a actualizat, vineri, avertizarea meteo, anunțând la ce să se aștepte românii, de la vreme, pe durata acestei prime zile a lunii iulie, luna lui Cuptor, cum mai e cunoscută în popor.

După cum se poate vedea mai jos, harta țării e colorată în roșu, portocaliu și galben – aferente regiunilor afectate de căldură, puține fiind zonele care nu sunt vizate de această avertizare.

Multe județe și Capitala, sub COD GALBEN de căldură

foto: meteoromania.ro

Astfel, pentru ziua de 1 iulie, meteorologii au anunțat, prin intermediul CODULUI GALBEN, că valul de căldură se va menține în toate regiunile, iar disconfortul termic va fi ridicat în zonele de câmpie și de podiș, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Specialiștii ANM menționează că temperaturile maxime vor fi cuprinse, în general, între 33 și 36 de grade, iar cele minime între 17 și 20 de grade.

COD PORTOCALIU – disconfort termic accentuat

Sub incidența CODULUI PORTOCALIU se vor afla, în prima zi a lunii iulie, parțial sau total 10 județe ale țării. ANM anunță că vineri „local în zonele joase din Banat, Transilvania și Moldova valul de căldură va fi persistent, iar temperaturile (diurne și nocturne) se vor apropia de recordurile absolute ale perioadei. După-amiaza se vor înregistra frecvent valori de 36…38 de grade, iar noaptea nu vor coborî în general sub 18…22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat”.

Meteorologii semnalează și faptul că temperaturi maxime apropiate de recordurile absolute ale perioadei se vor înregistra pe arii restrânse și în restul Transilvaniei, însă temperaturile minime vor fi mai coborâte decât valorile extreme.

COD ROȘU: temperaturi extreme și disconfort termic deosebit de accentuat/ Ce județe sunt vizate

Se anunță o zi „de foc” în unele județe din vestul și nord-vestul țării, cu temperaturi dogoritoare și disconfort termic deosebit de accentuat.

Pentru ziua de vineri, ANM avertizează – prin acest COD ROȘU– că în zonele joase din județele Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Maramureș și Bistrița-Năsăud se vor înregistra „temperaturi maxime extreme, ce vor atinge și depăși recordurile absolute ale perioadei”.

Acestea se vor situa în jurul valorilor de 38…39 de grade în județele Arad, Bihor și Satu Mare, iar în Sălaj, Maramureș și Bistrița-Năsăud vor fi 36…37 de grade.

COD GALBEN de vijelii în mare parte din țară

foto: meteoromania.ro

Nu doar căldura va afecta, vineri, multe zone din țară. Meteorologii anunță și episoade cu manifestări de instabilitate atmosferică.

Prin intermediul unei atenționări COD GALBEN, ce a intrat în vigoare la ora 12 și va rămâne valabilă până seara, și anume până pe 1 iulie, la ora 21, meteorologii atrag atenția că, în intervalul avut în vedere, în nord-vestul, centrul și local în sudul țării, dar și în zonele de munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

Sunt anunțate intensificări ale vântului și vijelii (cu viteze de peste 55…75 km/h), descărcări electrice, averse torențiale și izolat grindină. „Cantităţile de apă vor depăşi 20…30 l/mp”, potrivit ANM.

308 afisari

1 COMENTARIU

  1. Nenorocire mare ,a venit vara si e cald.O adevarata catastrofa implantata in mintea prostilor ,precum covidul si razboiul,care cred orbeste ce li se spune in presa.Din toamna va veni o alta nenorocire ,se va face frig iar la iarna o adevarata tragedie ,s-ar putea sa ninga.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Imagini incredibile cu rapperul american Sean Diddy când îşi bate iubita cu sălbăticie pe holurile unui hotel (VIDEO)

Cassie Ventura, fosta iubită a lui Sean Diddy, i-a intentat proces artistului și-l acuză, printre altele, de viol. O înregistrare video din 2016 îl...

Tragedie în Marea Neagră! O navă s-a scufundat în apropiere de Sfântu Gheorghe. Trei marinari, dispăruţi!

O navă sub pavilion Tanzania s-a scufundat, sâmbătă dimineaţă, în Marea Neagră, la 26 mile marine de Sfântu Gheorghe.Opt membri ai echipajului au fost...
proger