AcasăUtileMeteoVine vara mai devreme? Șefa ANM: „De la finalul acestei săptămâni, temperaturile...

Vine vara mai devreme? Șefa ANM: „De la finalul acestei săptămâni, temperaturile vor fi…”

sursa foto: alba24.ro

După o perioadă în care vremea a fost destul de răcoroasă pentru data din calendar, vin vești destul de bune despre regimul termic. Mai ales pentru cei care abia așteaptă să vină vara.

De la finalul acestei săptămâni, temperaturile vor crește. Și e posibil să ajungă până spre 27-28 de grade. Cel puțin asta reiese din cele mai recente vești ce vin de la șefa ANM. Vor fi, așadar, temperaturi specifice unor zile de vară, deși abia am trecut de mijlocul lunii mai.

Elena Mateescu, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), a venit joi, 16 mai, cu vești despre prognoza din perioada următoare.

„De la finalul acestei săptămâni, temperaturile vor fi în creștere și da, putem să confirmăm, pe baza datelor din acest moment, că maximele pot ajunge până la 27-28 de grade Celsius în majoritatea regiunilor, dar în special cele extracarpatice”, a anunțat Mateescu, joi, la Antena 3.

Până atunci, însă, vor mai fi manifestări de vreme capricioasă. Îndeosebi vântul își va face simțită prezența în mai multe zone ale țării.

ANM a emis, joi, avertizări COD GALBEN și PORTOCALIU – HARTA

De altfel, ANM a emis, joi dimineață, o avertizare Cod galben, pentru intervalul 16 mai, ora 10 – 17 mai, ora 23, meteorologii anunțând că „în sudul Banatului și al Transilvaniei, precum și în zona Carpaților Meridionali vântul va avea intensificări, cu rafale de 55…65 km/h, și temporar de peste 70…80 km/h”.

Potrivit specialiștilor ANM, „local și temporar vor fi intensificări ale vântului și în sudul, vestul, nord-vestul și centrul țării, cu viteze în general de 45…55 km/h”, iar „în Banat și sudul Crișanei în noaptea de joi spre vineri (16/17 mai) vor fi averse în general moderate cantitativ (15…20 l/mp) și descărcări electrice.

Totodată, ANM o avertizare Cod portocaliu va intra în vigoare joi seară și va fi valabilă în intervalul 16 mai, ora 21 – 17 mai, ora 12, fiind vizat județul Caraș-Severin. „Vântul va avea intensificări susținute în județul Caraș Severin unde vor fi viteze de 80…85 km/h și temporar peste 90 km/h”, conform textului avertizării.

Mateescu: De sâmbătă deja contăm pe valori de până la 27 de grade, duminică 28 de grade

În cazul în care vreți să vă faceți planuri pentru tot mai apropiatul sfârșit de săptămână, veștile despre temperaturi sunt cât se poate de bune.

„Din punct de vedere termic, așa cum menționam, de la o zi la alta, începând de la sfârșitul acestei săptămâni, vorbim de valori de temperaturi în creștere.

Dacă astăzi contăm pe 15-24 de grade, de sâmbătă deja contăm pe valori de până la 27 de grade, duminică 28 de grade.

Şi săptămâna viitoare, vorbim de același ecart care va caracteriza, mai ales în regiunile extracarpatice, o vreme mai caldă decât în mod obișnuit inclusiv în Capitală, maxime de peste 25-26 de grade Celsius, pragul unei zile de vară”, a mai precizat, joi, șefa ANM, Elena Mateescu, la postul TV.

author avatar
Andrei Coman