AcasăUtileMeteoVal de aer polar peste România. Când se strică vremea

Val de aer polar peste România. Când se strică vremea

ploiVal de aer polar peste România. Când se strică vremea

Vremea se va răci din nou în ţară, după ce o masă de aer polar va pătrunde în România zilele viitoare, anunţă meteorologii.

Astfel, vom avea vreme la extreme. Luni este o zi frumoasă, însorită, dar lucrurile se vor schimba. Un val de precipitații va ajunge pe teritoriul țării noastre.

Vreme instabilă, dar călduroară

Nu peste tot, dar vorbim deja despre instabilitatea atmosferică accentuată. Este vorba de ploi, vijelii, grindină şi chiar îngheţ, spun meteorologii, apoi vremea se va încălzi, spre finalul săptămânii viitoare.

Dinspre Europa Centrală va avansa un front atmosferic care va determina ploi pe arii extinse luni după-amiază, în jumătatea de vest a țării.

Marți, ploile cuprind întreaga țară. Practic, nicio zonă nu va fi ocolită de aceste ploi. Sunt ploi cu descărcări electrice și chiar intensificări ale vântului.

Urmează ca miercuri ponderea acestor ploi să se mute pe partea centrală, estică și sud-estică a țării și partea sudică.

Și abia de joi putem să vorbim de ameliorare sub aspectul precipitațiilor. Totodată, dacă acum vorbim de o vreme plăcută sub aspect termic, temperaturi destul de apropiate de normal până la 22-23 de grade astăzi în Lunca Dunării, de asemenea și mâine 23 de grade prin Muntenia, în jur de 21 de grade și în Capitală.

Vremea se răcește începând de marți

De marți încolo vremea se răcește, de asemenea, pătrunde o masă de aer rece, o masă de aer polar și ca urmare ajungem din nou la o vreme mai rece față de normal la această dată.

Temperaturi destul de coborâte vor fi marţi pe partea vestică, nord-vestică, iar apoi miercuri o vreme rece, temperaturi de numai 8-9 grade prin depresiuni, 15-16 grade prin partea vestică și sudică a țării, ceea ce înseamnă temperaturi cu 5-7 grade mai mici față de normal.

„Avem o schimbare de circulație atmosferică, care va împărți continentul european în două. Dacă în sud-vest, mai ales în Spania, vor fi temperaturi foarte ridicate, care pot ajunge până la 40 de grade Celsius, în Europa Centrală și de Est, vor fi temperaturi mai scăzute decât în mod obișnuit, anume cu 5 sau 7 grade.

Cauzele sunt legate de felul în care se comportă zona arctică, fiind mult mai caldă decât ar fi normal, anume cu peste 3 grade.

Acest fenomen produce o perturbare. De exemplu, în Marea Kara, se înregistrează temperaturi ridicate, iar în zona Mării Barents există deja un strat de gheață cu extindere mult mai mică decât ar fi normal.

Astfel, apele care sunt libere furnizează atmosferei o încărcătură de vapori și modifică echilibrul dintre zona polară și zona tropicală.

Primăvara este un anotimp al tranzițiilor, când se reconfigurează toate aceste circulații dinspre sezonul rece înspre sezonul cald. Cu toate acestea, pe fondul încălzirii globale, avem contraste mult mai mari”, a spus Roxana Bojariu, climatolog ANM.

author avatar
Andreea Vlad
438 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger