AcasăUtileMeteoNoi alerte meteo: caniculă, dar și vijelii. ANM a emis, sâmbătă, avertizări...

Noi alerte meteo: caniculă, dar și vijelii. ANM a emis, sâmbătă, avertizări COD GALBEN și PORTOCALIU – HARTA

Noi alerte meteo: caniculă, dar și vijelii. ANM a emis, sâmbătă, avertizări COD GALBEN și PORTOCALIU - HARTA (sursa foto: gorjonline.ro)

Vremea continuă să fie călduroasă, chiar caniculară în mai multe zone ale țării, la finalul acestei săptămâni. Însă nu vor lipsi, sâmbătă, nici episoadele de vreme rea.

În dimineața zilei de 31 iulie, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a transmis mai multe mesaje de avertizare.

Una dintre avertizări, tip COD GALBEN, valabilă pentru 31 iulie, anunță că valul de căldură va persista în cea mai mare parte a țării, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În regiunile vestice, sudice și local în restul teritoriului va fi caniculă, spun meteorologii.

foto: meteoromania.ro

Temperaturile maxime se vor situa, în general, între 34 și 38 de grade, iar noaptea, local, temperaturile nu vor coborî sub 20 de grade.

În același interval e valabil și un COD PORTOCALIU: val de căldură persistent și disconfort termic deosebit de accentuat

Și tot pentru sâmbătă, 31 iulie, este valabilă o avertizare COD PORTOCALIU, prin intermediul căreia ANM anunță că pe parcursul zilei, în județele Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ilfov, în București și în sudul județului Caraș-Severin disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

Iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa peste pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 37 şi 40 de grade, avertizează ANM.

COD GALBEN: vijelii, descărcări electrice, averse torențiale, grindină

foto: meteoromania.ro

De asemenea, specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie au emis și o altă avertizare COD GALBEN, de această dată de vijelii și nu numai. Pentru intervalul 31 iulie, ora 13:00 – 31 iulie, ora 23:00, meteorologii anunță că în Crișana, Maramureș, Transilvania, local în Oltenia, Muntenia și jumătatea sudică a Moldovei, precum și la munte ”vor fi perioade cu vijelii, frecvente descărcări electrice, averse torențiale și grindină. Cantitățile de apă vor depăși pe alocuri 25…40 l/mp.”

Totodată, meteorologii spun că astfel de fenomene se vor semnala, pe arii restrânse, și în restul teritoriului.

COD PORTOCALIU: vijelii puternice, grindină, averse torențiale

În același interval, respectiv de sâmbătă de la ora 13:00 și până la ora 23:00, va fi în vigoare o avertizare COD PORTOCALIU.

Conform ANM, ”în zona Carpaților Meridionali și de Curbură, precum și în jumătatea nordică a Munteniei și în nord-estul Olteniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică deosebit de accentuată. Vor fi vijelii puternice, intensificări ale vântului cu rafale de peste 70…80 km/h, frecvente descărcări electrice și grindină. Local vor fi averse torențiale, iar cantitățile de apă vor depăși 30…50 l/mp”.

Avertizări meteo și pentru duminică, 1 august

foto: meteoromania.ro

Și tot sâmbătă, ANM a transmis avertizări meteo și pentru ultima zi a acestei săptămâni, prima din luna august.

Este vorba despre o avertizare COD PORTOCALIU, sub incidența căreia se vor afla Capitale și peste 20 de județe din mai multe zone ale țării. Mai exact, ANM informează că duminică, 1 august, în Muntenia, Oltenia, Banat, Crișana, sudul Moldovei și sud-vestul Transilvaniei ”disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități”. Temperaturile maxime se vor situa între 37 şi 40 de grade. Iar izolat, în Lunca Dunării, se vor atinge 41 de grade, conform aceleiași surse.

Dar și despre un COD GALBEN – VEZI HARTA, prin intermediul căruia meteorologii anunță că valul de căldură va persista în cea mai mare parte a țării, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.
Conform ANM, în regiunile vestice, sudice și local în restul teritoriului va fi caniculă.

Temperaturile maxime se vor situa în general între 34 și 38 de grade, iar noaptea, local, temperaturile nu vor coborî sub 20 de grade.

145 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger