AcasăUtileMeteoInformații de ultimă oră de la ANM: COD GALBEN de caniculă, dar...

Informații de ultimă oră de la ANM: COD GALBEN de caniculă, dar și de averse și intensificări ale vântului

Informații de ultimă oră de la ANM: COD GALBEN de caniculă, dar și de averse și intensificări ale vântului (sursa foto: stiri.acasa.ro)

Vremea continuă să fie capricioasă. Pentru ziua de joi, 8 iulie, vor fi în vigoare două atenționări meteo COD GALBEN – una de caniculă – fiind prognozate temperaturi de până la 38 de grade Celsius – și alta de instabilitate atmosferică.

Mai exact, Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a actualizat atenționarea COD GALBEN emisă în cursul zilei precedente. Astfel, pentru zilele de 8 și 9 iulie, respectiv joi și vineri, s-a anunțat că ”valul de căldură va persista în cea mai mare parte a Olteniei, în vestul Maramureșului și sud-vestul Transilvaniei, unde vor fi temperaturi maxime de 31…35 de grade, iar în Banat și Crișana chiar se va intensifica, va fi caniculă, iar temperaturile maxime vor fi cuprinse între 35 și 38 de grade”.

foto: meteoromania.ro

De asemenea, meteorologii au precizat că indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și local, mai ales în vestul țării, va depăși pragul critic de 80 de unități al disconfortului termic.

Și tot referitor la disconfortul termic, meteorologii atrag atenția că se va menține ridicat și la sfârșitul săptămânii, pe alocuri, la câmpie.

Zonele ce se vor afla sub COD GALBEN de instabilitate atmosferică

foto: meteoromania.ro

De asemenea, ANM a transmis, joi dimineață, o atenționare COD GALBEN prin intermediul căreia sunt anunțate episoade cu ploi, în câteva zone din țară. Mesajul meteorologilor va intra în vigoare peste doar câteva ore și va rămâne valabil până joi seară târziu.

Concret, pentru intervalul 08 iulie, ora 13:00 – 08 iulie, ora 22:00, meteorologii anunță că ”în nordul Olteniei și al Munteniei, precum și în zona Carpaților Orientali, vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului și, izolat, grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25…40 l/mp”.

Totodată, specialiștii ANM menționează că fenomene asociate instabilității atmosferice se vor semnala, dar pe arii mai restrânse, și în sud-estul țării și în restul zonei montane.

101 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger