AcasăUtileMeteoÎnceput de săptămână cu frig și ploi în multe zone din țară....

Început de săptămână cu frig și ploi în multe zone din țară. Șefa ANM: „Minimele vor coborî la valori negative”/A nins la Rânca, intervenții pentru deszăpezire

sursa foto: agrointel.ro

Începutul de săptămână aduce vreme rece și precipitații, în multe regiuni ale țării – ploi, dar și ninsori, la munte, în zonele înalte. Când se va mai încălzi vremea? Șefa ANM a venit cu detalii despre prognoza meteo pentru perioada următoare.

Directorul executiv al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, a dat detalii despre prognoza meteo actualizată pentru zilele următoare.

„Până mâine, la ora 15, vorbim despre precipitații în extindere treptată în aproape toată țara. La început, în partea de sud-vest a țării, după care vor fi afectate toate regiunile, cantitățile de apă putând depăși 10-15 litri pe metrul pătrat. În Oltenia, Muntenia, Dobrogea și în jumătatea de sud a Moldovei, chiar peste 30 de litri pe metrul pătrat.

Vorbim și despre o atenționare meteorologică de cod galben, valabilă până mâine la ora 12, pentru zona montană înaltă a Carpaților Meridionali și de Curbură, pentru că la altitudini mai mari de 1500 de metri vor predomina ninsorile însemnate cantitativ și se va depune strat nou de zăpadă.

Din punct de vedere termic, vorbim despre valori la nivelul temperaturilor maxime ce vor caracteriza o vreme mai rece, în special în jumătatea nordică a țării, unde ne așteptăm ca temperaturile maxime să nu depășească 12 grade Celsius, în timp ce în extremitatea de sud a țării consemnăm valori de 17-18 grade Celsius.

Pe parcursul următoarelor nopți, minimele vor coborî la valori negative, în special în depresiuni, până la -5 grade Celsius”, a explicat Mateescu, duminică seară, la Antena 3.

„Începând de miercuri, mai ales în jumătatea sud-estică a țării, vremea se va încălzi”

Dacă în primele zile ale săptămânii vremea va fi rece, de miercuri vor mai crește temperaturile, în special în sud-estul țării. De joi, însă, prognoza indică faptul că se va consemna o nouă răcire.

„Începând de miercuri, mai ales în jumătatea sud-estică a țării, vremea se va încălzi și vom putea consemna în Bărăgan și în vestul Dobrogei, valori apropiate de 24 de grade, în timp ce în regiunile intracarpatice, maximele nu vor depăși 14-15 grade.

Vremea va fi rece și la începutul săptămânii. Începând de miercuri, vremea se va mai încălzi, însă, de joi, va fi din nou o răcire.

Cu toate acestea, treptat, pe măsură ce ne apropiem de finalul lunii, este posibil ca temperaturile să fie din nou în creștere și să consemnăm valori de peste 20 de grade Celsius”, a precizat Elena Mateescu, directorul ANM.

S-a intervenit pentru deszăpezire, la Rânca

Deja la Rânca se poate vorbi despre un peisaj specific iernii. Luni dimineață, Direcția Regională de Drumuri și Poduri Craiova a anunțat că sunt intervenții pentru deszăpezire pe DN 67C, zona Rânca.

„Se acționează cu două utilaje cu lamă și material antiderapant pe sectorul afectat de ninsoare pentru asigurarea circulației rutiere în condiții de siguranță.
Stratul nou depus măsoară peste 15 cm, nu vă deplasați pe sectoarele de drum afectate de ninsori cu autovehiculele neechipate corespunzător pentru iarnă”, au transmis reprezentanții DRDP Craiova.

Conform sursei citate, se acționează și pe DN 7A.

„În zona Voineasa-Vidra, pe DN 7A, se înregistrează ninsori abundente.
Utilajele de deszăpezire acționează cu lamă și material antiderapant pentru asigurarea condițiilor de circulație în siguranță”, a mai anunțat, luni dimineață, DRDP Craiova.

COD GALBEN de ninsori, în intervalul 21 aprilie, ora 18 – 22 aprilie, ora 12/ Zonele vizate

Până luni după-amiază, 22 aprilie, ora 15 este în vigoare o informare meteo valabilă încă de duminică după-amiază, prin intermediul căreia specialiștii ANM au anunțat că „în intervalul menționat aria ploilor va fi în extindere treptată dinspre sud-vest și va cuprinde toate regiunile. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi local de 10…15 l/mp, iar în Oltenia, Muntenia, Dobrogea și în jumătatea de sud a Moldovei, pe arii restrânse de peste 30 l/mp. Vor fi mai ales averse, izolat însoțite de descărcări electrice. În zona de munte precipitațiile vor fi mixte”.

De asemenea, meteorologii au anunțat că vântul va avea local și temporar intensificări în regiunile sudice și sud-estice cu viteze în general între 45 și 55 km/h.

Totodată, ANM anunță că marți (23 aprilie) ploile se vor extinde din nou, iar mai ales în zonele de munte și în sud-vest se vor acumula cantități însemnate de apă. Vântul se va intensifica în cea mai mare parte a țării.

Atenționare COD GALBEN

Și tot duminică, ANM a emis o atenționare meteo COD GALBEN, pentru intervalul 21 aprilie, ora 18 – 22 aprilie, ora 12.

Conform ANM, „la altitudini de peste 1500 m în Carpații Meridionali și în Carpații de Curbură, vor predomina ninsorile, local însemnate cantitativ și se va depune strat de zăpadă”.

author avatar
Andrei Coman