AcasăUtileMeteoFurtuni, dar și caniculă. ANM a emis COD GALBEN. Zonele vizate de...

Furtuni, dar și caniculă. ANM a emis COD GALBEN. Zonele vizate de atenționări meteo

Sunt vești de ultimă oră despre vreme, venite de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM). Specialiștii anunță, pentru prima zi a acestei săptămâni, perioade cu averse torențiale, vijelii, în unele zone din țară, dar și caniculă, în alte regiuni ale României.

Cu alte cuvinte, se poate spune că țara se împarte între furtuni și caniculă.

sursa foto: meteoromania.ro

Astfel, ANM a transmis luni dimineață o atenționare COD GALBEN, ce va fi valabilă în intervalul 12 iulie, ora 11:00 – 12 iulie, ora 23:00, răstimp în care meteorologii anunță că în cea mai mare parte a zonei montane, în Moldova, nordul și estul Munteniei și local în Dobrogea vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

Ceea ce va aduce în peisaj averse torențiale, descărcări electrice, vijelii și pe alocuri grindină. ”În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25…40 l/mp”, atrag atenția meteorologii, care precizează, totodată, că astfel de fenomene se vor semnala și în Crișana, Maramureș și Transilvania, dar pe arii mai restrânse.

Ce zone se vor afla sub COD GALBEN de caniculă

În plină lună a lui Cuptor, cum e cunoscută iulie în popor, în unele regiuni ale țării temperaturile se anunță ridicate, de până la 39 de grade Celsius. Așadar, vești nu tocmai bune pentru cei care suportă mai greu arșița verii.

sursa foto: meteoromania.ro

Având în vedere prognoza, în prima zi a acestei săptămâni, Administrația Națională de Meteorologie a făcut publică o atenționare COD GALBEN, valabilă pentru zilele de 12, 13 și 14 iulie, anunțând un val de căldură, disconfort termic ridicat și caniculă.

”În intervalul menționat valul de căldură se va intensifica în vest și sud-vest, iar disconfortul termic va crește în cea mai mare parte a țării.

În Crișana, Banat, în vestul și sudul Olteniei vremea va deveni caniculară, cu temperaturi maxime, luni, de 34…36 de grade, apoi de 37…39 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități”, transmit meteorologii prin intermediul acestei atenționări.

Totodată, se precizează că temperaturile minime se vor situa în general între 18 și 22 de grade.

107 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger