AcasăUtileMeteoALERTĂ ANM! Ce-i așteaptă pe români după furtunile din ultimele zile: „Va...

ALERTĂ ANM! Ce-i așteaptă pe români după furtunile din ultimele zile: „Va fi sever!”

După furtuni lovește canicula! Anunțul șefei ANM: „Temperaturi severe, mai mari de 35 grade” (foto: ct100.ro)

După ce Capitala a fost lovită, marți seară, de furtună, fiind emise atenționări nowcasting de vreme severă – în primă fază un Cod portocaliu, iar apoi chiar un Cod roșu, mai multe străzi fiind inundate în urma ploilor abundente, și zeci de copaci doborâți de vânt, foarte mulți români se gândesc la cum va arăta vremea în perioada următoare.

Și dacă vor mai fi astfel de manifestări de instabilitate atmosferică, în zilele ce vin. Mai ales că furtuna de marți seară a cauzat serioase probleme șoferilor, dar nu numai. Iar pagubele materiale au fost destul de însemnate, zeci de mașini fiind avariate în urma episodului de vreme severă abătut asupra Capitalei.

În contextul furtunii din București, directorul executiv al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, spune că ar trebui să ne obișnuim cu astfel de evenimente. Semn că s-ar mai putea produce astfel de fenomene meteo severe, de tipul vijeliilor.

După furtuni vine canicula

foto: wowbiz.ro

„Observăm în fiecare an recorduri. S-a întâmplat și în această vară și primăvară. Este al doilea cod roșu de vreme severă imediată emis pentru Capitală. Au fost cantități semnificative de precipitații.

Să ne obișnuim cu astfel de evenimente. Atenționările și avertizările de vreme severă imediată sunt în creștere de la un an la altul. Am emis peste 170 de avertizări de tip nowcasting. Aceste fenomene devin din ce în ce mai obișnuite și se confirmă și creșterea fenomenelor neobișnuite, fenomene cu caracter torențial, asociate cu vijelii sau căderi de grindină”, a declarat Mateescu, la Realitatea PLUS.

Totodată, meteorologul a făcut referire și la domul de căldură care amenință Europa, spunând că: „Este posibil să consemnăm după 19-20 iunie și primul val de căldură cu temperaturi severe, mai mari de 35 grade”.

author avatar
Andrei Coman
290 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger