AcasăUtileMeteoCOD PORTOCALIU și GALBEN. Avertizare de ploi torențiale, vijelii și grindină în...

COD PORTOCALIU și GALBEN. Avertizare de ploi torențiale, vijelii și grindină în aproape toată țara – HARTA/ANM, prognoză specială pentru București

Episoade cu vreme instabilă – ce vor aduce ploi în aversă, dar și descărcări electrice, vijelii și căderi de grindină – sunt anunțate și pentru ziua de joi, în multe zone din țară. Mare parte din harta țării e colorată în galben și portocaliu, aferente zonelor aflate sub avertizare meteo. În tot acest timp, Capitala „luptă” cu temperaturi caniculare.

La această oră este în vigoare o avertizare COD GALBEN, emisă joi dimineață de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), pentru intervalul 6 iulie, ora 12 – 7 iulie, ora 10.

Conform ANM, în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Oltenia, Moldova, precum și în vestul și nordul Munteniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.
„Aceasta se va manifesta prin averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (viteze în general de 55…65 km/h), vijelii și grindină. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat peste 40 l/mp” – atrag atenția specialiștii de la Administraţia Naţională de Meteorologie.

Mai mult, meteorologii transmit că nici zilele următoare nu vor lipsi astfel de manifestpri de vreme instabilă. „Fenomene specifice instabilității atmosferice vor fi vineri în majoritatea zonelor, iar pe parcursul zilei de sâmbătă, aria acestora se va restrânge către regiunile sudice”, conform ANM.

COD PORTOCALIU de instabilitate atmosferică accentuată

foto: meteoromania.ro

Totodată, ANM a emis o avertizare COD PORTOCALIU, de instabilitate atmosferică accentuată, pentru intervalul 6 iulie, ora 14 – 7 iulie, ora 2.

Prin intermediul acestui COD PORTOCALIU, meteorologii anunță că „în zona de munte, sudul Banatului, nordul Crișanei, Maramureș, vestul și estul Transilvaniei, centrul Moldovei, precum și în vestul Olteniei vor fi averse torențiale, descărcări electrice, vijelii și grindină de medii dimensiuni, iar în intervale scurte de timp (1-3 ore) sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 30…40 l/mp și izolat peste 50…70 l/mp”.

Informare de disconfort termic ridicat și caniculă

Regiunile sudice și estice nu scapă nici joi de disconfortul termic ridicat. Vor fi temperaturi caniculare, ce vor ajunge și la 37 de grade.

ANM a transmis, în 6 iulie, prin intermediul unei informări meteo că joi disconfortul termic va fi ridicat în regiunile sudice și estice, astfel încât indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și local va depăși pragul critic de 80 de unități. „Va fi caniculă în cea mai mare parte a Munteniei, vestul Dobrogei și în jumătatea de sud a Moldovei, zone unde temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 37 de grade”, potrivit meteorologilor.

Specialiștii ANM semnalează faptul că vineri, 7 iulie, disconfortul termic va fi în continuare ridicat în regiunile sudice, astfel încât indicele temperatură-umezeală (ITU) va mai atinge pe arii restrânse pragul critic de 80 de unități.

Prognoză specială pentru Capitală – nu scăpăm încă de caniculă

Dintr-o prognoză specială emisă de ANM pentru zona municipiului București, pentru intervalul 6 iulie ora 12 – 7 iulie ora 10, aflăm că în Capitală vremea va fi în continuare caniculară, cu disconfort termic ridicat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși laamiază pragul critic de 80 de unități.

„Cerul va fi variabil, iar spre seară și noaptea vor fi posibile înnorări, averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului. Temperatura maximă se va situa în jurul a 35 de grade, iar cea minimă va fi de 18…20 de grade”, se menționează în prognoza specială emisă de ANM.

459 afisari

8 COMENTARII

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri

Donald Trump îşi împarte campania electorală pe criterii rasiale. Anunţ uluitor despre fotografia sa judiciară (VIDEO)

Donald Trump încearcă o răsturnare de situaţie. Vrea să-şi transforme dezavantajele în avantaje. Fostul preşedinte încearcă un tertiplu prin care fotografia sa judiciară să...

Ce salarii se dau la Lidl în 2024. Supermarketul caută angajaţi. Pachetul de bonusuri „rotunjeşte” leafa

Companiile de pe piaţa din retail, din România, se află mereu în căutare de noi angajaţi. Lidl caută oameni în permanenţă. Supermarketul se prezintă...