AcasăUtileMeteoCOD PORTOCALIU de la ANM. Zonele vizate de vijelii, ploi torențiale și...

COD PORTOCALIU de la ANM. Zonele vizate de vijelii, ploi torențiale și grindină – HARTA

(sursa foto: Facebook/IGSU)

Vin informații de ultimă oră de la meteorologi. Dăm uitării temperaturile caniculare, dar vin furtunile, în multe zone din România. Sunt anunțate perioade cu instabilitate atmosferică în mai multe județe ale țării. Și anume averse, vijelii, dar și descărcări electrice și grindină.

Specialiștii de la Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) au emis, miercuri dimineață o avertizare tip COD GALBEN, dar și un COD PORTOCALIU. Din câte se poate observa pe harta atașată celor două coduri meteo, aproape toată țara se va afla sub incidența mesajelor de avertizare de instabilitate atmosferică, timp de mai multe ore.

Avertizarea meteorologică COD GALBEN a intrat în vigoare în urmă cu scurt timp și vizează intervalul 30 august, ora 10 – 31 august, ora 02. Înterval în care, conform ANM, în cea mai mare parte a țării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică.

„Aceasta se va manifesta prin averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (rafale de 55…65 km/h) și izolat vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25…30 l/mp și izolat peste 40 l/mp”, transmit meteorologii.

foto: meteoromania.ro

Mai multe județe, sub COD PORTOCALIU de instabilitate atmosferică accentuată

Totodată, de miercuri la prânz va intra în vigoare o avertizare COD PORTOCALIU de instabilitate atmosferică accentuată, emisă pentru intervalul 30 august, ora 12 – 30 august, ora 23.

„În nordul și estul Munteniei, estul Transilvaniei și în Moldova, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Vor fi intensificări ale vântului (rafale în general de 70…80 km/h), pe arii restrânse vijelii puternice, averse torențiale, descărcări electrice și grindină. În intervale scurte de timp (1-3 ore) sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 35…40 l/mp și izolat peste 50…60 l/mp”, anunță ANM.

Prognoză specială pentru Capitală: averse și intensificări ale vântului

Nici Capitala nu va fi ocolită de manifestări specifice instabilității atmosferice, miercuri după-amiază și seara. Aflăm detalii în această privință dintr-o prognoză specială emisă de ANM, miercuri, pentru zona municipiului București. E vizat intervalul 30 august, ora 10 – 31 august, ora 02.

Meteorologii anunță o zi călduroasă, miercuri, în Capitală, cu o temperatură maximă de 32-33 de grade. Dar nu vor lipsi nici aversele și rafalele de vânt, în a doua parte a zilei, respectiv începând cu după-amiaza zilei de 30 august.

Vremea va fi călduroasă și instabilă după-amiaza și seara, când temporar înnorările se vor accentua și vor fi averse (10…15 l/mp, izolat posibil peste 20 l/mp), descărcări electrice, intensificări ale vântului cu rafale de peste 55…60 km/h și vijelie”, anunță ANM în prognoza specială pentru București.