AcasăUtileMeteoCOD GALBEN: județele ce intră sub atenționare meteo de instabilitate atmosferică -...

COD GALBEN: județele ce intră sub atenționare meteo de instabilitate atmosferică – HARTA/Cum va fi vremea în Capitală

sursa foto: renasterea.ro

Manifestările specifice instabilității atmosferice nu vor lipsi din peisaj nici marți, în unele zone ale țării. Meteorologii au emis, în această dimineață, o atenționare COD GALBEN, ce va intra în vigoare la ora 12.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a transmis, prin intermediul acestei atenționări COD GALBEN, ce va fi valabilă în intervalul 4 iulie, ora 12 – 4 iulie, ora 23, că „în zonele montane, local în Transilvania și în nord-vestul Moldovei, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată”.

Astfel, sunt anunțate averse și cu caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și izolat căderi de grindină. „În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 40 l/mp”, potrivit ANM.

Meteorologii atrag atenția, totodată, că în următoarele zile fenomene specifice instabilității atmosferice se vor semnala pe arii mai extinse.

foto: meteoromania.ro

Informare meteo de disconfort termic ridicat și caniculă

Pentru zilele de marți, miercuri și joi – 4, 5 și 6 iulie – va fi în vigoare o informare meteo de disconfort termic ridicat și caniculă.

ANM transmite că în intervalul menționat disconfortul termic va fi în creștere în regiunile sudice și estice, astfel încât indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și local va depăși pragul critic de 80 de unități.

„Va fi caniculă, marți (4 iulie) pe arii restrânse în Lunca Dunării și în Bărăgan, iar miercuri și joi (5 și 6 iulie) în cea mai mare parte a Munteniei, vestul Dobrogei și în jumătatea de sud a Moldovei, zone unde temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 36 de grade”, menționează specialiștii ANM în textul informării meteo.

Prognoză specială pentru Capitală, până joi: temperaturi caniculare

Vremea va fi călduroasă, în următoarele zile și în Capitală. Tot marți dimineață, ANM a transmis o prognoză specială pentru zona municipiului București. Sunt, așadar, date de ultimă oră privind vremea din Capitală. Este avut în vedere intervalul 04 iulie ora 12:00 – 06 iulie ora 21:00.

Vremea va fi călduroasă, caniculară după-amiaza, când și disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură umezeală (ITU) va atinge și depăși ușor pragul critic de 80 de unități – anunță ANM.

Conform meteorologilor, temperaturile maxime în Capitală vor fi în general de 33…35 de grade, iar cele minime de 18…20 de grade. „Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare în timpul după-amiezilor, când vor fi condiții pentru averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului”, s-a mai transmis de la nivelul Administraţiei Naţionale de Meteorologie.