AcasăUtileMeteoCOD GALBEN de ploi torențiale, descărcări electrice și vijelii - HARTA zonelor...

COD GALBEN de ploi torențiale, descărcări electrice și vijelii – HARTA zonelor vizate/Ce anunță meteorologii pentru Capitală

Atenționare COD GALBEN de la ANM: vreme instabilă. În ce zone sunt anunțate vijelii și grindină - HARTA (sursa foto: Facebook/IGSU)

Meteorologii anunță, miercuri, episoade de instabilitate atmosferică în mai multe zone din țară. Sunt prognozate ploi torențiale, cu descărcări electrice, izolat vijelii și grindină. De asemenea, specialiștii atrag atenția că în estul Munteniei, Dobrogea și bazinul vestic al Mării Negre vântul va avea intensificări de circa de 55…65 km/h.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, miercuri dimineață, o atenționare COD GALBEN de instabilitate atmosferică, pentru intervalul 16 august, ora 14 – 17 august, ora 06.

Conform ANM, „în Banat, Crișana, nord-vestul Olteniei, precum și în zonele montane aferente, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse și cu caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (cu rafale de 55…60 km/h), izolat vijelii și grindină. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 40 l/mp”.

Meteorologii precizează că astfel de fenomene vor fi și în celelalte regiuni ale țării, dar pe arii restrânse.

foto: meteoromania.ro

Totodată, în intervalul 16 august, ora 10 – 16 august, ora 20 este în vigoare un COD GALBEN de intensificări ale vântului, ANM anunțând că în estul Munteniei, Dobrogea și în bazinul vestic al Mării Negre vor fi intensificări ale vântului cu viteze la rafală în general de 55…65 km/h.

Informare de caniculă și disconfort termic, pentru perioada 17 – 20 august

Și tot miercuri, ANM a transmis o informare meteorologică de disconfort termic ridicat și caniculă, pentru perioada 17 – 20 august.

„În intervalul menționat va fi caniculă și disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și va depăși pragul critic de 80 de unități în sudul și sud-estul țării, unde temperaturile maxime vor fi de 35…36 de grade și izolat de 37 de grade. Disconfortul termic va fi ridicat și în regiunile vestice și estice, unde vor fi maxime de 32…34 de grade”, informează ANM.

Totodată, meteorologii semnalează faptul că „în după-amiaza zilei de astăzi în estul și sud-estul teritoriului disconfortul termic va fi în creștere, iar indicele temperatură umezeală (ITU) local va atinge și depăși ușor pragul critic de 80 de unități”.

Prognoză specială pentru Capitală. Când revine canicula

Canicula revine în Capitală, de joi începând. Tot miercuri dimineață, Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o prognoză specială pentru zona municipiului București. Locuitorii Capitalei află la ce să se aștepte din partea vremii în intervalul 16 august 10:00 – 20 august ora 21:00. Prognoza vizează, așadar, a dpua parte a acestei săptămâni, mai exact intervalul cuprins între dimineața zilei de miercuri și seara zilei de duminică.

Dacă miercuri vremea va fi călduroasă în București, cu o maximă în jurul a 33 de grade, fiind posibil să și apară averse, în zilele ce vin vor lovi din nou canicula și disconfortul termic ridicat, iar temperaturile maxime vor urca spre 35-37 de grade.
Iată cum arată prognoza specială pentru zona municipiului București, conform ANM:

PROGNOZĂ METEOROLOGICĂ PENTRU INTERVALUL 16.08.2023 ORA 10:00 – 17.08.2023 ORA 06:00

Vremea va fi călduroasă, cu disconfort termic în creștere, indicele temperatură-umezeală (ITU) urmând să atingă pragul critic de 80 de unități. Cerul va fi variabil, cu înnorări la începutul intervalului, când probabilitate pentru averse și descărcări electrice va fi ridicată.

Temporar vântul va prezenta intensificări ziua, cu rafale în general de 40…45 km/h, iar noaptea va slăbi în intensitate. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 33 de grade, iar cea minimă va fi de 17…20 de grade.

PROGNOZĂ METEOROLOGICĂ PENTRU INTERVALUL 17.08.2023 ORA 12:00 – 20.08.2023 ORA 21:00

Vremea va fi caniculară, iar disconfortul termic ridicat, indicele temperatură umezeală (ITU) urmând să depășească ușor pragul critic de 80 de unități. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări în prima zi a intervalului (17 iulie).

Temperaturile maxime vor fi de 35…37 de grade, iar cele minime de 18…21 de grade.