AcasăUtileMeteoCaniculă, dar și vijelii! Avertizări COD PORTOCALIU și GALBEN de la ANM...

Caniculă, dar și vijelii! Avertizări COD PORTOCALIU și GALBEN de la ANM – zonele vizate/Prognoză specială pentru Capitală, până vineri

Caniculă, dar și vijelii! Avertizări COD PORTOCALIU și GALBEN de la ANM - zonele vizate/Prognoză specială pentru Capitală, până vineri (sursa foto: gorjonline.ro)

Sunt vești de ultimă oră de la meteorologi. Se anunță temperaturi caniculare, în unele zone ale țării, inclusiv în București. Nu sunt informații doar despre valul de căldură, care se va extinde, pe parcursul zilei de marți, în cea mai mare parte a teritoriului, din câte atrag atenția specialiștii, dar sunt prognozate și vijelii, începând de marți seară, în vestul și nord-vestul țării.

Sunt informații actualizate ce vin, în această a doua zi a săptămânii, de la Administrația Națională de Meteorologie.

Astfel, prin intermediul unei avertizări COD GALBEN, ANM anunță că pe parcursul zilei de marți, 26 iulie, valul de căldură se va extinde în cea mai mare parte a țării, disconfortul termic va fi ridicat și indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. „În general temperaturile maxime se vor situa între 33 și 37 de grade”, transmit meteorologii.

foto: meteoromania.ro

COD PORTOCALIU: temperaturi maxime de 37-39 de grade

Totodată, în a doua zi a acestei săptămâni va fi în vigoare o avertizare COD PORTOCALIU, sub incidența căreia, după cum se poate vedea pe hartă, se va afla inclusiv Bucureștiul. Conform ANM, marți, 26 iulie, în Banat, Crișana, Oltenia și local în Muntenia și vestul Transilvaniei și al Maramureșului valul de căldură se va intensifica.

„În general după-amiaza se vor înregistra valori termice de 37…39 de grade, iar noaptea nu vor coborî sub 20…22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități”, atrag atenția specialiștii ANM.

Atenționare COD GALBEN de intensificări ale vântului și vijelii

foto: meteoromania.ro

Și tot marți, ANM a emis o atenționare COD GALBEN, de această dată de vijelii. 10 județe se vor afla, total sau parțial, în intervalul 26 iulie, ora 18:00 – 27 iulie, ora 03:00, sub incidența acestui mesaj de la meteorologi.

Conform ANM, în răstimpul avut în vedere, în vestul și nord-vestul țării vor fi perioade scurte cu instabilitate atmosferică accentuată. Sunt anunțate intensificări ale vântului și vijelii (viteze la rafală de peste 55…70 km/h), descărcări electrice și izolat averse torenţiale.

Valul de căldură nu se dă dus din sudul țării: COD GALBEN pentru zilele de 27, 28 și 29 iulie

Valul de căldură va persista și în zilele următoare, în special în sudul teritoriului.
Specialiștii de la ANM au emis, tot marți, o altă avertizare COD GALBEN, de această dată pentru zilele de miercuri, joi și vineri, respectiv 27, 28 și 29 iulie.

Meteorologii anunță că în intervalul menționat valul de căldură se va menține în special în jumătatea de sud a țării, disconfortul termic va fi ridicat și indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime se vor situa între 33 și 37 de grade.

Totodată, specialiștii ANM atrag atenția că „valul de căldură va continua și în următoarea perioadă, cu precădere în sudul și sud-estul țării”.

COD PORTOCALIU pentru 27 iulie. Temperaturile urcă și la 40 de grade – HARTA

foto: meteoromania.ro

Veștile de la meteorologi nu se opresc, însă, aici. Pentru ziua de 27 iulie a fost emisă o avertizare COD PORTOCALIU, sub care se va afla și Capitala.

Conform ANM, miercuri, 27 iulie, în Oltenia și Muntenia valul de căldură va persista. „În general după-amiaza se vor înregistra valori termice de 37…40 de grade, iar noaptea nu vor coborî sub 20…22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități”, atrag atenția meteorologii.

De asemenea, de la ANM s-a anunțat că vor fi și miercuri zone în care se vor semnala fenomene specifice instabilității atmosferice. „Pe parcursul zilei de miercuri (27 iulie), local în zonele de munte și în centru, iar după-amiaza și în noaptea de miercuri spre joi (27/28 iulie) și în regiunile sudice și sud-estice vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată”, se anunță de la Administraţia Naţională de Meteorologie

Prognoză specială pentru București, până vineri seară, 29 iulie

Și tot marți, ANM a emis o prognoză specială pentru București. E vizat intervalul 26 iulie, ora 10:00 – 29 iulie, ora 21:00, respectiv de marți dimineață și până vineri seară.
Și Capitala va avea de luptat cu canicula și cu disconfortul termic accentuat, miercuri fiind anunțată o temperatură maximă de 39-40 de grade. Iar miercuri seară pot să apară fenomene specifice instabilității atmosferice.

Iată ce au anunțat meteorologii pentru București:

26.07.2022 ORA 10:00 – 28.07.2022 ORA 09:00

Valul de căldură se va intensifica și vremea va fi din nou caniculară, cu disconfort termic accentuat și indice temperatură-umezeală (ITU) ce va depăși pragul critic de 80 de unități. Marți (26 iulie), temperatura maximă va fi de 36…37 de grade, iar miercuri (27 iulie) se vor atinge 39…40 de grade; minimele termice vor fi de 18…21 de grade. În seara zilei de miercuri (27 iulie) și în noaptea de miercuri spre joi (27/28 iulie) va crește probabilitatea de apariție a fenomenelor specifice instabilității atmosferice (intensificări ale vântului, posibil vijelii, averse și descărcări electrice).

28.07.2022 ORA 09:00 – 29.07.2022 ORA 21:00

Valul de căldură va persista. Valorile termice vor fi mai scăzute față de zilele precedente astfel că vor fi maxime de 34…36 de grade și minime în jur de 20 de grade. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare îndeosebi în după-amiaza zilei de joi (28 iulie) când vor fi intensificări ale vântului și condiții pentru descărcări electrice şi averse.

163 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger