AcasăUtileMeteoCald ca vara! Temperaturile cresc din nou, la finalul săptămânii. Maximele anunțate...

Cald ca vara! Temperaturile cresc din nou, la finalul săptămânii. Maximele anunțate pentru acest weekend

sursa foto: botosaninews.ro

Când ne uitam în calendar, vedem că ne apropiem de finalul lui septembrie, prima lună de toamnă. Doar că, dacă este să ne luăm după temperaturile de afară, în multe zone din țară vara pare decisă să nu se dea dusă din peisaj. Iar pentru finalul acestei săptămâni, din direcția Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) se anunță că vor crește temperaturile.

Astfel că, din câte indică estimările recente ale specialiștilor, în weekend s-ar putea să se înregistreze din nou temperaturi caniculare. Vor fi, așadar, valori termice cu mult peste cele normale pentru această perioadă a anului, mai ales că ne apropiem de luna octombrie. Deci de mijlocul toamnei calendaristice.

Georgescu: Probabil, cel mai cald va fi sâmbătă

Conform estimărilor meteorologilor, cel mai cald ar urma să fie sâmbătă, cel puțin în sudul teritoriului.

„În zilele următoare așteptăm ca temperaturile să mai crească. Probabil, cel mai cald va fi sâmbătă, când în partea de sud a țării temperaturile maxime vor depăși 34-35 de grade Celsius, pe arii destul de extinse. Aceste valori sunt aproape cu 10 grade mai ridicate decât ar fi firesc în această perioadă. Normalul la sfârșit de septembrie ar fi temperaturi maxime între 20 și 26 de grade”, a explicat, joi, Florinela Georgescu, director executiv ANM, într-o intervenție la Digi24.

„Noi ne așteptăm la maxime vineri, mai ales sâmbătă, dar și duminică, care să pornească de la 28-30 de grade în majoritatea regiunilor și să ajungă spre 34-35 de grade Celsius, poate izolat chiar mai mult în partea de sud a teritoriului”, a mai punctat reprezentanta ANM.

Estimări meteo pentru final de septembrie

De altfel, încă de zilele trecute, când se anunțaseră detalii cu privire la prognoza pentru următoarele patru săptămâni, cei de la ANM precizaseră următoarele aspecte în estimările pentru săptămâna 18.09.2023 – 25.09.2023: „Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în toată țara, îndeosebi în regiunile vestice și nordice.
Regimul pluviometric va fi excendentar în nord-vestul țării, în timp ce în restul teritoriului cantitățile de precipitații vor fi deficitare”.

Iar pentru săptămâna ce vine, respectiv intervalul 25.09.2023 – 02.10.2023, meteorologii estimează că valorile termice vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă la nivelul întregii țări. „Regimul pluviometric va fi deficitar în toate regiunile, dar mai alesîn cele vestice, nord-vestice și local în cele centrale”, conform ANM.

author avatar
Andrei Coman