AcasăUtileMeteoAvertizări COD PORTOCALIU și GALBEN. Meteorologii anunță caniculă, dar și vijelii -...

Avertizări COD PORTOCALIU și GALBEN. Meteorologii anunță caniculă, dar și vijelii – HARTA

Avertizări COD PORTOCALIU și GALBEN. Meteorologii anunță caniculă, dar și vijelii - HARTA (sursa foto: Facebook/IGSU)

Lupta cu căldura și disconfortul termic continuă în România.

Au venit vești noi de la meteorologi, vineri, 25 iunie, cu privire la vremea din perioada imediat următoare. Sunt anunțate nu doar temperaturi ridicate, ci și manifestări specifice instabilității atmosferice. Și sunt în vigoare mai multe atenționări transmise de către specialiștii ANM, harta țării fiind colorată în portocaliu și galben, culori aferente avertizărilor meteo.

ANM: ”Vor fi vijelii puternice, intensificări ale vântului cu rafale de peste 80…100 km/h”

(sursa foto: meteoromania.ro)

Concret, Administraţia Naţională de Meteorologie a transmis o avertizare COD GALBEN, valabilă pentru intervalul 25 iunie, ora 12:00 – 26 iunie, ora 23:00, adică până sâmbătă seară târziu, în care se anunță că ”instabilitatea atmosferică se va accentua și se va extinde astfel încât în toate regiunile vor fi perioade cu vijelii, averse torențiale, descărcări electrice și grindină. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor depăși local 20…40 l/mp”.25 iunie

 

De asemenea, a fost emis și un COD PORTOCALIU, pentru intervalul 25 iunie, ora 14:00 – 26 iunie, ora 06:00, în care, anunță specialiștii ANM, ”în Maramureș, Transilvania, Oltenia, Banat, Crișana, vestul și nordul Munteniei și al Moldovei, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică deosebit de accentuată.

Vor fi vijelii puternice, intensificări ale vântului cu rafale de peste 80…100 km/h, frecvente descărcări electrice și grindină de medii și mari dimensiuni. Aversele vor fi torențiale, iar cantitățile de apă vor depăși local 35…50 l/mp și izolat, îndeosebi în vest, centru și la munte, 70 l/mp.

COD PORTOCALIU de caniculă

(sursa foto: meteoromania.ro)

De asemenea, meteorologii au actualizat avertizarea COD GALBEN, anunțând că în cursul zilei de vineri, 25 iunie, ”valul de căldură și disconfortul termic vor persista în toată țara”. Iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pe arii extinse pragul critic de 80 de unități și local va fi caniculă.

Și tot vineri, 25 iunie, este în vigoare un COD PORTOCALIU, cu vești deloc ușor de primit de către persoanele care suportă cu greu căldura. Mai exact, ANM anunță că în cursul acestei zile, în Oltenia, Banat, Crișana și în sud-vestul Transilvaniei ”disconfortul termic se va menține deosebit de accentuat, va fi caniculă, iar valorile maxime ale temperaturii aerului vor atinge frecvent 35…38 de grade”.

279 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger