AcasăUtileMeteoAtenție la vreme! Vești de ultimă oră de la ANM: COD PORTOCALIU...

Atenție la vreme! Vești de ultimă oră de la ANM: COD PORTOCALIU de vijelii, ploi abundente și grindină – HARTA

Atenție la vreme! Vești de ultimă oră de la ANM: COD PORTOCALIU de vijelii, ploi abundente și grindină - HARTA (sursa foto: Facebook/IGSU)

Vin noi vești de la meteorologi, despre vremea din perioada imediat următoare. Pe lângă lupta cu căldura, pe care o au de dus locuitorii mai multor zone din țară, se vor semnala și manifestări de instabilitate atmosferică.

Se anunță un interval din care nu vor lipsi ploile, iar în mai multe județe din țară – ce se vor afla sub incidența unei avertizări COD PORTOCALIU – sunt prognozate precipitații abundente, dar și intensificări ale vântului viteze la rafală de peste 80-90 km/h.

COD GALBEN de instabilitate atmosferică temporar accentuată

Astfel, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a transmis, miercuri dimineață, o avertizare COD GALBEN, ce va fi valabilă pentru 30 iunie, ora 11:00 – 01 iulie, ora 12:00. În acest interval, meteorologii anunță că în cea mai mare parte a țării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică temporar accentuată.

Care se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice și – pe arii restrânse – grindină și vijelii. ”În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 25…40 l/mp”, transmite ANM, cu precizarea că ”fenomene asociate instabilității atmosferice se vor semnala pe alocuri după orele serii și în restul teritoriului”.

Mai multe județe, COD PORTOCALIU. Ploi abundente. ANM: ”Vor fi vijelii puternice”

foto: meteoromania.ro

Însă lucrurile se anunță a fi mai dificile, sub aspectul instabilității atmosferice, în mai multe județe din țară, care se vor afla sub incidența unei avertizări COD PORTOCALIU, valabile pentru intervalul 30 iunie, ora 14:00 – 01 iulie, ora 06:00. Meteorologii anunță vijelii și rafale de peste 80-90 km/h, ploi abundente, dar și grindină.

Din după-amiaza zilei de miercuri (30 iunie) în Transilvania, Maramureș, jumătatea de nord a Moldovei, zonele de munte, în sudul Banatului, iar în cursul nopții și în nordul Olteniei și nord-vestul Munteniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică deosebit de accentuată.

Vor fi vijelii puternice, intensificări ale vântului cu rafale de peste 80…90 km/h, frecvente descărcări electrice și grindină. Aversele vor fi torențiale, iar cantitățile de apă vor depăși local 35…50 l/mp și izolat 60…70 l/mp”, conform ANM.

De asemenea, meteorologii nu vin cu vești tocmai bune nici pentru zilele următoare, prognozând că ”instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată până la sfârșitul săptămânii”.

Sunt și avertizări de caniculă

foto: meteoromania.ro

Totodată, e de menționat faptul că și căldura ar putea să le dea bătăi de cap persoanelor care suportă mai greu temperaturile ridicate.

Din câte se precizează într-o avertizare COD GALBEN de disconfort termic accentuat și caniculă, valabilă până miercuri seară târziu, mai multe zone din țară vor fi afectate de căldură.

Pentru intervalul 30 iunie, ora 12:00 – 30 iunie, ora 22:00, ANM precizează că ”în Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia, sud-vestul Transilvaniei, vestul Maramureșului și sudul Moldovei, disconfortul termic va fi accentuat, pe arii extinse indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și local va depăși pragul critic de 80 de unități și va fi caniculă”. Iar temperaturile maxime vor fi cuprinse, în general, între 33 și 36 de grade.

COD PORTOCALIU pentru șase județe

Caniculă și disconfort termic accentuat vor fi, miercuri, și în Crișana, Banat și sud-vestul Olteniei.

Se menține în vigoare o avertizare COD PORTOCALIU emisă de meteorologi, fiind anunțat faptul că în cursul zilei de 30 iunie, ”în județele Bihor, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți și Dolj, valul de căldură și disconfortul termic deosebit de accentuat vor persista, va fi caniculă, iar valorile maxime ale temperaturii aerului vor atinge frecvent 35…38 de grade”.

241 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger