AcasăUtileMeteoAtenție la vreme! COD GALBEN: ploi torențiale și vijelii în aproape jumătate...

Atenție la vreme! COD GALBEN: ploi torențiale și vijelii în aproape jumătate din țară/ANM, prognoză specială pentru București

Atenție la vreme! COD GALBEN: ploi torențiale și vijelii în aproape jumătate din țară/ANM, prognoză specială pentru București (sursa foto: replicahd.ro)

Vremea va deveni temporar instabilă, începând de marți după-amiază. Meteorologii au emis o atenționare COD GALBEN prin intermediul căreia anunță în ce zone ale țării se vor semnala ploi torențiale, dar și vijelii și descărcări electrice. Totodată, ANM a emis un mesaj de atenționare și pentru ziua de miercuri, de această dată fiind oferite detalii cu privire la regiunile în care vântul va avea intensificări susținute.

În primul rând, e de menționat faptul că aproape jumătate din țară se va afla, orele următoare sub „umbrela” unui COD GALBEN de instabilitate atmosferică temporar accentuată emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Ce zone sunt vizate de atenționarea de averse și vijelii

foto: meteoromania.ro

Acest mesaj de atenționare va fi valabil în intervalul 17 mai, ora 14 – 18 mai, ora 06, răstimp în care, conform ANM, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în Banat, Crișana, Oltenia și local în Transilvania și Muntenia.

Meteorologii atrag atenția că vor fi averse ce vor avea şi caracter torenţial, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii şi izolat grindină.„ În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor depăşi 15…20 l/mp şi izolat 30…40 l/mp”, potrivit ANM.

Totodată, specialiștii menționează că fenomene specifice instabilității atmosferice vor fi pe arii restrânse și în restul teritoriului.

Zonele ce se vor afla, miercuri, sub COD GALBEN de vânt

foto: meteoromania.ro

Și tot marți, meteorologii au emis și o atenționare COD GALBEN de vânt. Ce va fi valabilă în cursul celei de-a treia zi a acestei săptămâni. Respectiv în intervalul 18 mai, ora 06 – 18 mai, ora 21.

Mai precis, ANM a anunțat că „pe parcursul zilei de miercuri (18 mai) vântul va avea intensificări temporare în Moldova, estul Munteniei, Dobrogea, în Banat și Crișana, cu viteze de 55…70 km/h.

Local în Carpații Meridionali și Orientali rafalele vor depăși 60…70 km/h, iar în zona înaltă 90…100 km/h”.

ANM: Vremea se va răci accentuat

Totodată, meteorologii prognozează că intensificări ale vântului vor fi și în restul teritoriului în general cu viteze de 45…55 km/h.

Pe de altă parte, ANM anunță că „vremea se va răci accentuat, astfel că în noaptea de miercuri spre joi în depresiuni temperaturile minime vor fi negative și se va produce brumă”.

Prognoză specială pentru București: 19 grade, maxima de miercuri în Capitală

Și în Capitală vremea se va răci simțitor, miercuri, față de intervalul precedent. Cel puțin asta reiese dintr-o prognoză specială pentru București, emisă în 17 mai de ANM. Dacă marți maxima va fi în jurul a 29-30 de grade, miercuri temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 19 grade.

Iată ce au transmis meteorologii în cadrul acestei prognoze ce vizează vremea din București, până miercuri seară, 17 mai, la ora 21:

17.05.2022 ORA 14:00 – 18.05.2022 ORA 09:00

Vremea va fi caldă, dar va deveni în general instabilă. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate spre seară și noaptea când vor fi averse și posibil descărcări electrice. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări de scurtă durată în timpul ploilor. În intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități în medie de 10…15 l/mp.

Temperatura maximă va fi de 29…30 de grade, iar cea minimă de 14…15 grade.

18.05.2022 ORA 09:00 – 18.05.2022 ORA 21:00

Vremea se va răci accentuat devenind rece pentru această dată. Nebulozitatea va fi persistentă în prima parte a zilei când temporar va mai ploua, iar vântul va prezenta intensificări cu viteze de 45…50 km/h.

După-amiaza și seara cerul va fi temporar noros, iar vântul va slăbi din intensitate. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 19 grade.

254 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger