AcasăUtileMeteoAtenție la vreme! Aproape toată țara intră sub COD PORTOCALIU. ANM: vijelii...

Atenție la vreme! Aproape toată țara intră sub COD PORTOCALIU. ANM: vijelii puternice și grindină. Ce au mai anunțat meteorologii

sursa foto: IGSU/Facebook

Veștile venite de la meteorologi nu sunt deloc bune având în vedere faptul că s-a emis o avertizare COD PORTOCALIU de vreme severă, alertă ce va intra în vigoare joi la prânz și va cuprinde mare parte din țară. Au fost transmise, de altfel, mai multe mesaje de avertizare.

În primul rând, Administrația Națională de Meteorologie a anunțat, prin intermediul unui COD GALBEN că joi, 5 august, în sudul și sud-estul țării, disconfortul termic va fi ridicat și va fi caniculă, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa între 34 și 38 de grade, spun meteorologii.

foto: meteoromania.ro

De asemenea, joi a fost emisă și o avertizare COD PORTOCALIU de disconfort termic, sub care se află, pe 5 august, patru județe din sudul țării Olt, Teleorman, Giurgiu și Călărași. Meteorologii transmit că în aceste județe disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Maximele termice se vor situa între 38 şi 40 de grade.

COD PORTOCALIU. ANM: vijelii puternice, grindină de dimensiuni medii și mari, averse torențiale

foto: meteoromania.ro

Pe de altă parte, sunt anunțate și ploi, dar și furtuni puternice. În acest sens, ANM a emis, joi, o avertizare COD PORTOCALIU, ca va intra în vigoare la orele prânzului și va cuprinde Capitala și un număr mare de județe, din mai multe zone ale țării. Mai exact, avertizarea va fi valabilă în intervalul 05 august, ora 12:00 – 06 august, ora 06:00.

Conform ANM, ”la început în Banat, Crișana, Maramureș, iar după-amiaza și noaptea mai ales în Transilvania, Oltenia, Moldova și Muntenia vor fi perioade cu vijelii puternice, cu rafale de peste 80…100 km/h, frecvente descărcări electrice, averse torențiale și grindină, îndeosebi de medii și mari dimensiuni. Cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și pe alocuri 40…60 l/mp”.

Ce județe se vor afla sub COD GALBEN de vijelii

De asemenea, meteorologii au emis, joi, și o avertizare COD GALBEN – sub care se vor afla parțial, conform hărții, județele Ialomița, Călărași, Tulcea și Constanța.

Această avertizare va fi valabilă începând cu 05 august, ora 21:00 și până pe 06 august, ora 06:00. ”În intervalul menționat, vor fi perioade cu vijelii, frecvente descărcări electrice, averse torențiale și grindină. Cantitățile de apă vor depăși pe alocuri 25…30 l/mp”, potrivit ANM.

Informare meteo

Și tot joi, Administraţia Naţională de Meteorologie a transmis o informare meteo, pentru intervalul 06 august, ora 10:00 – 07 august, ora 10:00, în care ”în estul și sud-estul țării, dar și în zonele montane, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină.

Cantitățile de apă vor depăși pe alocuri 25…40 l/mp”.

157 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger