AcasăUtileMeteoAlertă meteo! Vijelii, ploi torențiale și grindină! Peste jumătate din țară, sub...

Alertă meteo! Vijelii, ploi torențiale și grindină! Peste jumătate din țară, sub COD GALBEN de la ANM/Prognoza pentru Capitală

Avertizare meteo. Cod galben de vijelii și furtuni puternice în jumătate de țară - HARTA zonelor vizate

Vin vești de la Administrația Națională de Meteorologie. Meteorologii anunță, pentru a doua zi a acestei săptămâni, intensificări ale vântului, în mai multe zone din țară, dar și perioade cu vijelii, averse torențiale și descărcări electrice.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a transmis, marți, prin intermediul unei atenționări meteo COD GALBEN, sub incidența căreia se va afla peste jumătate din țară, inclusiv Capitala, că până în cursul serii se vor semnala atât intensificări ale vântului, cât și fenomene specifice instabilității atmosferice.

Harta zonelor vizate de COD GALBEN

Această atenționare meteo – vezi HARTA mai jos – este valabilă pentru intervalul 21 iunie, ora 11 – 21 iunie, ora 21. Răstimp în care, atrag atenția meteorologii, în Moldova, Oltenia, Muntenia, Dobrogea și local în Transilvania temporar vântul va avea intensificări, cu viteze la rafală de peste 55…75 km/h și izolat 80 km/h.

foto: meteoromania.ro

Și vor fi perioade cu vijelii, frecvente descărcări electrice, grindină și averse torențiale. „Cantitățile de apă vor depăși 20…30 l/mp”, potrivit ANM.

Meteorologii au anunțat, totodată, că indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge pragul critic de 80 de unități al disconfortului termic în sudul Olteniei, sudul și estul Munteniei, vestul Dobrogei și în extremitatea sudică a Moldovei.

Atenționare meteo COD GALBEN și pentru miercuri – județele vizate

foto: meteoromania.ro

De asemenea, tot în această a doua zi a săptămânii, ANM a transmis și o atenționare COD GALBEN, ce va fi valabilă pentru ziua de miercuri, mai precis pentru intervalul 22 iunie, ora 08 – 22 iunie, ora 21. Sub incidența acestui mesaj de avertizare se vor afla șase județe din zona Moldovei.

„În intervalul menționat, în județele Suceava, Botoșani, Neamț, Iași, Bacău și Vaslui, vântul va avea intensificări cu viteze de 55…75 km/h”, se menționează în textul atenționării ANM.

Prognoză specială pentru București: marți, o maximă de 34 de grade, dar și vijelie după-amiază

Totodată, Administraţia Naţională de Meteorologie a transmis și o prognoză specială pentru zona municipiului București, din care aflăm detalii despre vremea în intervalul 21 iunie, ora 11 – 22 iunie, ora 21. Marți, temperatura maximă în Capitală va urca spre 34 de grade, în timp ce miercuri se va situa în jurul a 30-31 de grade.

Mai exact, pentru intervalul 21.06.2022 ora 11:00 – 21.06.2022 ora 21:00, ANM anunță că vremea va fi călduroasă, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge după-amiaza pragul critic de 80 de unităţi.

Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 34 de grade. Cerul va fi variabil, iar vântul va avea intensificări temporare, cu viteze de 55…60 km/h după-amiaza când va fi vijelie și vor fi posibile descărcări electrice, averse și grindină.

Pentru intervalul 22.06.2022 ora 08:00 – 22.06.2022 ora 21:00, meteorologii prognozează că vremea va fi frumoasă, dar și călduroasă în orele după-amiezii. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla în general moderat. Temperatura maximă va fi de 30…31 de grade.