AcasăUtileMeteoAlertă meteo. COD PORTOCALIU și GALBEN de vijelii și ploi, cu grindină,...

Alertă meteo. COD PORTOCALIU și GALBEN de vijelii și ploi, cu grindină, în aproape toată țara/ANM, prognoză specială pentru București

(sursa foto: Facebook/IGSU)

Se anunță furtuni în intervalul următor. Meteorologii au emis Cod portocaliu și galben de vreme rea în aproape toate regiunile țării.

Prin intermediul unei avertizări COD GALBEN, emise miercuri dimineață, pentru intervalul 26 iulie, ora 10:00 – 27 iulie, ora 02:00, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunță că, în răstimpul avut în vedere, „în cea mai mare parte a țării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin intensificări ale vântului (rafale de 55…70 km/h și izolat peste 80 km/h), vijelii, frecvente descărcări electrice, grindină și averse torențiale (în intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat peste 30…40 l/mp).

foto: meteoromania.ro

COD PORTOCALIU: vijelii puternice, frecvente descărcări electrice, averse torențiale

Totodată, ANM a emis un COD PORTOCALIU, pentru intervalul 26 iulie, ora 10:00 – 27 iulie, ora 02:00. Conform hărții aferente, mai multe județe, dar și Capitala se vor afla sub incidența acestei avertizări de instabilitate atmosferică accentuată.

Sunt anunțate vijelii puternice, precum și ploi însemnate cantitativ – îndeosebi în Transilvania și Moldova.

„În intervalul menționat, în Oltenia, Muntenia, vestul Dobrogei și în cea mai mare parte a Transilvaniei și a Moldovei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin intensificări ale vântului (rafale de 70…90 km/h și izolat de peste 100 km/h), vijelii puternice, frecvente descărcări electrice, averse torențiale și grindină.
În intervale scurte de timp, de 1 până la 3 ore, cantitățile de apă vor fi de 30…40 l/mp și izolat peste 50…60 l/mp, îndeosebi în Transilvania și Moldova”, anunță ANM prin intermediul avertizării COD PORTOCALIU.

Atenționare COD GALBEN până joi la ora 10: vânt și averse torențiale

foto: meteoromania.ro

Totodată, ANM a emis și o atenționare COD GALBEN, pentru perioada 27 iulie, ora 02:00 – 27 iulie, ora 10:00.

„În intervalul menționat, în sudul Olteniei și sud-vestul Munteniei vântul va continua să prezinte intensificări cu rafale în general de 55…65 km/h.

În jumătatea de est a Munteniei, sudul Moldovei și Dobrogea instabilitatea atmosferică se va menține temporar accentuată și se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului (rafale de 50…60 km/h), vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp”, anunță ANM.

Prognoză specială pentru Capitală

Și tot miercuri dimineață, ANM a transmis o prognoză specială pentru zona municipiului București. E vizat intervalul 26 iulie ora 10:00 – 27 iulie ora 10:00.

Miercuri va fi caniculă, maxima termică urmând să se situeze în jurul a 40 de grade, dar în a doua parte a zilei vremea va deveni instabilă. Astfel că meteorologii se așteaptă ca și în Capitală să se producă vijelii.

„Va fi caniculă, disconfortul termic deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperatura maximă se va situa în jurul a 40 de grade, iar minima va fi de 17…19 grade.

Cerul va fi variabil, însă începând din a doua parte a zilei instabilitatea atmosferică se va manifesta prin intensificări ale vântului (rafale în general de 60…70 km/h), vijelie, înnorări temporar accentuate, frecvente descărcări electrice și averse”, precizează Administraţia Naţională de Meteorologie în prognoza specială.