AcasăUtileMETEO. Prognoza pentru septembrie. Cum va fi vremea în prima lună de...

METEO. Prognoza pentru septembrie. Cum va fi vremea în prima lună de toamnă

meteo

Meteorologii anunță vremea călduroasă pentru luna septembrie, o perioadă caracterizată de precipitații reduse. Prima lună de toamnă păstrează multe dintre caracteristicile sfârșitului de vară, potrivit ANM. Vremea va fi călduroasă, lipsită de precipitații, cel puțin în primele două săptămâni.

Conform prognozei ANM pe luna septembrie, valorile temperaturilor medii lunare înregistrează o scădere destul de mică comparativ cu ultima lună de vară, august, la aceasta contribuind perioada mai scurtă de strălucire a Soarelui şi nopţile mai lungi şi mai răcoroase. În plus, septembrie este o lună mai puţin instabilă, datorită persistenţei deasupra cele mai mari părţi a Europei, a unui brâu de presiune atmosferică relativ ridicată, ce uneşte Anticiclonul Azoric cu maximul barometric est european, spun specialiştii ANM.

„Din datele înregistrate în perioada 1961-2019 la staţiile meteorologice din reţeaua Administraţiei Naţionale de Meteorologie, se constată că temperatura medie multianuală a lunii septembrie depăşeşte 18 grade Celsius doar în Lunca Dunării, pe litoral şi izolat, în Delta Dunării şi sud-vestul Banatului.

În Câmpia Română, în zonele deluroase ale Olteniei şi Munteniei, în Dobrogea, Câmpia de Vest, în estul şi sudul Moldovei, mediile de temperatură a aerului se situează între 16 şi 18 grade Celsius. Valori mai moderate, între 12 şi 16 grade Celsius, sunt caracteristice Transilvaniei, Dealurilor Vestice, Maramureşului, Moldovei şi Subcarpaţilor”, arată prognoza ANM.

Vremea pe patru săptămâni

Se anunță valori termice mai ridicate decât cele normale în toată România. Potrivit ANM, între 31 august și 7 septembrie 2020, valorile termice vor fi mai ridicate decât cele normale în toată România, dar mai ales în jumătatea estică a țării. Vor fi semnalate ploi în jumătatea vestică a țării, dar mai ales în vest, centru și nord-vest, iar în celelalte regiuni precipitațiile vor fi în general deficitare.

În perioada 7 și 14 septembrie 2020, temperaturile medii ale aerului vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această perioada, pe tot teritoriul țării noastre, iar în regiunile sud-estice temperaturile vor fi mult mai pronunțate. „Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în cea mai mare parte a țării, excepție făcând vestul și nord-vestul teritoriului, unde vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval”, anunță meteorologii ANM.

În intervalul 14 – 21 septembrie 2020, temperatura aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioada în întreagă țară, dar mai ales în sud.

În săptămâna 21 – 28 septembrie 2020, mediile valorilor termice se vor situa în general în jurul celor specifice pentru această perioada, posibil ușor mai ridicate în regiunile extracarpatice. „Cantitățile de precipitații estimate pentru această perioada se vor situa în general în jurul celor normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări”, mai spun meteorologii.

author avatar
Andreea Vlad
248 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger