AcasăUtileHoroscop(VIDEO)Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul,Sanzienele.Traditii-superstitii

(VIDEO)Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul,Sanzienele.Traditii-superstitii

Sanzienele sau DragaicaSanzienele sau Dragaica

Credinciosii ortodocsi sarbatoresc, astazi, Nasterea Sf. Ioan Botezatorul si Sanzienele sau Dragaica, dupa cum sunt cunoscute in traditia populara. Acest praznic se sarbatoreste in fiecare an pe data de 24 iunie.

Sfantul Ioan Botezatorul
Sfantul Ioan Botezatorul

Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul, fiului arhiereului Zaharia si al cuvioasei Elisabeta, verisoara Maicii Domnului, este vestita de catre arhanghelul Gavriil, dupa ce Domnul s-a indurat de rugaciunile celor doi soti si le-a daruit un prunc minunat ( Sfantului Ioan Botezatorul ), chiar daca acestia erau “inaintati in zile”. Sfantului Ioan Botezatorul este cel dintai sfant cinstit de intreaga Biserica crestina cu o sarbatoare liturgica speciala, inca din cele mai vechi timpuri, el fiind mai mult decat un profet, dupa cum a spus insusi Mantuitorul.

Cand a crescut, Sfantului Ioan Botezatorul a plecat sa traiasca in desert, unde se hranea cu miere salbatica si se imbraca cu haina din par de camila. Toate datele pastrate pana in prezent spun ca Sfantului Ioan Botezatorul boteza la raul Iordan, acolo unde L-a botezat si pe Mantuitorul Iisus Hristos. In cinstea acestei sarbatori foarte multe biserici poarta hramul Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul.

[podcast format=”video”]https://www.national.ro/wp-content/uploads/2011/06/Nasterea-Sf.-Ioan-Botezatorul.flv[/podcast]

Sanzienele sau Dragaica
Sanzienele sau Dragaica

Sanzienele – zanele bune:

In traditia populara, Sanzienele sau Dragaica, se sarbatoresc in aceeasi zi cu Sfantului Ioan Botezatorul. Conform legendelor, Sanzienele sunt niste femei frumoase care traiesc in paduri intunecate sau campii si, contrar Ielelor, sunt zane bune. Se spune ca in noaptea de 23 spre 24 iunie Sanzienele plutesc in aer sau umbla pe pamant, canta si danseaza. Sanzienele dau puteri neobisnuite florilor si buruienilor, transformandu-le in plante de leac, bune pentru tratarea bolilor. Daca nu sunt sarbatorite asa cum se cuvine, Sanzienele se supara si pot starni din senin vijelii si grindina, totodata lovindu-i pe cei pacatosi cu “lantul Sanzienele”.

[podcast format=”video”]https://www.national.ro/wp-content/uploads/2011/06/Sanzienele-sau-Dragaica.flv[/podcast]

Traditii si obiceiuri de Sanzienele sau Dragaica

De Sanzienele sau Dragaica, in credinta populara exista diverse practici si obiceiuri efectuate in ajunul sau in ziua de Sanzienele sau Dragaica, pentru aflarea ursitei, a norocului in gospodarie sau chiar a longevitatii.

Dragaica sau Sanzienele
Dragaica sau Sanzienele

In ziua de Sanzienele sau Dragaica se culeg florile cu acelasi nume, care se prind in forma de cruce sau se impletesc in coronite si se duc la biserica pentru a fi sfintite si folosite ulterior la diverse practici magice.In noaptea de Sanzienele sau Dragaica fetele pun sub perna flori de sanziene in speranta ca-si vor visa ursitul. Conform altor obiceiuri, acestea pun coronite de sanziene afara, in locuri curate sau in gradini iar daca dimineata le gasesc pline de roua este semn de maritis pentru vara care abia incepe.

[podcast format=”video”]https://www.national.ro/wp-content/uploads/2011/06/Traditii-de-sanziene.flv[/podcast]

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
1.047 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger