Palatul Mogoșoaia

Capitolul legat de perioada brâncovenească – epoca de emancipare spirituală şi socială a românilor – începe cu  inegalabilul Palat de la Mogoșoaia. Localizat la aproximativ 15 kilometri de centrul capitalei București, pe drumul DN1A, către Târgoviște, în comuna ilfoveană cu același nume, Palatul Mogoșoaia este cel mai important edificiu al epocii brâncovenești, un palat despre care istoricii au căzut de acord că îmbină perfect grația Veneției cu huzurul Orientului. Domeniul Mogoșoaia, o poveste de 300 de ani, reprezintă cea mai frumoasă și mai bine conservată reședință a acestui adevărat martir al neamului.

Legenda spune că domnitorul Constantin Brâncoveanu a cumpărat moșia de la văduva marelui serdar Mogoș pentru a se refugia din calea ciumei care pustia Bucureștiul. Tot atunci, el s-a lăsat convins că trebuie să-și construiască și un drum către sau dinspre palatul său de iarnă. Brâncoveanu a cerut ca acest drum, devenit important nu doar pentru târgoveți, ci și pentru voievod, să fie pavat cu bârne groase din lemn, exact ca un pod, spre a-l feri de praf și de noroi. Așa s-a născut Calea Victoriei de astăzi. Domeniul de la Mogoșoaia, situat pe malul unui lac strălucitor, a fost cumpărat în 1681 și s-a clădit până în 1702, devenind curtea de vară a domnitorului. După moartea lui Brâncoveanu, executat în 1714 la Constantinopol, împreună cu toți fiii lui, palatul a ajuns han. Apoi a reintrat în posesia urmașilor brâncoveni, până la începutul secolului al XIX-lea. Distrus de turci, apoi de panduri, în timpul Revoluției de la 1821, soarta palatului va redeveni favorabilă pe vremea domnitorului Bibescu. Devenit rudă prin alianță, acesta îi va reda locului măreția de altădată. La fel a procedat și Martha Bibescu în perioada interbelică, ea investind o mare parte din avere în restaurarea palatului.

Ansamblului Istoric Brâncovenesc (parcul domeniului Mogoșoaia și Palatul Mogoșoaia) atrage sute de mii de vizitatori anual. Intrarea este liberă, dar trebuie să știți că există un tarif pentru cei care intenționează să viziteze Muzeul de Artă Brâncovenească, aflat în incintă. Tot acolo există și un restaurant, unde se pot savura bucate trandiționale românești, amenajat în vechea bucătărie brâncovenească (cuhia), construită odată cu palatul. Un loc ideal pentru o lecție de istorie, un loc perfect pentru câteva ore mai aproape de natură.

Material realizat în cadrul “DESTINATION: BUCHAREST” – Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic

author avatar
Maria Iordache