AcasăUtileDescoperă Bucureștiul istoric!Grand Hôtel du Boulevard, marcă înregistrată La Belle Époque

Grand Hôtel du Boulevard, marcă înregistrată La Belle Époque

Fără teama de a greși, în acest pătrat imaginar, completat în stânga de clădirea Cercului Militar (inaugurată la 1911), în față de Hotel Capitol (fost Luvru, ridicat la 1901) și la dreapta de Casa Capșa (faimoasă încă din 1850), avem de-a face cu cea mai autentică zonă a Capitalei în care putem respira aerul Epocii Frumoase.

E drept că forfota de astăzi a estompat cumva parfumul vremurilor de atunci. Dar dacă am face un mic efort de imaginație și un mare salt înapoi în timp, să zicem undeva la mijlocul secolului al XIX-lea, atunci când vom redeschide ochii, peste drum de Sărindar îl vom vedea, în locul hotelului de azi, pe bătrânul Leon Alcalay, librarul, ținându-și anticariatul ambulant. Tot acolo avea să răsară ulterior, ca o floare, cel mai vestit hotel pe care l-a avut Bucureștiul vreodată. În 1867, pe acel loc viran, situat chiar la bifurcarea Podului Mogoșoaia (Calea Victoriei) cu bulevardul Academiei (Regina Elisabeta), industriașul Jacques Herdan va începe ridicarea unui stabiliment pe patru nivele, care va deveni ulterior (mai cu seamă după schimbarea numelui în Grand Hôtel du Boulevard) cel mai modern dintre toate hotelurile orașului. De planurile construcției s-a ocupat Alexandru Orăscu, arhitect și diplomat, același care avea să realizeze și localul Universității București. Trăit multă vreme la Munchen, Orăscu a plămădit monumentala clădire în cel mai pur stil neoclasic german, cu fațade șic și interioare somptuoase. Prima parte a existenței hotelului nu a fost câtuși de puțin profitabilă, mai ales din cauza prețurilor piperate. Așa se face că Herdan, în ciuda investițiilor făcute, va înstrăina afacerea. Drept urmare, spre sfârșitul secolului, va apărea Grand Hôtel du Boulevard, sub administrarea familiei Bertola, primul hotel din Capitală cu apă curentă în camere. După 1900, Hôtel du Boulevard va fi și primul care va dispune de iluminat electric și de lifturi. Până la începerea războiului, faima hotelului va atinge cote nebănuite. Politicienii care îi vor călca pragul regulat vor deveni bulevardiști, iar marele Caragiale, într-una dintre schițele sale, va lansa îndemnul La Bulivar, birjar! La Bulivar!”, referire la acest hotel la mare căutare. În perioada interbelică, Grand Hôtel du Boulevard va fi și scena unei tentative de asasinat. Este vorba despre întâmplarea din noaptea de Înviere a Domnului din anul 1934, când o mână de ofiţeri români vor planifica aici, fără succes, uciderea Regelui Carol al II-lea. Hôtel du Boulevard – clădire monument aflată pe lista monumentelor istorice ale Capitalei – a intrat de curând în portofoliul Corinthia Hotels. Salonul de recepții și un număr de 50 de camere şi apartamente au fost renovate în cele mai mici detalii, fiindu-i redat locului atmosfera boemă de altădată.

Material realizat în cadrul “DESTINATION: BUCHAREST” – Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic

Sursa foto: Naţional

 

author avatar
Maria Iordache
547 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger