Pe vremuri îndelungate, aici creștea vița de vie. Astăzi, Dealul Patriarhiei este o zonă care nu doar că respiră istorie, dar reprezintă fără tăgadă leagănul ortodoxiei române.
Ridicată între anii 1656 şi 1658 de domnitorul Constantin Şerban Basarab (Cârnul), mănăstirea de pe vechiul Deal al Podgorenilor sau mai degrabă Dealul Viilor, ajunge la rang de Catedrală Mitropolitană în 1668, prin voia urmașului Radu Leon. Este începutul unui perimetru care adună anual milioane de enoriași și numeroși turiști. Secole de-a rândul, Catedrala Mitropolitană de pe Deal, biserică purtând hramul Sfinții Împărați Constantin și Elena, construită după modelul Mănăstirii Curtea de Argeș a lui Neagoe Basarab, a fost un reper al istoriei, credinței și culturii românești, găzduind slujbele întru cinstirea importantelor evenimente ale vremurilor, de la Unirea Principatelor (1859) la Proclamarea Regatului României (1881).
Inițial, Complexul Patriarhiei îngloba trei edificii: Catedrala Patriarhală, Palatul Patriarhului și Palatul Camerei Deputaților. După 1990, Palatul Camerei Deputaților (sediul Marii Adunări Naționale în anii comunismului, aici a depus jurământul Nicolae Ceaușescu în calitate de preşedinte al Republicii) a fost retrocedat bisericii, el devenind Palatul Patriarhiei. Din 2017, acesta a fost redeschis publicului larg pentru vizitare. Turul este gratuit şi se face în grupuri însoțite de ghizii Ansamblului Patriarhal, de luni până vineri între orele 9:00-16:00, cu excepția sărbătorilor religioase și legale. De fapt, această clădire este un adevărat muzeu, în interior fiind împodobită cu picturi valoroase ce reprezintă momente importante din istoria religioasă, printre care portrete ale înaltelor feţe bisericeşti. Paraclisul bisericii este, de asemenea, considerat un obiectiv preţios al ansamblului Complexul Patriarhal. La fel de apreciată este şi Clopotniţa, construcţie de care se leagă unul dintre cele mai misterioase evenimente din istoria noastră: asasinarea, în 1862, a politicianului Barbu Catargiu. Scena este redată de o statuie aflată la poalele dealului. De altfel, tot perimetrul Dealului Patriarhiei are valoare cultural-turistică, fiind presărat cu statui ce înfăţişează personaje publice din istoria ţării. Accesul spre Dealul Mitropoliei se face din Piaţa Unirii, loc ce poate fi considerat punctul de plecare spre majoritatea obiectivelor turistice ale Capitalei, spre Centrul Vechi, Palatul Parlamentului, Palatul Cotroceni, Calea Victoriei. Dar nu înainte de a admira Fântânile arteziene recunoscute de World Record Academy drept „cel mai lung şir de fântâni coregrafice sincronizate din lume”.
Material realizat în cadrul „DESTINATION: BUCHAREST” – Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic