Biserica Kretzulescu

Centrul Bucureştilor este un adevărat circuit turistic, doar o oră de mers la pas pe Calea Victoriei, apoi prin Centrul Vechi, de exemplu, face ca fiecare turist să se simtă privilegiat cu atât de multe monumente istorice pe metrul pătrat. O diversitate de stiluri arhitecturale, clădiri emblemă ale istoriei noastre, martori ai evenimentelor ce ne-au stabilit identitatea îşi aşteaptă vizitatorii. Rezervaţi-vă o oră din viaţa agitată şi găsiţi-vă liniştea şi tihna în bisericile Bucureştilor. Porniţi de la Biserica Kretzulescu, treceţi pe la Stavropoleos, admiraţi Biserica Domniţa Bălaşa şi odihniţi-vă în Centrul Vechi. Azi vă vom dezvălui istoria Bisericii Kretzulescu.

Terenul pe care s-a ridicat această minunată biserică din centrul Bucureștiului a aparținut primului domnitor fanariot, Nicolae Mavrocordat. Imediat după urcarea sa pe tron, Mavrocordat i l-a dăruit noului ministru de externe, Iordache Crețulescu, descendent al unei vechi și însemnate familii de boieri, înrudite cu neamul Basarabilor. Domnița Safta, una dintre cele șapte fete ale domnitorului Constantin Brâncoveanu, îi fusese dată de soție, pe vremea în care voievodul încă ocupa scaunul Țării Românești. Norii negri vor apărea, însă, după mazilirea lui Brâncoveanu. Totul a culminat în 1714, când ginerele domnitorului a fost silit să asiste, la Istanbul, la finalul martiric al voievodului cel sfânt. Revenit din exil, împreună cu soția lui, Iordache Crețulescu a ridicat pe locul primit de la Mavrocordat câteva frumoase case. Totodată, între 1720-1722, în buza Podului Mogoșoaiei (Calea Victoriei de astăzi), în memoria tatălui ei, Safta Crețulescu s-a îngrijit de zidirea (din cărămidă roșie), pe scheletul unui vechi sanctuar creștin din lemn, a bisericii care va purta numele familiei până în zilele noastre. Un amănunt interesant este acela că, în anii Revoluției pașoptiste, corul bisericii Kretzulescu era condus de renumitul Anton Pann. Puțini știu că, în 1866, în casa Crețuleștilor a fost pus la cale puciul militar de detronare a domnitorului Alexandru Ioan Cuza. De altfel, complotul de debarcare a înfăptuitorului Unirii Principatelor Române a pornit de la un ofițer ascuns chiar în turla Bisericii Kretzulescu, acesta având misiunea de a da alarma atunci când domnitorul se retrage pentru a merge la culcare. Cum biserica era poziționată pe latura stângă a Palatului Regal, din turla ei panorama era perfectă. În toiul nopții, ofițerul conspirator a dat semnalul, iar gărzile puciste au pătruns în dormitorul lui Cuza și l-au arestat. De remarcat că planul de acțiune al complotiștilor a fost coordonat de colonelul (viitor general) Dimitrie Crețulescu, strănepot al boierului Iordache Crețulescu și frate al marelui Nicolae Kretzulescu, primul „valah” doctor în medicină la Paris și om politic de mâna întâi.

Material realizat în cadrul “DESTINATION: BUCHAREST” – Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic

Sursa foto: Național

author avatar
Maria Iordache
1.190 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger